Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

»KULTURNO UZDIZANJE« Lonac: Zadar gradi nešto bitnije od fontana i uspinjača

07.12.2020. 13:13


Okoliš odavno priželjkivanog Centra za mlade dobio je novo ruho, mural naziva »Kulturno uzdizanje«. Proizašao je iz kista Tomislava Lonca, hrvatskoga muralista, illustratora i slikara, široj javnosti poznatog kao samo »Lonac«, kako i potpisuje sva svoja djela. Njegovi murali ukrašavaju ulice diljem svijeta, izlagao je u cijenjenim europskim galerijama, a sve što napravi oduševljava i struku i širu publiku. Ovaj mural na prostoru bivše vojarne u Ulici Stjepana Radića radio je boreći se s nepovoljnim vremenskim uvjetima i neodgodivim građevinskim radovima, a skromno dodaje da je mogao još dorađivati jer uvijek ima prostora za popravljanje. Riječ je o pet murala koji čine jednu cjelinu, tematski i logički povezanu, a prozori su međuprostori. Na svom profilu naziva »lonacpot« na popularnoj društvenoj mreži Instagram prezentirao je animaciju murala, kao i fotografije, uz objašnjenje značenja murala, premda je već ranije kazao kako je poimanje onoga što predstavlja itekako subjektivno.


Kulturom do vječne mladosti
– Pozvali su me u Zadar da naslikam mural na jednoj napuštenoj zgradi koja je spojena s još jednom starom, isto tako napuštenom, ali većom zgradom. Veća zgrada je trenutno u procesu obnove te će, nadajmo se, sljedeće godine biti dovršena i pretvorena u kulturni centar za mlade. Usporedno s oslikanim zidom nalazi se ograđeni skatepark »Menza« koji je dio napuštenog prostora zvanog »Nigdjezemska«, započinje Lonac lijepu priču o nastanku murala.
Taj mu je naziv poslužio kao inspiracija za glavnu temu, ali valja naglasiti da je povezan i s trenutnim zbivanjima vezanima za kulturu i kulturne centre u Hrvatskoj. Naime, smatra da su svi kulturni centri, platforme i mjesta na neki način zapravo Nigdjezemska, mjesto koje predstavlja vječnu mladost.
– Picasso je jednom prilikom rekao da je svako dijete umjetnik, ali problem je u tome kako ostati dijete jednom kada odrasteš. Mislim da možeš ostati dijete u duši ako ideš u kazalište, na umjetničke izložbe i koncerte, ako čitaš knjige umjesto zlobnih komentara na Internetu, naučiš svirati neki instrument, ili pak isprobaš neki novi ples. Ali da bi mogao postići išta od navedenog, trebaš to neko čarobno mjesto koje njeguje takvu kulturu, ističe ovaj poznati muralist.
Također, osvrće se se na problematiku nedostatka takvih čarobnih mjesta u njegovom rodnom Zagrebu ističući kako ih je sve manje, dok je napuštenih zgrada sve više i više.


Nedostatak čarobnih mjesta
– U posljednjih nekoliko godina, Zagreb je izgubio dosta popularnih i povijesno važnih mjesta gdje su neke naše današnje glazbene ikone započele. Ono što zapravo želim reći je da pohvaljujem Zadar što podržava gradnju nečeg bitnijeg od fontana i uspinjača, zaključuje Lonac o važnosti ovog pothvata Grada Zadra i Zajednice udruga Centar nezavisne kulture.
Vjeruje kako se uređivanjem zapuštenih prostora i njihovom preozbrazbom u, kako kaže, mjesta gdje opstaje mladi duh postiže i snažni društveni napredak budući da se tako mladima omogućuju pozitivne aktivnosti kulturnog uzdizanja naspram negativnih i nažalost čestih koje se povezuju s raznim ovisnostima.
– Dok sam slikao ovaj mural, neki su me pitali zašto slikam ljude koji izgledaju kao da su obješeni ili na drogama. Nadam se da sam uspio objasniti što sam želio dočarati ovim muralom. Razmišljajući o tim komentarima i interpretacijama, može se lako zaključiti da bi bez kulture naša mladost mogla završiti baš tako – potraćena, upozorava kreativni i osviješteni Lonac.




Nagovještaj bogate bliske i dalje budućnosti Centra
Andrej Fric, predsjednik Zajednice udruga Centar nezavisne kulture Zadar, ovu posljednju aktivnost promatra kao uvertiru u blistavu budućnost Centra za mlade u što svi vjerujemo i čemu se radujemo.
– Ponosni smo što okoliš budućeg Centra za suvremenu kulturu, umjetnost i mlade krasi umjetničko djelo, mural »Kulturno uzdizanje« Tomislava Lonca koji je usporedno i prenosio znanje mladim generacijama mentorirajući učenike Škole primijenjene umjetnosti i dizajna. Dovršenje murala označava i završetak posljednje aktivnosti dvogodišnjeg, vrlo uspješnog projekta ZadrugArt, ostvarenog u partnerstvu Zajednice udruga Centar nezavisne kulture, Grada Zadra, Koncertnog ureda Zadar i Gradske knjižnice Zadar. Posljednja aktivnost projekta može se protumačiti kao tri točke na kraju rečenice koje nagovještavaju bogatu blisku i dalju budućnost Centra. U 2021. očekuje se dovršetak Centra, useljenje, novi projekt koji se nadovezuje na ZadrugArt, četvrti KvartArt te kulturno-umjetnički život u novom Centru, zaključuje Fric.


»U posljednjih nekoliko godina, Zagreb je izgubio dosta popularnih i povijesno važnih mjesta gdje su neke naše današnje glazbene ikone započele. Ono što zapravo želim reći je da pohvaljujem Zadar što podržava gradnju nečeg bitnijeg od fontana i uspinjača«
LONAC


»Ponosni smo što okoliš budućeg Centra za suvremenu kulturu, umjetnost i mlade krasi umjetničko djelo, mural »Kulturno uzdizanje« Tomislava Lonca koji je usporedno i prenosio znanje mladim generacijama mentorirajući učenike Škole primijenjene umjetnosti i dizajna«
Andej FRIC