Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

TRADICIJE Svetkovina okupila Lučane iz domovine i iseljeništva

07.12.2018. 12:32
TRADICIJE Svetkovina  okupila Lučane iz  domovine i  iseljeništva


Na Dugom otoku blagdan svetog Nikole, u domaćem žargonu Mikula svečano se obilježava u Luci i u Božavi. U te dvije poznate  turističke oaze sveti Nikola jedan je od zaštitnika mjesta. Zadarski list  nazočio je proslavi blagdana sv. Mikule u Luci na Dugom otoku. Taj  dan na svečev blagdan misno slavlje organizira se u kapelici sv. Mikule  jer je upravo 1926. godine izgrađena kapelica u njegovu čast. Ostali crkveni blagdani i nedjeljne svete mise održavaju se u  crkvi svetog Stjepana Prvomučenika, glavnog nebeskog zaštitnika Luke.  
 I ove godine kao uvijek do sada kapela svetog Nikole bila je pretijesna da primi sve vjernike te je veliki dio vjernika misno slavlje koje je  predvodio dr. fra Izak Špralja, muzikolog, član redovničke zajednice  Franjevaca trećoredaca glagoljaša na službi u  Zaglavu, popratilo izvan  zidina crkve. Među inim vjernicima, svečano euharističko slavlje pratilo  je i trojica pomoraca: zapovjednik u mirovini, kapetan Duge plovidbe  Radoje Srećko Bobić, Mario Matulić i Žmanac Dino Žampera, te veliki  broj luških ribara.


Pomorci i ribari
Lučani s puno digniteta slave blagdan Sv. Nikole, zaštitnika pomoraca, ribara, djece, djevojaka, siromaha, studenata, fermaceuta, pekara,  zatvorenika, trgovaca, otoka Sicilije i pariškog Sveučilišta. Razlog više  da na taj svečev dan, blagdan Svetog Nikole luški pomorci posjete svoj  zavičaj, pa i oni koji sa svojim obiteljima žive u prekooceanskim zemljama.
Razlog posjete svom rodnom kraju je i taj što je to slikovito mjesto  Luku krasio spomenik sv. Nikole već 1926. godine. S ponosom ističu  Lučani, kako je njihovo mjesto  bilo među prvim mjestima u svijetu u  kojoj je kip tog omiljenog sveca postavljen, i to na samoj obali okrenut  prema morskoj pučini. 
No, koliko su Lučani te iste 1926. godine bili osvješćeni i svjesni rimokatoličke vjere i hrvatskog nacionalnog bića potvrđuje i spomen  ploča na samoj kapelici Sv. Nikole, na kojoj se utisnute riječi zahvale  prvom hrvatskom kralju Tomislavu, te molitva Svevišnjem Bogu da dragu braću Istrijane vrati u okrilje Matice Hrvatske.


Život sv. Nikole
U svojoj propovjedi fra Izak  nadahnuto je zborio o svetom Nikoli,  omiljenom svecu, kojega od desetoga stoljeća slave kršćani cijelog svijeta. Činio je čudesa, poput Isusa smiruje uzburkano more i zato je  zaštitnik mornara. Svojim blagoslovom ozdravlja dijete kojem je zapela  riblja kost u grlu. Kao svećenik živeći u 4. stoljeću želio je širiti ljubav i  dobrotu. Odlazeći u Palastinu nakon smrti svog strica biskupa Mire živi  samačkim životom. Vrativši se u Miru postaje nasljednik svog strica.  Međutim, fra Izak ističe u svojoj homiliji kako o dobroti, pleminitosti  biskupa Nikole Putnika ne treba pretjerivati jer njegova dobričinstva  govore o njegovoj veličini. Fra Izak spomeuo se svetog Ivana Evanđelista i Pavla. Ivana koji je prvi pošao za  Isusom Kristom. Unatoč opasnosti, najveću vjernost i hrabrost dokazao je ostavši kao jedini od apostola, zajedno s Djevicom Marijom, Isusovom tetom Marijom Kleofinom i  Marijom Magdalenom podno raspetog Isusa.  A zahvala, baš njemu je  Isus razapet na Križu povjerio svoju Majku kako bi se brinuo od njoj.




Nema otpisanih brodova
Nažalost, zbog nedostataka otpisanih starih brodova vjerojatno se  neće dogoditi drevni običaj spaljivanja broda u mjestu Luci na vali na  škveru i to na blagdan Tri Kralja. Brod se žrtvuje za spas svih drugih  brodova i pomoraca koji plove morem. Taj događaj obrednog spaljivanja u čast svetog Nikole Putnika je kao pouka s jasnim simboličnim  značenjem. Oganj ne simbolizira samo destrukciju i smrt, već i kreaciju  te početak novog života. Međutim, kao što je to i običaj posvuda u svijetu dr. fra Izak  blagoslovio je sve brodove koje su se tog dana našli u  luškom portu i vali. Nakon misnog slavlja organizirana je procesija  Obalom svetog Mikule do spomenika Žrtvama fašističkog terora. I normalno, slijedi tradiciomalno druženje mještana. Domaćini časte goste s  putnim pićem, fritulama, kroštulama i kolačima. 


Genaracije luških umjetnika i  majstora, prezimenom Žuvić
Pod vodstvom Lučanina velečasnog Ante Žuvića izgrađena je 1910.  godine u Los Agelesu  prva hrvatska katolička crkva naziva sv. Ante na  području Sjedinjenih Američkih Država. Povod izgradnje crkve sv. Ante  je dolazak grupe hrvatskih doseljenika na početku 20. stoljeća u Južnu  Kaliforniju, uglavnog iz dalmatinskih otoka, nastavniši se u San Pedru.  Druga grupa dolazi iz Hercegovine. Crkveno su se integrirali u katoličku  župu Los Angelesa, simboličnog naziva Mary Star of the See. Zanimljiv  podatak. Pod vodstvom Lučanina, velečasnog Ante Žuvića izgrađena su  dva velebna izdanja na području Los Angelesa. Gdje bi mu bio kraj, da  njegov ovozemaljski život se nije ugasio tako rano, navršivši samo 43  godine života, naglasio bi u više navrata  blago preminuli mons. Rozario  Šutrin. I u njegovom rodnom mjestu Luci, nekoliko godina kasnije pod  vodstvom plejade umjetnika, građevinara i stolara prezimenom Žuvić  izgrađena je kapelica sv. Nikole Putnika. Glavni portal, funestre i ostalu  drvenariju izradio je Miško Žuvić, otac Tomislava, poznatog luškog  „maranguna“  i djed Paula.  Zidarski predvodnici bili su Martin i Tome  Žuvić. Kapelicu osim kipa svetog Nikole i glavnog oltara posvećenom  tog omiljenom svecu Nikoli Putniku krasi i maketa pekrasnog ratnog  broda u kreaciji  Bože Žuvića, oca luškoga brice Viktorija.