Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Može li Božić postati šesti Hrvat s titulom MVP-a

08.01.2019. 08:59
Može li Božić  postati šesti  Hrvat s  titulom MVP-a


Vrlo vrijedna pobjeda nad Petrol Olimpijom podigla je Zadar  na za njih ove sezone visoko osmo mjesto, a na individualnom planu pomalo u sjeni junaka te pobjede Luke Žorića i Marija Littlea u prvi plan je   iskočio svestrani Luka Božić. Kompletiranjem ostalih utakmica 14. kola  ABA lige Bjelovarčanin u dresu Zadra ponovno je zaslužio titulu najkorisnijeg igrača kola. Čak četvrti put ove sezone Božić je pobrao tu nagradu i tako pretekao Dragana Apića iz FMP-a koji je do ovog kola tri puta  bio proglašavan najboljim igračem.
Za Božića je ovog puta bio dovoljan  za njega inače tek solidan učinak od 25 indeksnih poena, najmršaviji  učinak u svih 14 kola s kojim je neki igrač odnio taj primat. Na ruku su  mu išle i ne baš blistave pojedinačne izvedbe u ostalim utakmicama, a  jedini koji je bio ispred njega po valorizacijskom učinku bio je igrač Mege Bemax Edis Atić s 33 indeksna poena u porazu od Cedevite, no zbog  pobjede Zadra Božić je zaslužio prednost s učinkom od 13 poena, 3 skoka, 4 asistencije i 3 ukradene lopte. Zanimljivo da je ovo prvi put od  ukupno četiri ove sezone za Luku Božića da je MVP kola postao u domaćoj utakmici Zadra, jer je u preostala tri navrata zaslužio tu titulu nakon pobjeda svog kluba u gostima. U 5. kolu u pobjedi nad Partizanom s  36 indeksnih poena, pa u 6. kolu na gostovanju kod Krke s valorizacijom  33 te u 8. kolu u slavlju pod Tornjem s valorizacijom 36.
Ukupno gledajući Luka Božić osam kola prije kraja regularnog dijela vodi mrtvu bitku s  Draganom Apićem za titulu najkorisnijeg igrača lige. Apić je na čelu i  bježi mu nešto više od tri indeksna poena dok je tu još i bivši igrač Mege  Bemax, danas član Budućnosti, Gruzijac Goga Bitadze koji je na trećem  mjestu ukupnog poretka zaostajući za Božićem također nešto više od tri  indeksna poena. Između ta tri imena tražit će se i pobjednik ove prestižne utrke, a Božić bi u slučaju ostvarenja prve pozicije nastavio ugodnu  hrvatsku tradiciju u regionalnoj ligi posljednjih šest sezona kad su tri  najkorisnija igrača lige upravo bili Hrvati.
Od Darija Šarića koji je to postao sezone 2013./14., preko Mire Bilana 2015./16., pa sve do prošlosezonskog MVP-a danas igrača Zadra Luke Žorića koji je taj pothvat ostvario i sezone 2010./11. nastupajući za Zagreb. Pođe li Božiću za rukom ostvariti tu prestižnu titulu bio bi ukupno šesti Hrvat jer je uz ovu trojicu  navedenih to još ostvario 2008./09. Ante Tomić kao i u prvoj sezoni tadašnje Goodyear lige Marino Baždarić nastupajući za riječko Triglav osiguranje.


MVP poredak
            1. Dragan Apić FMP 29.62
            2. Luka Božić Zadar 26.29
            3. Goga Bitadze Budućnost 22.71
            4. Sava Lešić Igokea 19
            5. Tomislav Zubčić Igokea 17.57
            6. Uroš Luković Mornar 16.86
            7. Marko Ljubičić Cibona 16.79
            8. Jacob Pullen Cedevita 16.67
            9. Jock Landale Partizan 16
            10.Stefan Pot FMP 15.64


Božić MVP u gostima
Zanimljivost vezana za Luku Božića i njegove izvedbe ove sezone jest nevjerojatan  nesrazmjer njegovog učinka u domaćim i gostujućim utakmicama. Ako bi se u toj  utrci za najkorisnijeg igrača lige izdvojilo samo gostujuće utakmice onda bi Bjelovarčanin bio već proglašen MVP-om lige. Prosjek valorizacije na gostovanjima mu je  čak 31.71 indeksnih poena, a prvi pratitelj mu je Dragan Apić sa skoro 10 poena  manje od njega (22.17). Na Višnjiku Božić nije toliko blistav kao na gostovanjima, a  to će potvrditi prosječna valorizacija od 20.86 što ga stavlja tek na četvrto mjesto  iza Apića koji na domaćem parketu u prosjeku ostvaruje valorizaciju 36, drugog Bitadzea (25) te trećeg Zubčića (23.14). Zašto je Božić za trećinu lošiji na parketu  Višnjika tek se može pokušati objasniti lošijim izvedbama ukupno momčadi Zadra  na domaćem parketu ov sezone. Činjenica je da se od pet pobjeda tek dvije ostvarilo  na parketu Krešinog doma (Igokea i Petrol Olimpija), no definitivno u ovom statističkom podatku leži i dokaz da je još puno rezerve ne samo u Božiću nego i ostalim  njegovim suigračima koji se moraju puno bolje prezentirati na svom domaćem terenu u nastavku sezone.




Košarkaši Zadra u Poličniku
Košarkaši Zadra predvođeni trenerom Ante Nazorom, sportskim direktorom Branimirom Longinom i direktorom kluba Željkom Žilavcom odazvali su se humanitarnom  malonogometnom turniru "Četiri kafića za Nikolu Vranića" u organizaciji Turističke  zajednice Općine Poličnik.
Turnir se održao u subotu  u školskoj dvorani Poličnik, a nastupile su momčadi koje su predstavljale četiri ugostiteljska objekta iz Općine Poličnik – CB 'Dart', restoran  'Josip', 'BOO BAR' i 'Torca Visočane'.
Ulazak košarkaša Zadra u dvoranu popraćen je ovacijama i gromoglasnim pljeskom, a prije početka turnira dres kluba za malog Nikolu uručen je predsjednici TZO  Poličnik, Ivi Jukić. Košarkašima Zadra bila je iznimna čast sudjelovati na turniru humanitarnog karaktera za pomoć dječaku s invaliditetom. (kkzadar.net)