Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

SV. NIKOLA U VRSIMA Odali počast stradalim pomorcima i zaželjeli sreću svima koji plove ili će ploviti

07.12.2018. 11:32
SV. NIKOLA U VRSIMA Odali počast  stradalim  pomorcima i  zaželjeli sreću  svima koji  plove ili će  ploviti


 "U tuđinu otiša san ja, sva san tuđa mora naviga, cili svit san  obaša, moje Vrsi nigdi nisan naša…", stih je pjesme "Vrška čežnja" koji je  otpjevao KUD Sv. Lovre predsjednice Veridijane Maraš i voditelja-harmonikaša Ivana Giovannija Perinića, na početku svečanosti u povodu  Dana pomoraca i blagdana sv. Nikole, zaštitnika pomoraca, putnika, ribara i djece u Vrsima-Mulo na obali Velikog jaza kod svečeve kapelice,  spomenika u obliku jedra i kompasa Ruža vjetrova, koji je od davnina  kroz teške oluje pomoć kapetanima.
– Vrsi su nadaleko poznate po svojim pomorcima, najpomorskije je  mjesto u Hrvatskoj, u kojem su pomorstvo i ribarstvo tradicionalne  vještine i izvor egzistencije. Udruga na osobit način njeguje pomorsku  tradiciju u Vrsima, kazao je Neven Predovan, predsjednik Udruge pomoraca osnovane 6. prosinca 2003. godine.
Udruga pomoraca sv. Nikola Vrsi, a uz potporu Općine i Turističke zajednice, u Vatrogasnom domu je podijelila i stotinjak darova za djecu.  Upriličili su impresivnu izložbu fotografija i predmeta vezanih za more,  ribarenje i pomorstvo.
Održali su i tribinu prepunu emocija pod nazivom "More, brodovi i  Vršani". U župnoj crkvi sv. Mihovila arhanđela u euharistijskom slavlju  bili su lijepi trenuci zajedništva pomoraca, ribara i svih "ljudi od mora",  a pritom su sigurno mislima i molitvom bili duhovno povezani i sa svim  našim pomorcima diljem svijeta.
– Vrsi su mjesto uz more i na moru, mjesto mornara i kapetana na  svim svjetskim morima. Danas ih plovi oko 200. Puno dobrih želja i ljepota svima koji su more odabrali zauvijek, poručio je Predovan.
Blagdan svetog Nikole obilježava se molitvom, vijencima i svijećama  za poginule pomorce, a za žive to je zavjet. Molitvu odrješenja i blagoslov  je predvodio župnik don Alojzije Knežević. Svijeće su zapalili Borben  Predovan i Nenad Maraš, dok je Hrvoje Diklić u more iz brodice spustio  vijenac za sve stradale na moru.
– Spuštamo vijenac u more kako bi odali počast svima koji su izgubili  svoje živote u moru, ali i za sreću svima onima koji plove i koji će ploviti,  kako bi još jednom podsjetili na izuzetno složeno zanimanje pomorca,  naglasio je Predovan.
Na prigodnom domjenku na katu Vatrogasnog doma nazočnima se  obratio Luka Perinić, načelnik, i 87-godišnji Šime Gržan, zadarski i svjetski "morski vuk" i umjetnik, čestitavši Udruzi pomoraca na profesionalnom njegovanju pomorske kulture i tradicije u Vrsima s željom da se tako i u budućnosti nastavi.