Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Bozanić: Ukidanje emisije “Slika Hrvatske” udar na slobodu govora

Autor: Irena Frlan, Dražen Ciglenečki

07.01.2013. 23:00
Bozanić: Ukidanje emisije “Slika Hrvatske” udar na slobodu govora

Foto: PIXSELL



Na Kaptolu smatraju da je sporna emisija bila “udovoljavanje javnom interesu da se sva pitanja o zdravstvenom odgoju u školama osvijetle s više strana”


Premda se nalazi u nemilosti svojih nadređenih na Prisavlju, urednica HTV-ove ukinute emisije “Slika Hrvatske” Karolina Vidović Krišto dobila je snažnu podršku na Kaptolu. Osobno ju je jučer primio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.
– Sretna sam i zahvalna što me primio uzoriti otac kardinal i dao mi veliku podršku. Čekam prijam i kod ostalih vjerskih vođa u Hrvatskoj, kazala nam je novinarka koja zadnjih dana izaziva burne reakcije zbog emisije u kojoj je, baš poput hrvatskih biskupa, oštro i vrlo jednostrano kritizirala uvođenje zdravstvenog odgoja u škole.
Iz Tiskovnog ureda Zagrebačke nadbiskupije izvijestili su da je urednica HTV-a informirala Bozanića “o svom novinarskom školovanju, radu te o emisiji “Slika Hrvatske” i događanjima nakon emitiranja emisije pod naslovom ‘Pedofilija kao temelj spolnog odgoja?’”. Na Kaptolu smatraju da je sporna emisija bila “udovoljavanje javnom interesu da se sva pitanja osvijetle s više strana” jer je temeljna zadaća javne televizije da se u javnim raspravama čuju različiti stavovi.
“Ukidanje emisije ‘Slika Hrvatske’, koja je zapravo javnu televiziju pokušala spasiti od nedopustive jednoobraznosti, izravni je udar na slobodu govora i na slobodu javnog djelovanja novinara”, navodi se u priopćenju te dodaje da je “u razgovoru također istaknuta nada da će u nastalom slučaju prevladati zdrav razum i demokratsko ponašanje”. Na taj je način Crkva stala iza Karoline Vidović Krišto koja zadnjih dana dobiva potporu i drugih protivnika zdravstvenog odgoja.
Među protivnicima tzv. četvrtog modula koji se odnosi na spolni odgoj su i Koordinacija braniteljskih udruga Grada Zagreba i Hrvatsko žrtvoslovno društvo. U njihovoj se organizaciji u srijedu u Zagrebu održava okrugli stol pod nazivom “Jovanovićev zakon o spolnom odgoju u školama je poguban”. U službenom pozivu, među sudionicima se navodi i HTV-ova djelatnica uz napomenu da je ona “zbog kritične emisije o zakonu o ‘zdravstvenom odgoju’ pod suspenzijom”. No, ona opovrgava sudjelovanje.
– Ne sudjelujem ni na kakvoj tribini. Kad sam saznala za to da su najavili moje sudjelovanje, uputila sam organizatoru mail i zamolila da povuku najavljeno, tvrdi Vidović Krišto.