"ŽURAN ZAHTJEV" Baričević Povjerenstvo pitao može li biti član UV-a ŽUC-a!

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Načelnik Jasenica htio ući u županijsku ustanovu
U Povjerenstvu su ga uspjeli staviti na dnevni red prekjučerašnje sjednice i izreći mu svoje mišljenje, no za Baričevića je već bilo kasno - umjesto njega u Upravno vijeće ŽUC-a imenovan je pročelnik Daniel Segarić, a dotadašnji član Krešimir Laštro imenovan je za predsjednika UV-a umjesto Željka Lončara koji je nedavno podnio ostavku
Zvonko KUCELIN
Zadarski župan Božidar Longin donio je odluku o članovima UV-a ŽUC-a

Sa napomenom "žurno", dan uoči sjednice Povjerenstva za  odlučivanje o sukobu interesa načelnik Jasenica, HDZ-ov Martin Baričević, uputio im je zahtjev kojim traži mišljenje može li biti - član  Upravnog vijeća Županijske uprave za ceste!

U Povjerenstvu su ga uspjeli staviti na dnevni red prekjučerašnje sjednice i izreći mu svoje mišljenje, no za Baričevića je već bilo kasno - umjesto njega u Upravno vijeće ŽUC-a imenovan je Daniel Segarić, županijski pročelnik za poljoprivredu i ribarstvo, a dotadašnji član Krešimir  Laštro imenovan je za predsjednika UV-a umjesto Željka Lončara koji je  nedavno podnio ostavku.

Baričeviću stoga nije uspio njegov pokušaj da, uoči objave novog natječaja za ravnatelja, uđe u Vijeće ŽUC-a, iako je taj potez bio od iznimne  važnosti za kandidata koji pretendira na ovo mjesto, budući da bi njegovim ulaskom u ŽUC prilikom imenovanja dobio siguran glas. No, u vrijeme kada je već odlučeno tko su novi članovi, Baričević je Povjerenstvu  tek dostavio zahtjev za davanje mišljenja za članstvo u Vijeću, nadajući  se da će odgovor biti pozitivan.

Odobrili mu članstvo

On još ne zna kakvu je odluku Povjerenstvo donijelo u njegovu  slučaju, no mi smo jučer saznali da mu je članstvo u UV-u Županijske  uprave za ceste odobreno. Ipak, uzalud jer je prazno mjesto u Vijeću već  popunjeno  i to članom za kojega su nadležni u Županiji sigurni da svojim nastupima u javnosti neće štetiti stranci.

Naime, glasnogovornmica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, Martina Jurišić, o Baričevićevom nam je zahtjevu nakon sjednice  izjavila:

- Načelnik Jasenica podnio je zahtjev za davanjem mišljenja može li  biti član Upravnog vijeća ustanove Županijska uprava za ceste kojoj je  osnivač Zadarska županija. Utvrdili smo da može ukoliko je predmetna  ustanova proglašena pravnom osobom od posebnog interesa za državu  ili za jedinicu lokalne, odnosno područne regionalne samouprave, ali da  članstvo može obnašati bez prava na naknadu, kaže Jurišić povrđujući  da je Baričević zahtjev za davanjem mišljenja podnio tek 4. prosinca.

Ustanova od posebnog interesa

A članstvo u Upravnom vijeću ŽUC-a odobreno mu je s obzirom da je  zadarska Županijska skupština 9. ožujka prošle godine donijela novu  Odluku o popisu pravnih osoba od posebnog interesa za Zadarsku županiju, a u koje spada i ŽUC. Naime, Zakon o sprječavanju sukoba interesa  propisuje kako dužnosnici ne mogu biti članovi upravnih tijela i nadzornih odbora trgovačkih društava, upravnih vijeća ustanova, odnosno nadzornih odbora izvanproračunskih fondova niti obavljati poslove upravljanja u poslovnim subjektima uz jednu iznimku. A iznimka je da  dužnosnici, pa tako u ovom slučaju i načelnik Jasenica, mogu biti članovi u najviše dva upravna vijeća ustanova, odnosno nadzorna odbora izvanproračunskih fondova koji su od posebnog državnog interesa ili su  od posebnog interesa za jedinicu lokalne, odnosno područne samouprave, osim ako posebnim zakonom nije određeno da je dužnosnik član  upravnog vijeća ustanove, odnosno nadzornog odbora izvanproračunskog fonda po položaju, čime se Povjerenstvo rukovodilo dajući svoje  mišljenja u Baričevićevom slučaju.

Prigovarao kolegama iz HDZ-a

No, od njegova članstva u Županijskoj upravi za ceste zasad ništa. Kako saznajemo u HDZ-u, Baričević se kolegama zamjerio jer je, govoreći o  gradnji spomenika poginulim braniteljima u Maslenici, javno iznio niz  prigovora stranačkim kolegama insinuirajući postojanje sukoba u stranci. Iznio je  to u vrijeme kampanje za izbore za mjesne odbore kada drugi  članovi obilaze mjesne odbore i bore se za što bolje izborne rezultate.  Naime, i HDZ je, poput ostalih stranaka, mišljenja da se nesuglasice moraju rješavati u stranci, a ne putem medija te je Baričević sebe na ovaj  način doveo u vrlo neugodnu poziciju.

Stoga smo ga pitali kako to da je poželio biti članom Upravnog vijeća  ŽUC-a?  Nerado je dao odgovor, tek kratko rekavši:

- Obavljani su samo usmeni razgovori i ništa više. To nije pitanje moje  volje, to je zakonska procedura. Ja sam kontaktirao sve što treba, sve radim u skladu sa zakonom, izjavio je Baričević, a na pitanje je li ga netko  predložio za člana UV-a ili je to sam poželio, odgovorio je:

- Predložilo me je više ljudi.

Međutim, onima koji su ga predložili ovoga se puta nije posrećilo jer  ga stranka ne želi vidjeti u ŽUC-u te Baričeviću ostaje izboriti se za mjesto u nekom drugom upravnom vijeću, ali i to nakon što padne zaborav  na javno prozivanje stranačkih kolega.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 1 (2 glasova)

Komentari

Slika korisnika mete
Nikad dosta.