JAVNA RASPRAVA Naknada za dijete 830, a za odraslu osobu 625 kuna

Slika korisnika mkvanja
Završava izjašnjavanje o novčanom iznosu za udomitelje
Hoće li biti riječ o deset ili 13 osnovica, ovisi o stručnoj spremi pružatelja usluge, dok će udomitelj također ostvarivati prava iz mirovinskog i obveznog zdravstvenog osiguranja i prava za vrijeme nezaposlenosti u skladu s propisima
Damir ŠKOMRLJ
Jesu li predložene naknade za udomitelje premale?

Sutra je posljednji dan javne rasprave o predloženoj visini naknade za rad udomitelja djece i odraslih, koju je Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku otvorilo 2. siječnja. Prema tom prijedlogu, naknada za smještaj djece i mlađih punoljetnih osoba školskog uzrasta iznosila bi 830 kuna po djetetu (166 posto osnovice), dok bi naknada za udomitelje koji brinu o odraslim osobama iznosila 625 kuna (125 posto osnovice) po udomljenoj osobi. Osnovica na temelju koje se izračunava iznos prava u sustavu socijalne skrbi, osim prava na zajamčenu minimalnu naknadu, iznosi 500 kuna.

Kako napominju u Ministarstvu, time bi naknada bila gotovo dvostruko veća nego što je sad, kad za djecu iznosi od 400 do 525 kuna, iznimno za HIV pozitivno dijete i dijete oboljelo od hiperventilacijskog sindroma (700 kuna), dok se postojeća naknada za odrasle osobe kreće od 300 do 400 kuna, iznimno 550 za HIV pozitivne osobe.

Najviše troje djece

Prema novom, nedavno usvojenom Zakonu o udomiteljstvu, u udomiteljskoj obitelji može biti smješteno najviše troje djece, a ako je riječ o udomitelju-samcu, najviše dvoje djece, iznimno više njih kod udomitelja-samca, ako je u srodstvu s tom djecom, braći i sestrama.

Zakon propisuje naknadu za rad udomitelja koji obavlja standardno udomiteljstvo kao zanimanje, i utvrđuje se u jedinstvenom iznosu od pet osnovica, dakle najviše 2.500 kuna za istovremeno smještenih troje djece, iznimno dvoje djece s težim tjelesnim, intelektualnim, osjetilnim ili komunikacijskim teškoćama u razvoju, ili četiri odrasle osobe. Zakon udomiteljima omogućuje i prava iz mirovinskog i obveznog zdravstvenog osiguranja te prava za vrijeme nezaposlenosti u skladu s posebnim propisima.

Naknada za rad udomitelja koji obavlja specijalizirano udomiteljstvo za djecu kao zanimanje iznosit će deset ili 13 osnovica odnosno 5.000 ili 6.500 kuna, a odnosi se na skrb o djetetu s problemima u ponašanju kojem je određena mjera povjeravanja, o djetetu i mlađoj punoljetnoj osobi s problemima u ponašanju kojima je izrečena odgojna mjera, djetetu i mlađoj punoljetnoj osobi s teškim tjelesnim, intelektualnim, osjetilnim, komunikacijskim ili višestrukim teškoćama u razvoju, teško bolesnom djetetu i mlađoj punoljetnoj osobi.

Iznos premali?

Hoće li biti riječ o deset ili 13 osnovica, ovisi o  stručnoj spremi pružatelja usluge (VŠS ili VSS), dok će udomitelj također ostvarivati prava iz mirovinskog i obveznog zdravstvenog osiguranja i prava za vrijeme nezaposlenosti u skladu s posebnim propisima.

Usluga se pruža jednom djetetu, a iznimno za dvoje djece ako je riječ o bratu ili sestri. Kako se može pročitati u dosadašnjim komentarima e-savjetovanja o visini naknade, predloženi je iznos premali, pri čemu udomitelji za nekog skrbe 24 sata, a domovi  u ta 24 sata promijene tri djelatnika u smjeni. Drugim riječima, smatraju neki komentatori, smještajem djece u udomiteljsku obitelj uštedjet će se na plaći i trostruko. Naknade bi trebale biti, dodaju, barem u visini minimalne plaće ako udomitelj skrbi o troje djece, odnosno četvero odraslih.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno