Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

U nastavku sezone ponovno ćemo se boriti za vrh ljestvice

08.12.2019. 17:00


Kao što je to i običaj na kraju jedne polusezone red je da se kroz razgovor s trenerom pokuša rezimirati prethodno razdoblje, rezultati i plasman, kao i najaviti planove za budućnost. Stanko Mršić, trener Primorca (B) klupu trećeligaša iz kraljevskog grada preuzeo je u 7. kolu. Njegov prethodnik Jugo Dominis nakon četiri kola zbog zdravstvenih problema napustio je klupu Primorca, da bi u sljedeće dvije utakmice trener-igrač bio kapetan Vedran Ješe. Stanko Mršić je jedno od najvećih trenerskih pojava u hrvatskom nogometu i stoga ne čudi da je još uvijek najdugovječniji prvoligaški trener u Lijepoj našoj. Čim je preuzeo momčad iz Biograda na Moru krenuli su odlično s dvije pobjede i remijem, ali je nakon toga zavladala rezultatska kriza tijekom koje su zabilježili četiri poraza. U posljednja dva kola jesenskog dijela ponovno su se vratili pobjedama i to protiv jakih momčadi. Kao i uvijek Stanko niti trenutka nije dvojio svoja razmišljanja podijeliti s čitateljima Zadarskog lista.
Generalno kako ocjenjujete ovu polusezonu Primorca (B) koji je na kraju jesenskog dijela zauzeo 11. mjesto s 20 osvojenih bodova?
– U svakom slučaju smo očekivali bolji plasman na kraju jesenskog dijela sezone. Pritom mislim na sebe kao trenera, ali isto tako i na Upravu i igrače. Bez obzira što se nije očekivao ovakav rezultat, neke stvari su se dogodile iz objektivnih razloga. Nekoliko vrlo važnih i kvalitetnih igrača iz prošle sezone je napustilo klub, a umjesto njih na početku ove stigli su neki novi igrači koji su se tek trebali uigrati i dokazati. To je proces koji traje i u zadnjih nekoliko kola smo definitivno proigrali što je dokaz da smo na pravom putu. Iako smo na 11. mjestu treba uzeti u obzir da su od 7.- 12. mjesta sve momčadi koje imaju po 20 bodova, a niti zaostatak za vodećima nije nenadoknadiv. U svakom slučaju optimist sam za drugi dio sezone.


Dobra igra
Momčad ste preuzeli u 7. kolu I ostvarili četiri pobjede, isto toliko poraza i jedan remi. Jeste li kao trener zadovoljni tim učinkom?
– Generalno gledajući nisam jer svaki trener uvijek želi više i bolje. Međutim, moram biti iskren i kazati da sam, izuzev utakmice sa Splitom, zadovoljan onime što su moji igrači pokazali u tim dvobojima. Tijekom dvije utakmice zaradili smo crvene kartone, u nekima su nam nedostajali neki važni igrači, a bez obira na sve to mi smo igrali jako dobro. Ono što nije bilo dovoljno dobro je realizacija koja je izostala u tim utakmicama. To što nismo zabili jednostavno je u tim trenucima bilo izvan naše volje. Gledajte, strijelci se rađaju, a ne stvaraju kako bi neko mogao pomisliti. Da nije tako svaka bi momčad imala po deset Messija. Zadovoljan sam, napredak je vidljiv i ne sumnjam da ćemo na proljeće biti još bolji. Primorac (B) je odlična sredina za razvoj mladih igrača i tako će biti i u budućnosti. Bez obzira bio ja trener ili ne. Po dolasku na klupu momčadi iz kraljevskog grada krenuli ste odlično s dvije pobjede i remijem, a onda je došao niz od četiri poraza zaredom. Ipak ste na kraju s dvije pobjede zaključili polusezonu.


»Gledajte, strijelci se rađaju, a ne stvaraju kako bi neko mogao pomisliti. Da nije tako svaka bi momčad imala po deset Messija
Stanko Mršić




– Kao što sam već kazao jedino protiv Splita nismo bili na pravom nivou. U svim ostalim utakmicama jesmo, bez obzira jesmo li na kraju slavili, ili ne. U gostima protiv Kamena i GOŠK-a odigrali smo odlične utakmice, a na kraju smo poraženi. Imali smo dominaciju, stvarali šanse, ali nismo poentirali. Na kraju mi nije toliko žao kada se izgubi, a igrači na travnjaku daju sve od sebe. Jer, kada u pet od sedam utakmica igrate dobro, četiri ćete dobiti. Međutim, kada igrate loše, može vas dvaput poljubiti sreća, ali u ostalih pet od sedam susreta sigurno neće. Zato volim i izgubiti utakmicu, ali da znam da smo igrali dobro. Igra stvara šanse, one dovode do pogodaka, a oni do pobjeda. To je teorija po kojoj se ravnam kao nogometni trener.


