Koncert nastao kao revolt na američke božićne pjesmice poput "Jingle Bells"

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Fabio ŠIMIĆEV

Božićni koncert klapa i ove godine u crkvi sv. Frane okupio je mnoštvo klapa koje su tijekom bogatog repertoara nizale tradicijske božićne pjesme, počevši od glagoljaških napjeva do crkvenih pjesama. Ne čudi stoga da je ovaj tradicionalni koncert i ovog blagdana dupkom ispunio crkvu sv. Frane, kao i njezin klaustar, ali i pristup crkvi. Mjesto viška tražilo svugdje, što ne čudi jer je publika osim iz Zadra, pristigla i iz drugih gradova - Rijeke, Metkovića i Karlovca.

Na koncertu su nastupile muške klape Kožino, Idro, Težaci, Koporan, Ponistra, Galija, Donat, ženske klape Kandelora, Luna, Libar, Karmel, Kuntrata, Zikva, Garofuli i Arbanaške, te mješovite klape Arsenal, Kolajna i Školji.

Inicijator ovog koncerta u organizaciji Zadarske nadbiskupije na svetkovinu Bogojavljenja - Sveta tri kralja je Žan Morović, voditelj Katedralnog zbora sv. Stošije koji je, kaže, sa svime krenuo zbog revolta na engleske božićne pjesmice poput „Jingle Bells" koje nas zasipaju na radijima, televiziji i trgovinama:

- Htjeli smo pokazati da Božić u Zadru nije to, već ovo, pojasnio je Morović, dodajući kako je ovogodišnji koncert bio dio Dana kršćanske kulture Zadarske nadbiskupije koji su započeli blagdanom sv. Krševana, a završavaju blagdanom sv. Stošije.

- Tako će se raditi i ubuduće, a tijekom tih dana biti će različite manifestacije kojima želimo pokazati svu onu baštinu koju imamo, pojasnio je Morović, pa je tako i postavljanje božićnog koncerta u siječnju logično, kaže, jer u Zadru božićno vrijeme traje do blagdana Svete Stošije.

- Kako je naime, sv. Stošija bila mučena na sam Božić, tradicija je bila držati božićna drvca u kućama do blagdana Svete Stošije kada mi pjevamo božićne pjesme u katedrali. Na Tri kralja počinje i devetnica Svete Stošije, pojasnio je Morović koji je zajedno s klapama koncert na Tri kralja posvetio nadbiskupu mons. Želimiru Puljiću koji 14. sječnja slavi srebrni jubilej, odnosno 25 godina posvećenja za biskupa.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika trimer23
Hrvatske božićne pjesme su među najljepšima u svijetu. Ne sam da su u narod ušle kao nešto što se radi za Božić, one su godinanama nešto što je najljepše u Božiću. Međutim, ove klape ne spadaju niti u najbolje u Hrvatskoj, a kamoli u svijetu. Zvončiće pjeva cijeli svijet jer je to jednostavna pjesma prilagođena djeci i starcima. Zato je i širom prihvaćene. Pjeva se čak i u Kini i na Kubi i u raznim drugim prepjevima. Ono što svakako nije lijepo i u duhu Božića je davati izjave kako se na jednu pjesmu reagira revoltom...To može izreći samo čovjek koji duboko ne shvaća što je glazba i umjetnost.Božić svakako nije ni Morovićeva isključivost, svojstvena HDZ-ovskim pravovjernicima, sličnim onima u SKOJ-evaca. Pjevajte, ali mi ne politizirajte..Neko vašu pjesmu voli, a neko, bogami... ne voli...