Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

“ŠAKA U OKO” Stare fasade zgrada nasuprot novom Muraju

07.12.2020. 10:16


Muraj, odnosno novoobnovljena šetnica na Bedemima zadarskih pobuna polako, ali sigurno postaje središnje mjesto susreta Zadrana, kao i temelj kulturnog uzdizanja namijenjenog široj publici.
Muraj je reprezentativna gradska šetnica na kojoj će građani rado provoditi svoje slobodno vrijeme uživajući u prekrasnim pogledima. Međutim, dijelu građana pažnju su privukle prilično stare, ogoljene, pomalo neugledne fasade zgrada s unutarnje strane Muraja koje su došle do izražaja uređivanjem zelenila oko šetnice.
Radi se o privatnom vlasništvu, ali nameće se pitanje koliko je moguće osloniti se na stanare i njihove financijske mogućnosti.
Stoga smo razgovarali s Bogdanom Marovom, autorom projekta obnove Muraja, kao i s Robertinom Dujelom, gradskim pročelnikom za komunalnu djelatnost o toj problematici.
Arhitekt Bogdan Marov smatra da bi Grad trebao moći, usprkos privatnom vlasništvu, utjecati na takve stvari.
– Kao arhitekt, mislim da Poluotok zaslužuje puno, to je lice grada, te fasade treba obnoviti. Možda bi trebalo inicirati model sufinanciranja, uzimajući u obzir i energetsku obnovu. Ipak su to fasade stare 60, 70 godina. Ali naravno, svakako valja uključiti i struku, konzervatore, kaže Marov.
Kako je navedeno u Strategiji razvoja grada Zadra (2013. – 2020.), politika Grada je da fasade moraju obnavljati stanari, često iz pričuve ili pak zajedničkom inicijativom. Od 2006. do 2009. Grad Zadar je sufinancirao obnovu fasada u zaštićenoj gradskoj jezgri i u tim trima godinama sufinancirao je obnovu pročelja na preko 35 lokacija, međutim, ta se praksa nije nastavila. Smatraju da je u budućnosti važno pronaći model između Grada i stanara prema kojemu će se omogućiti kontinuirano održavanje gradskih pročelja.
– Iako je riječ o privatnom vlasništu i nemamo mogućnost konkretnog sudjelovanja u obnovi, imamo obvezu, sukladno Odluci o komunalnom redu, komunicirati s vlasnicima objekata radi održavanja čistoće, urednosti, popravaka oštećenja ili dotrajalosti vanjskih dijelova zgrada koje su u neprimjerenom stanju. Vjerujem da će upravitelji zgrada sa suvlasnicima pronaći rješenje i obnoviti iste na zadovoljstvo kako naših sugrađana, tako i svih gostiju grada koji će posjetiti novoobnovljenu šetnicu na Muraju, objašnjava Dujela.