Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

MAŠKOVIĆA HAN Ove godine polaznici iz srednjih škola

08.01.2019. 11:56
MAŠKOVIĆA HAN Ove godine  polaznici iz  srednjih škola


U Maškovića hanu u Vrani jučer je svečano otvorena druga  Zimska škola tehničke kulture Zadarske županije. U suradnji sa Zadarskom županijom, Javnom ustanovom Agencija Han Vrana i Općinom  Pakoštane organizatori su županijska Zajednica tehničke kulture i Grad  Zadar.
– U prošlogodišnjoj prvoj Zimskoj školi bili su učenici osnovnih škola, dok je u ovogodišnjoj sedmodnevnoj školi 12 darovitih učenika srednjih škola s područja Zadarske županije, kazao je Duško Kraljev, predsjednik županijske Zajednice tehničke kulture.
Program i način rada razvijaju kreativnost, motoriku, razvoj kritičkog  mišljenja i promatranja, lakše pamćenje, lakšu primjenu naučenog te  samostalnost u istraživanju i zaključivanju.
– Polaznici škole će u moderno uređenom baštinskom hotelu Heritage Maškovića hana spavati i hraniti se, educirati, učiti i sudjelovati na  svakodnevnim radionicama te odlaziti na izlete, kazala je Elena  Rušnjak, voditeljica marketinga Agencije Han Vrana.
Dina Bušić, zamjenica županijskog pročelnika za kulturu i sport,  izrazila je zadovoljstvo s ovom pokrenutom pričom poželjevši da postane tradicija u sinergiji učenika osnovnih i srednjih škola, kao nagrada  za njihov rad.
– Ovi mladi ljudi, zahvaljujući poticaju Zajednice tehničke kulture,  odabrali su provesti slobodno vrijeme u stjecanju novih znanja i vještina, ali i druženju sa svojim vršnjacima koji dijele iste interese. Kaže se  da je znanje najveće bogatstvo jer vam ga nitko nikada ne može oteti,  rekao je Božidar Longin te nastavio:
-Dragi učenici, znam da među vama sjede budući inženjeri, budući  znanstvenici, oni koji će doprinijeti razvoju naše domovine i učiniti  sretnima i ponosnima i svoje roditelje i svoje profesore i sve nas. Hvala  vam na tome, zahvalio se Longin.
Zimsku školu tehničke kulture Zadarske županije pucnjem iz kubure  otvorio je župan Longin, koji je u Mašković han došao u pratnji Šime  Mršića i Šime Vickovića, svojih zamjenika, Ivana Šimunića, pročelnika  za društvene djelatnosti, Ante Župana, glasnogovornika i  drugih.
Voditeljice su Branka Čatlak i Petra Kraljev. Na svečanosti koju su  svojim borbenim vještinama uveličali članovi Udruge Vitezovi vranski,  nazočili su i Milivoj Kurtov, načelnik Općine Pakoštane,  Marko Meštrov,  direktor Agencije Han Vrana, Danijela Vulin, direktorica TZO Pakoštane, Igor Pedisić, predsjednik filipijanskog Općinskog vijeća i ostali.


Sudionici Zimske škole Tehničke  kulture
Nikola Biskup, Mislav Duilo, Mihael Hajnić i Luka Kotrnik (Srednja  škola Vice Vlatkovića Zadar),  Petra Vrsaljko (Srednja škola kneza Branimira Benkovac), Dominik Katuša i Kristijan Košta (Klasična gimnazija  Ivana Pavla II. Zadar), Roko Bašić i Gloria Bojo (Gimnazija Jurja Barakovića Zadar), Hana Vlahov, Petar Panjak i Mila Žuvela (Gimnazija Franje  Petrića Zadar).


Gloria Bojo, matematičarka i  sportašica
Polaznica škole je i Gloria Bojo, učenica 4e razreda Gimnazije J. Barakovića, prošlogodišnja pobjednica u županijskom natjecanju iz matematike u kategoriji trećih razreda.
– Kako preferiram prirodoslovne predmete Zimska škola će mi pomoći da obnovim postojeća znanja i doznam nova znanja ali i da steknem nova prijateljstva. Još se dvoumim hoću li studirati matematiku ili  farmaciju, rekla je Gloria Bojo, koja je kao članica TK Zadar nositeljica  brončane medalje s Prvenstva Hrvatske u taekwondou, dok je njezin  brat Nikola Bojo višestruki seniorski prvak Hrvatske i hrvatski reprezentativac.