Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Na utakmicu samo trijezni

07.01.2011. 23:00
Na utakmicu samo trijezni


Uvodi se nulta tolerancija na alkohol, a Vlada predlaže da akteri tučnjava na utakmicama ubuduće ne odgovaraju samo novčano već i kazneno, zatvorom do šest mjseci


Uništavanja stvari ili imovine na sportskim natjecanjima, kao i organiziranje nasilja i sudjelovanje u tučnjavama te napadi na gledatelje, ubuduće će predstavljati kazneno djelo, potvrđuje Vlada konačnim prijedlogom izmjena i dopuna Zakona o sprečavanju nereda na šprotskim natjecanjima. Zbog uništavanja imovine, akteri tuča na utakmicama ubuduće bi mogli odgovarati ne samo novčano već i zatvorskom kaznom do šest mejseci. Zbog izigravanja zabrana od strane evidentiranih huligana, uvodi se i kaznena odgovornost za onoga tko se, unatoč zabrani prisustvovanja sportskim natjecanjima, “zatekne na prostoru športskog natjecanja ili se na drugi način utvrdi njegova nazočnost na tom području”.
Oduzimanje putovnica
Evidentiranim huliganima oduzimat će se i putovnice, a policiji se daje mogućnost da od suda zatraži izricanje zabrane prisustvovanja određenom sportskom događaju u zemlji ili inozemstvu i u slučajevima kada postoje informacije o protupravnom ponašanju navijača u inozemstvu, iako protiv njih nije vođen bilo kakav postupak. Organizatoru sporskog natjecanja daje se mogućnost da odbije prodati ulaznicu osobi za koju ima informacije da je ranije sudjelovala u neredima na utakmicama. Evidentirani huligani ubuduće se u policijsku stanicu neće javljati pola sata, već dva sata prije utakmice.
Na sportsko natjecanje ulazit će se, bude li se zakon dosljedno primjenjivao, potpuno trijezni. Naime, dopunama zakona o navijačima uvodi se “nulta tolerancija na alkohol”. Dosadašnja zakonska odredba omogućavala je dolazak na sportsko borilište s koncentracijom alkohola u krvi od 0,8 promila. Novim mjerama zabranjuje se i maskiranje navijača.
– To su mjere za zaštitu pravih navijača i građana, a protiv divljanja i divljačkog ponašanja – ustvrdila je Jadranka Kosor, predsjednica Vlade. Pooštravanje zakona potaknuli su brojni incidenti na sportskim događajima, prije svega nogometnim utakmicama. Kulminaciju su doživjeli na utakmici Dinamo – Hajduk 1. svibnja prošle godine, kada je jedan policajac ostao bez oka.
Mjere i za organizatore
– Taj je policajac ostao trajnim invalidom samo zato što je radio svoj posao, bio je na stadionu i štitio navijače – kazala je Kosor dodajući kako zakon o navijačima nije “protiv sporta” već će “omogućiti da sport i sportska natjecanja budu pristupačni onima koji vole sport”. Dodala je i kako sportska natjecanja ne mogu biti “mjesto na kojem će se okupljati oni koji ne vole ništa i nikog”.
Policiji se, kako je objasnio Ivica Buconjić, državni tajnik u MUP-u, omogućava zabrana natjecanja ako sportski objekt nije propisno opremljen, a organizator se obvezuje na prekid natjecanja u slučaju većih nereda. Dio mjera odnosi se i na organizatore kojima su jasnije precizirane obveze u pogledu angažiranja redarske službe. U jačanju odgovornosti samih organizatora, Slobodan Uzelac, potredsjednik Vlade, vidi borbu protiv korupcije te poziva da se zahvati i segment sporta, prije svega nogomet, i provjeri što tamo tko radi.


 U GODINU I POL RAZBIJENO 59 VOZILA I SEDAM VAGONA




Od travnja 2009. godine kada se počeo primjenjivati zakon o navijačima do sredine prosinca prošle godine, ukupno je privedeno 2.343 osoba, dok je protiv njih 2.034 podnesen optužni prijedlog. U tom periodu, lake tjelesne ozljede zadobilo je 90 navijača, dok ih je osam teško ozlijeđeno. Lakše su ozlijeđena 33 policajca, a tešku tjelesnu ozljedu s trajnim posljedicama zadobio je policajac koji je lani izgubio oko na Maksimirskom stadionu. U crnu statistiku ulazi i sedam oštećenih željezničkih vagona, 15 autobusa, 29 osobnih automobila te 15 vozila MUP-a.