Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Pjesmom se oprostili od božićnih blagdana

07.01.2011. 23:00
Pjesmom se oprostili od božićnih blagdana


U prigodi svetkovine Bogojavljanja ili Tri kralja te u ozračju završetka božićnog vremena, u Ražanačkoj župnoj crkvi Gospe od Ružarija u četvrtak navečer upriličen je prigodni cjelovečernji koncert. Njega je uz pripomoć članova župnog Vijeća organizirao agilni i sveprisutni dekan ražanačkog dekanata i nadžupnik don Damir Juričin.
 Koncertu je nazočilo Općinsko izaslanstvo na čelu s vijećnikom Jurom Kožulom, a među brojnim okupljenim Ražančanima zamjetan je bio veći broj pridošlih štovatelja tradicionalnih božićnih sakralnih napjeva iz Rtine, Ljupča, Krneze, Podvršja, Jovića i ostalih ovdašnjih mjesta.
U akustičnom svetištu Gospe od Ružarija prvi su nastupili članovi KUD-a “Podgorac” iz Starigrada-Paklenice. Starigradski njegovatelji izvorne kulturne baštine pod ravnanjem Anite Katić i uz glazbenu podršku na klavijaturama Lucije Tesla, koncert su otvorili čuvenom skladbom “Narodi nam se”, a potom su još izveli “Spavaj sinko maleni”, “Danas se čuje”, i “Nebo daj oku”, za što su nagrađeni burnim pljeskom okupljenog auditorija.
 Drugi po redu na oltar su izišli članovi sve poznatije zadarske svećeničke klape “Sv. Zoilo” u sastavu don Dario Tičić, don Jerolim Lenkić, mons. Milivoj Bolobanić, don Zdenko Milić i don Damir Juričin. Oni su uz klavirsku pratnju fra Izaka Špralje izveli tri skladbe “U se vrime godišća”, “Adeste fideles (Pristupite vjerni) i Transeamus usque Betlehem (Pođimo do Betlehema) Josepha Schnabela. Treći po redu, i ujedno posljednji, nastupili su članovi mješovito kulturno-umjetničkog društva “Kolajna” iz Zadra. Zadarski klapski pjevači uz pratnju Mandolinskog sastava, a pod vodstvom maestra Renata Perovića izveli su skladbe “Zvončići”, “Radujte se narodi”, “U sve vrime godišta” “Bijeli Božić” te “Sretan Božić”.
Na kraju programa domaćin koncerta don Damir Juričin pozvao je sve izvođače da ponovno izađu na pozornicu te da cjelovečernji blagdanski koncert zaključe zajedničkim nastupom. Oni su to i učinili tu su u jedan glas otpjevali “Sretan Božić Hrvatska” i “Veseli se majko Božja” za što nagrađeni pljeskom i ovacijama.
Ovo lijepo i nezaboravno svetkovanje Tri kralja po okončanju glazbenog dijela prenijelo se iz župne crkve u obližnji prostor župnog dvora u kojemu su domaćini i njihovi dragi ostali do kasno uvečer uz druženje i pjesmu.


 KUD PODGORAC I U VIRU


KUD “Podgorac” nastupio je u Viru na božićno-novogodišnjoj turneji po zadarskoj županiji. KUD Podgorac iz Starigrada Paklenice gostovao je u Viru, u crkvi Sv. Josipa. Nakon svete mise koju je predvodio velečasni Stjepan Vinko, u prepunoj župnoj crkvi pjevački zbor održao je 50-minutni koncert kojeg su žitelji Vira oduševljeno slušali. Nakon koncerta nastavljeno je druženje s KUD-om Vir i žiteljima u župnoj sali uz pjesmu, veselje i prigodni domjenak.