Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

JAČANJE IMUNITETA U zadarskim ljekarnama najviše se kupuju vitamini C i D

07.12.2020. 10:03


Strah od zaraze cividom-19 utječe i na povećanu potražnju za vitaminskim pripravcima, odnosno dodacima prehrani koji jačaju imunitet. Iako u ovo vrijeme približavanja i kalendarske zime, mnogi Zadrani već uobičajeno kupuju lijekove, posebno bezreceptne proizvode za što brže ozdravljenje od virusnih oboljenja poput gripe i prehlade, pandemija je potaknula mnoge na uzimanje vitaminskih pripravaka, što nam potvrđuju i u zadarskim ljekarnama.


Sirupi, čajevi, pastile
– Kupuju se dosta pripravci kojima se želi ojačati imunitet, u prvome redu vitamin C i vitamin D, kažu u jednoj zadarskoj ljekarni, te navode da ima kupaca koji ove proizvode povezuju s prevencijom od zaraze koronavirusom.
– Naravno da vitamini ne sprječavaju zarazu od covida-19, ali je svakako dobro da osoba ima što bolji obrambeni mehanizam, da se zdravo hrani i unosi u orgamizam hranjive sastojke poput vitamina i minerala koji su važni za imunosni sustav, kaže ljekarnica i navodi da su osim vitamina C i D, traženi i pripravci željeza, kao i cink.
Kako s koronavirusom nisu nestale sezonske prehlade, upale grla, kao i gripa koja je pred vratima, od bezreceptnih proizvoda traženi su dosta i pripravci protiv infekcija gornjeg dišnog sustava uzrokovanih virusima. Tako se kupci najčešće odlučuju za razne sirupe i čajeve koji ublažavaju simptome ovih oboljenja, kapi i sprejeve za otčepljivanje nosa, kao i lijekove za snižavanje temperature. Uobičajeno, tražene su i pastile za grlo koje ublažavaju simptome grlobolje.
– Od čajeva dosta se prodaje čaj od lipova cvijeta koji potiče znojenje, djeluje protuupalno i analgetski, te snižava temperaturu zbog čega je učinkovit posebno kod prehlada praćenih groznicom i bolestima gornjih dišnih putova, navode još u ljekarni.


Analgetici među najprodavanijima
Navedimo i kako su među najčešće prodavanim bezreceptnim lijekovima i dalje analgetici, odnosno lijekovi za smanjenje bolova.
Kad je riječ o bezreceptnim proizvodima, ljekarnici upozoravaju da kronični bolesnici trebaju voditi računa koje lijekove uzimaju jer ako samoinicijativo kombiniraju više lijekova i u višim dozama može doći do ozbiljnih zdravstvenih problema, odnosno do pogoršanja postojećih.
Većina kupaca, doznajemo još, pri kupnji se savjetuje s ljekarnicima i prihvaća njihove sugestije, ali ima i onih koji kupuju bezreceptne lijekove bez konzultacija, pri čemu posebno kronični bolesnici trebaju voditi računa što kupuju.
Inače, otkako je prije skoro dvije godine smanjen PDV na bezreceptne lijekove s 25 na 5 posto, njihova je prodaja u Hrvatskoj još porasla, pa je godišnji promet ovih proizvoda posljednjih godina dvostruko veći od ranijega.




 
»Naravno da vitamini ne sprječavaju zarazu od covida-19, ali je svakako dobro da osoba ima što bolji obrambeni mehanizam, da se zdravo hrani i unosi u orgamizam hranjive sastojke poput vitamina i minerala koji su važni za imunosni sustav«