Mjerom 302 do pola milijuna kuna

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
skupstina_bobanovic
Vedran SITNICA
RADOSLAV BOBANOVIĆ - Nakon svih turbulencija tijekom prethodnih godina dobili smo natječaj koji ima glavu i rep

U ponedjeljak je počeo rok za podnošenje prijava za dodjelu IPARD sredstava za mjeru 302 "Diversifikacija i razvoj ruralnih gospodarskih aktivnosti". Prijave traju do 31. ožujka i do tada hrvatski poljoprivrednici imaju mogućnost krenuti u borbu za maksimalno 75.000 eura (čitaj više od pola milijuna kuna) novca EU po projektu koji im bude prihvaćen.

Ulaganja unutar Mjere 302 dozvoljena su za sektore: sektor ruralnog turizma, sektor tradicijski obrti, sektor izravne prodaje, sektor slatkovodne akvakulture, sektor usluga, sektor pogona za preradu na farmama, sektor proizvodnje gljiva te sektor obnovljivih izvora energije. Maksimalna ukupna vrijednost prihvatljivih troškova ulaganja po projektu je 150.000 EUR, osim za ulaganja u obnovljive izvore energije gdje je ograničeno na 675.000 EUR. Iznos potpore će biti 50% ukupnog prihvatljivog ulaganja u projekt.

Korisnici sredstava

Korisnici sredstava IPARD programa za ulaganja unutar Mjere 302 su fizičke i pravne osobe, u rangu mikro poduzeća, koji se nalaze u sustavu PDV-a. Korisnik treba biti registriran u skladu s nacionalnim zakonodavstvom u sektorima: ruralni turizam, pogoni za preradu na farmama, sektor izravne prodaje, slatkovodna akvakultura, obnovljivi izvori energije, sektor usluga na kraju ulaganja ako takvu djelatnost ne obavlja u trenutku podnošenja prijave na natječaj. Kod tradicijskih obrta korisnik treba biti registriran u skladu s nacionalnim zakonodavstvom na početku ulaganja ako takvu djelatnost obavlja u trenutku podnošenja prijave na natječaj.

Upućeni tvrde kako je natječaj za mjeru 302 najbolje do sada pripremljen i u potpunosti prilagođen potencijalnim korisnicima.

- Nakon svih turbulencija tijekom prethodnih godina dobili smo natječaj koji ima glavu i rep. Ima jasne mjere na koje se može priključiti određeni investitor, vodilju koja može pomoći investitori. Jasno i nedvojbeno su definirane osobe u institucijama Republike Hrvatske koje trebaju pomoći investitoru do faze ulaska u natječaj za sredstva. Poljoprivrednici sve informacije mogu dobiti u Razvojnoj agenciji Zadarske županije, unutar Općina i Gradova, od LAG Laure, Javne savjetodavne službi koja se prija zvala Hrvatski zavod za poljoprivrednu savjetodavnu službu, na web stranici Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju i drugim mjestima, kaže predsjednik LAG Laura Radoslav Bobanović i dodaje:

- Jedina otežana okolnost, koja je prihvatljiva u EU, jest da se sredstva daju tek kada ste napravili cijeli zamišljeni projekt.

Paleta dozvoljenih ulaganja

Sada su na redu poljoprivrednici koji trebaju probuditi poduzetnički duh i krenuti u borbu za pola milijuna kuna bespovratnih sredstava ili čak 2,3 milijuna kod ulaganja u obnovljive izvore energije. Time ne samo da će sami zaraditi nego će i popraviti hrvatski postotak izvlačenja bespovratnih sredstava od EU.

Mogućnosti za ulaganja su velike. U sektoru ruralnog turizma dozvoljena su ulaganja u izgradnju, rekonstrukciju i/ili opremanje objekata za pružanje turističkih i/ili ugostiteljskih usluga uključujući objekte za uzgoj životinja kao dio turističke ponude, objekte za rekreaciju, turističke kampove, objekte na otvorenom (za jahanje, sportski ribolov na kopnenim vodama, biciklistički i tematski putevi), rekonstrukciju objekata tradicijske arhitekture (tradicijske stambene i gospodarske objekte) i ostala ulaganja. Kod sektora tradicijskog obrta dozvoljena su ulaganja u izgradnju, rekonstrukciju i/ili opremanje objekata za uspostavljanje i unapređenje tradicijskih obrta, uključujući objekte za pakiranje i trženje proizvoda tradicijskih obrta i ostala ulaganja. U sektoru izravne prodaje omogućena su ulaganja u izgradnju, rekonstrukciju i/ili opremanje objekata za izravnu prodaju proizvoda na poljoprivrednom gospodarstvu (vlastitih proizvoda i proizvoda udruge/zadruge proizvođača u kojima gospodarstvo pripada kao član). Kod sektora slatkovodne akvakulture dozvoljena su ulaganja u izgradnju i/ili rekonstrukciju i/ili opremanje kapaciteta za uzgoj slatkovodne ribe, sektora usluga ulaganja u izgradnju i rekonstrukciju i/ili opremanje kapaciteta nepoljoprivrednih usluga u ruralnim područjima (IT centara, radionica za popravak strojeva, igraonica za djecu, sportsko-rekreativni centar za djecu i odrasle), sektora pogona za preradu na farmama u izgradnju, rekonstrukciju i/ili opremanje pogona za preradu, skladištenje i pakiranje proizvoda (od mlijeka, mesa, voća i povrća) na gospodarstvu, sektora proizvodnje gljiva u izgradnju i/ili rekonstrukciju i/ili opremanje kapaciteta za uzgoj i pakiranje gljiva, a sektoru obnovljivih izvora energije u izgradnju, rekonstrukciju i/ili opremanje pogona za proizvodnju bioplina.

 IDU PROJEKTI USKLAĐENI SA STRATEGIJOM

Preduvjet za povlačenje IPARD sredstava za mjeru 302 jest da je projekt u skladu sa strategijom razvoja Zadarske županije. Ona se izrađuje u ZADRA-i i trebala ni biti gotova najkasnije do kraja siječnja. U ZADRA-i su kod njene izrade posebno pazili kako stanovnicima ruralnih krajeva ne bi ostali bez mogućnosti dobivanja bespovratnih sredstava.

 HBOR KREDITIRA IPARD PROGRAME MJERU 301 I 302

Uprava HBOR-a usvojila je program kreditiranja projekata kandidata za Mjeru 301 IPARD programa "Razvoj ruralne infrastrukture" i program kreditiranja projekata kandidata za Mjeru 302 "Diversifikacija i razvoj ruralnih gospodarskih aktivnosti".

Navedeni programi kreditiranja usvojeni su s ciljem što boljeg iskorištenja sredstava potpore IPARD programa.

 MJERA 301 ZA OPĆINE I GRADOVE

Do 31. siječnja traje rok za podnošenje prijava za dodjelu IPARD sredstava za mjeru za slanje 301 "Razvoj ruralne infrastrukture". Sredstvima iz IPARD programa u sklopu ove mjere, jedinice lokalne samouprave (općine i gradovi koji imaju do 10.000 stanovnika) mogu ostvariti potporu za ulaganja u sektoru kanalizacije i pročišćavanja otpadnih voda, lokalnih nerazvrstanih cesta, toplana na biomasu i protupožarnih cesta.

Maksimalni iznos potpore je do 100% od ukupno prihvatljivih ulaganja, odnosno kod sektora lokalnih nerazvrstanih cesta i protupožarnih cesta povrat može iznositi do 3 milijuna kuna, a kod sektora kanalizacije i pročišćavanja otpadnih voda i toplana na biomasu do 7 milijuna kuna.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno