HGSS ZADAR Penjači u nevolji najčešće su turisti, a potraga je gotovo uvijek za domaćim ljudima

Slika korisnika mkvanja
Prošle godine odrađeno 59 akcija
Na samo spašavanje gdje je bio direktno ugrožen ljudski život otpada 22% akcija, U 57,6% slučajeva su to intervencije gdje je bila potrebna naša pomoć, a 20,3% otpada na potražne akcije. Od samog spašavanja, na što otpada 13 akcija, tri su stijenske akcije, devet akcija je odrađeno u planini i u jednoj akciji je spašavana životinja, kazao je Živković
PIXSELL
U potražnim akcijama sudjeluje više ljudi

U 2018. godini imali smo 59 akcija, a kada bismo to razvrstali  po kategorijama dobili bismo da 22% otpada na samo spašavanje gdje je  bio direktno ugrožen ljudski život. U 57,6% slučajeva su to intervencije  gdje je bila potrebna naša pomoć, a 20,3% otpada na potražne akcije. Od  samog spašavanja, na što otpada 13 akcija, tri su stijenske akcije, devet  akcija je odrađeno u planini i u jednoj akciji je spašavana životinja, odgovorio je Ivan Živković, tajnik HGSS-a Zadar, na našu zamolbu da se na  početku nove godine osvrne na proteklu, koja je, nažalost, opet bila bogata akcijama spašavanja, ali su one, na sreću, dobro odrađene.

Sve zahvaljujući spremnim članovima HGSS-a.

Bez odgovarajuće opreme

Tu se radilo, kaže Živković, o ozljedama koje su opasne po život gdje je  potrebna brza intervencija.

- Kod intervencija često dobivamo pozive o planinarima koji su iscrpljeni i izgubljeni bez odgovarajuće opreme. Precijene svoje fizičke mogućnosti ili ne ponesu dovoljno vode pa dehidriraju. Zna se dogoditi i da  ne ponesu lampe pa ih uhvati noć. Zna se dogoditi i da ne žele zvati pomoć pa onda upadnu u još veće probleme koji su se mogli izbjeći. Tu se  ne radi samo o planinarima već i o penjačima kojima se takve stvari dogode u stijeni. Najčešće su turisti jer oni i najviše odlaze u Paklenicu ili u  prirodu općenito negdje po našoj županiji. Ali gotovo u svim potražnim  akcijama se traže domaći ljudi, priča Živković dodajući kako ih je 43 u  aktivnom sastavu i radi se tako da se u akciju odazivaju trenutno slobodni ljudi.

Potražna akcija zahtijeva više resursa

- Otprilike je odaziv uvijek između šest i deset ljudi, ali ovisi i o akciji.  Osim ako se radi o potražnoj akciji koja zahtijeva više resursa onda se to i  drugačije planira. Često zna biti i krivih informacija tako da se uvijek planira ići sa što više ljudi u akciju da se može reagirati u nepredvidivim situacijama. Znalo se i dogoditi da uslijed akcije dođe poziv za drugu akciju, napominje Živković dodajući kako kada kreću u akciji ne misle toliko  na opasnost nego na to da što prije pomognu onima u nevolji.

- Što se tiče opasnih akcija svaka stijenska akcija je opasna jer tu se  greške plaćaju skupo. Još ako je uključen helikopter stvari postaju zanimljive... tu se radi polako. Tu ne znate što vas očekuje ili gdje se točno  nalazi unesrećeni i kakve su ozljede. Informacije koje dobijemo od njih  često znaju biti netočne. Uvijek radimo na usavršavanju i nije lako jer  nemamo vremena za sve što bismo htjeli, ali trudimo se. Imamo i  odličnu suradnju s jedinicama lokalnih samouprava. Imamo veliku potporu od Grada Zadra i Zadarske županije te turističkih zajednica grada  Zadra i Županije. To nam mnogo znači, zaključuje Živković.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno