Gosti klapa Condura, Vera Svoboda i Tamburaški orkestar Krsto Odak

Slika korisnika admin
Autor: 
Branko BOŽIĆ
Tamburaški orkestar KUD-a Branimir Nin

Povodom 20. obljetnice KUD-a "Branimir" Nin održat će se svečani koncert na kojem će nastupiti poznati ninski tamburaški orkestar i gosti Vera Svoboda, Tamburaški orkestar Krsto Odak iz Drniša i klapa "Condura" iz Nina.

Koncert će se održatri u Domu kulture u Ninu, u subotu, 9. siječnja s početkom u 18 sati.

Povijest tamburice u Ninu

Kulturno umjetničko društvo "Branimir" Nin osnovano je 1996. godine s osnovnim ciljem brige i unaprijeđenja tamburaške glazbe u Ninu, njegovanja narodnih običaja te okupljanja mladeži i građanstva kroz aktivnosti kulturno umjetničkog amaterizma. Povod osnivanja društva bio je formirani tamburaški orkestar pri osnovnoj školi o kojem je valjalo pomnije brinuti i razvijati glazbenu aktivnost na tamburici. Lokalna samouprava od prvih dana osnivanja tamburaškog orkestra pri školi podupire financijskim sredstvima kulturno umjetnički amaterizam i bez te financijske pomoći amaterizam bi se teško tako uspješno razvijao.

O dugoj tradiciji tamburaške glazbe u Ninu saznajemo iz povijesnih izvora koji govore da se tamburica svirala u najstarijem hrvatskom kraljevskom gradu još u 19. st. Arhivski tragovi govore o iznimno uspješnom tamburaškom zboru u tridesetim godinama prošlog stoljeća, a bilo je još nekoliko pokušaja obnavljanja zbora, no najuspješniji se pokazao ovaj posljednji. Izuzetne društvene okolnosti, prvenstveno vrijeme poslije Domovinskog rata i činjenica da u kraljevskom Ninu nije bilo organiziranih slobodnih aktivnosti, utjecale su na poketanje tamburaštva što je rezultiralo visokim rezulatima na Nacionalnim festivalima tamburaške glazbe u Osijeku.

Budući je postojala tradicija i obiteljska ljubav prema tamburici, proizašla iz činjenice da je ranije netko od predaka svirao taj instrument, roditelji su djecu bodrili i stoga su se na tom instrumentu u Ninu događala prava virtuozna čuda.

Imaju 201 dobročinitelja

Tamburaški orkestar je osvojio 2 brončane, 6 srebrnih i 6 zlatnih Plaketa Tambura Paje Kolarića na nacionalnom festivalu tamburaške glazbe u Osijeku. Dobitnici su visokih nagrada i priznanja od kojih vrijedi istaknuti dvije nagrade Zadarske županije Zlatni Čikin križić i nagradu Europske federacije turističkih novinara za kulturološki doprinos razvoju turizma. Ostvarena su mnogobrojna gostovanja u zemlji i inozemstu, a s klapom "Intrade" iz Zadra izdana je zajednička kazeta i CD. Tijekom 2009. proslavljena je petnaesta obljetnica kontinuiranog djelovanja tamburaškog orkestra u Ninu koji je na polju kulturno umjetničkog amaterizma proslavio povijesni grad Nin, a sada valja proslaviti i dvadesetu obljetnicu. Vrijedno je također navesti još nekoliko sekcija koje su djelovale unutar društva. Folklorna skupina je djelovala od 1997.-1999., a dramska grupa od 2000.- 2002. godine. Pored slavnih tamburaša najbolje se razvila sekcija mažoretkinja koja je najprije djelovala od 1997. - 2000., a ponovno obnovljena 2002. uspješno je djelovala do 2008., protekle je godine obnovljena ali kao samostalna udruga. U aktivnostima Kulturno umjetničko društvo "Branimir" prati veliki broj donatora i sponzora, a u brižljivoj evidenciji utvrđen je broj od dvjestojednog dobročinitelja. Tijekom 20 godina kroz KUD Branimir koji je djelovao kao svojevrsna glazbena škola u Ninu 180 svirača naučili su svirati jedan ili više žičanih glazbala, a neki od njih danas pjevaju u klapama, glazbenim sastavima i zborovima.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno