Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

U zadarskoj FINA-i bez posla ostaje 29 djelatnika

Autor: Anamaria Perović

07.01.2010. 23:00
U zadarskoj FINA-i bez posla ostaje 29 djelatnika

Foto: Sebastian GOVORČIN



Podružnica Zadar je kroz program zbrinjavanja predvidjela 29 radnika, no bitno je navesti da 27 radnika ima uvjete za prijevremenu ili starosnu mirovinu, odnosno nedostaje im vrlo malo vremena do stjecanja prava na mirovinu, kažu u FINA-i
Projektom reorganizacije i restrukturiranja Financijske agencije (FINA) utvrđen je trenutačni višak od 792 radnika, koji će se, prema najavama FINA-e, zbrinuti uz poštovanje svih odredbi Kolektivnog ugovora. Najveći višak zaposlenih – 372 utvrđen je u Regionalnom centru Zagreb, uključujući i središnjicu, dok se u regionalnom centru Split, pod koji spada i podružnica u Zadru, gase 153 radna mjesta. Prema informacijama koje smo dobili iz Fininog Ureda za korporativne komunikacije, programom zbrinjavanja u Podružnici Zadar obuhvaćeno će biti 29 radnika.
– Aktivnosti poduzimane proteklih nekoliko godina u Podružnici Zadar išle su u smjeru kako bi se predvidjele određene situacije te da se već neko vrijeme očekivana sistematizacija i preustroj dočeka sa stanjem usklađenim prema stvarnim potrebama posla, koliko je god to moguće. Podružnica Zadar je kroz program zbrinjavanja predvidjela 29 radnika, no bitno je navesti da 27 radnika ima uvjete za prijevremenu ili starosnu mirovinu, odnosno nedostaje im vrlo malo vremena do stjecanja prava na mirovinu, kažu u FINA-i, izražavajući uvjerenje da program zbrinjavanja omogućuje svim radnicima Podružnice Zadar preduvjete za više nego dostojan odlazak u mirovinu, što je i bio cilj Uprave i Sindikata, te se provedbom projekata preustroja, nove sistematizacije radnih mjesta i zbrinjavanja, otvara prostor za novi zamah u razvoju FINA-e.
Prije realizacije programa zbrinjavanja u Financijskoj agenciji su bila zaposlena 4.372 radnika. Gubitak monopola na obavljanje platnog prometa te konstantan pad prihoda i dobiti doveli su FINA-u u nepovoljnu situaciju. Razlozi nastanka viška zaposlenika, kako se navodi u priopćenju FINA-e, su kompleksni – gospodarski, tehnološki i organizacijski, a s obzirom na to da se broj radnika cijelo vrijeme nije sustavno smanjivao, poslovanje je postalo opterećeno sve većim troškovima te se zbog promijenjenih tržišnih uvjeta FINA našla u situaciji da je zbog smanjenja obujma posla potreban manji broj izvršitelja i restrukturiranje.
Polazište za utvrđivanje mjerila i kriterija kojima se utvrđuje prestanak potrebe za radom pojedinog radnika je Kolektivni ugovor u kojem se, kažu u FINA-i, maksimalno vodilo računa o socijalnim kategorijama, a kako bi radnici bili informirani o svojim pravima, prilikama i mogućnostima, na raspolaganju su im informativni centri u FINA-inim regionalnim centrima i podružnicama. Savjetnici u informativnim centrima će putem individualnog savjetovanja pomoći radnicima u traženju posla, procjeni vlastitih znanja i vještina te potreba za dodatnim obrazovanjem, a dodatnu podršku radnicima svakodnevno će pružati i FINA-ini interni timovi.
Financijska agencija je za program zbrinjavanja predvidjela sredstva u iznosu od oko 140 milijuna kuna, a smanjenje troškova kroz restrukturiranje i reorganizaciju očekuju u FINA-i, u 2010. godini trebalo bi omogućiti pozitivno poslovanje.