Pojačanja
Kakvi su vam planovi na proljeće i smatrate li da se Primorac (B) mora pojačati tijekom ove zimske stanke?
– Trenutačno smo svi na odmoru, kako igrači i trener, tako i Uprava. Ali ovih dana imamo namjeru održati jedan sastanak i vidjeti što i kako dalje. Što se tiče pojačanja moram popričati s predsjednikom i sportskim direktorom. Generalno smatram da se moramo pojačati s dva, tri igrača Jer, pojačavat će se i drugi, kako oni koje se bore za vrh, tako i momčadi koje će se boriti za ostanak u trećeligaškom društvu. Definitivno nam nedostaje jedan stoper jer smo se na toj poziciji morali krpati. Tu su Ješe i Pedišić, a osim njih tu smo poziciju popunjavali i to vrlo dobro sa Colićem i Lazarevskim. Također nam nedostaje jedan gol igrač. Tu imamo Vodopiju koji se jako trudio, a pomagali su mu svojim golovima Smokrović, Kušeta, Maglica, Jurić, Martinčević i ostali. Sve igrače koji su igrali ove jeseni predvođeni kapetanom Ješom želim pohvaliti za maksimalan trud i čestitati im na tome. A po pitanju pojačanja mislim da se trebamo koncentrirati na mlade igrače koji će u Primorcu i zajedno s Primorcem napredovati.
U posljednje dvije sezone Biograjci su bili u vrhu Treće HNL i borili se čak i za naslov. Smatrate li da na proljeće Primorac (B) može ponoviti ili doći u priliku boriti se za vrh?
– Mi ćemo se sigurno boriti za vrh, bez obzira bio ja tu ili netko drugi. I u to uopće ne sumnjam. Ali osim rezultata naša težnja je da stvaramo igrače. Kao što sam rekao Primorac je fantastična, mirna sredina u kojoj se stvaraju igrači. Osim Ješe koji je preko 30, te Lazarevskog koji ima 28 i još nekoliko igrača od 23, 24 godine, svi ostali su golobradi mladići pred kojima je budućnost. Ali, to je upravo ono pravo, jer uz dobar rad oni mogu osim osobnog napretka i do rezultata. A oni su gladni rezultata. Zato uopće ne sumnjam da će Primorac (B) na proljeće ponovno biti u vrhu Treće HNL jug – kazao je na kraju razgovora Stanko Mršić.


Na EP-u možemo ponoviti nešto slično kao na SP-u
Kako ocjenjuje skupinu u kojoj se nalazi Hrvatska na Europskom prvenstvu i koliko daleko »kockasti« mogu doći na najvećoj europskoj nogometnoj smotri?
– Mislim da je grupa teška, kao uostalom i svaka na Europskom prvenstvu. Moramo ići utakmicu po utakmicu i to je jedini način kako napraviti dobar rezultat. Europsko prvenstvo je turnir, a zna se da su u takvom načinu igranja itekako moguća iznenađenja. Moramo biti »tihi«, ne raditi velike najave, nego se koncentrirati isključivo na utakmice. U tom slučaju možemo napraviti nešto slično, ili barem približno slično onome što smo napravili na Svjetskom prvenstrvu u Rusiji. U našoj skupini Englezi će nam sigurno biti najopasniji suparnik i za očekivati je da će dati sve od sebe kako bi nam uzvratili za poraz u polufinalu SP-a. Mi imamo igrače koji su jednako kvalitetni, igraju u najvećim europskim klubovima i ne sumnjam da ćemo naći način kako im se suprotstaviti na pravi način. Ali, jednako opasni mogu biti i Česi, kao i reprezentacija koja će se znati nakon izlučnog turnira. U svakom slučaju očekujem da nam »kockasti« ponovno donesu puno radosti i veselja.


Primorac (B) u brojevima


11. mjesto
6 pobjeda
2 remija
7 poraza
23:26 gol razlika
20 bodova


Dinamu i mom bivšem igraču Nenadu Bjelici želim europsko proljeće
Kako ocjenjujete ovogodišnje nastupe Dinama u Ligi prvaka i smatrate li da mogu prezimiti u Europi?
– Dinamo ove sezone izgleda vrlo dobro u Ligi prvaka što se vidi i po njihovim rezultatima. Šteta što su došli u situaciju da prezimljavanje u Europi traže u posljednjem kolu i to baš protiv Manchester Cityja jer su po igrama to zaslužili riješiti ranije. Osim ove posljednje utakmice s Atalantom sve ostale igrali su jako dobro. Pomak u odnosu na prošle sezone je očit i sve to skupa stvara odličnu atmosferu. Dinamo kao i mom bivšem igraču, a sada treneru, Nenadu Bjelici želim pobjedu ili barem bod u dvoboju s Manchester Cityjem ivjerujem da će na taj način osigurati da se na proljeće na Maksimiru ponovno igraju europske utakmice. Bilo to u Ligi prvaka ili u Europskoj ligi.


Primorčevi strijelci
6 golova: Vedran Smokrović
4 gola: Ante Kušeta (1)
3 gola: Luka Vodopija
2 gola: Stefan Lazarevski, Renato Nović, Ivica Zelić
1 gol: Roko Jurić, Frane Maglica, Mate Šarin