Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

POZAMAŠAN PRORAČUN Gradskom graditeljstvu 109 milijuna kuna

08.01.2019. 18:15
POZAMAŠAN PRORAČUN Gradskom  graditeljstvu  109 milijuna  kuna


Ukupan proračun Odjela prostornog uređenja i graditeljstva  za 2019. godinu iznosi 109 milijuna kuna. Od pročelnika Upravnog odjela, Darka Kasapa, saznajemo kako je broj planiranih projekata u tekućoj  godini pozamašan, no ipak je istaknuo neke od važnijih koji se će realizirati.


Pedeset milijuna kuna za OŠ Novi Bokanjac
Jedan od tih projekata odnosi se na izgradnju Osnovne škole na Novom Bokanjcu čija je procijenjena vrijednost 50 milijuna kuna, a natječaj  se očekuje u veljači. Projekt će biti sufinanciran od Zadarske nadbiskupije. Tkođer, u planu je i rekonstrukcija područne Osnovne škole Krune  Krstića (Ploča-Dračevac) vrijednosti od 2,5 milijuna kuna. Početak rekonstrukcije zakazan je početkom veljače. Dugoočekivani dovršetak  Centra Mocire, prema riječima pročelnika Kasapa, također ulazi u ovodišnji proračun Odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo. Procijenjena vrijednost projekta je 20 milijuna kuna, natječaj je u tijeku, a projekt  je sufinanciran od strane Ministarstva obrazovanja i Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.
Na zadovoljstvo mnogih Zadrana, dio proračuna rezerviran je i za odvodnju (tj. "kanalizaciju"). Prema riječima pročelnika Kasapa, riječ je o  aglomeraciji Zadar-Kožino-Petrčane čija vrijednost iznosi 550 milijuna  kuna. Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije u kojem Grad  zajedno s Hrvatskim vodama financira oborinsku odvodnju i, naglašava  Kasap, bez povećanja cijene vode financijski prati realizaciju projekta  308 ulica u iduće četiri godine.


Prva faza groblja u Crnom
Dio iznosa iz proračuna ove će godine obuhvatiti i energetsku obnovu  OŠ Smiljevac vrijednu 4,7 milijuna kuna, sufinancirana od Fonda za  zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Projekt je, prema riječima  pročelnika Kasapa, u tijeku.
Također, u planu je i izgradnja novog gradskog groblja grada Zadra u  Crnome s pristupnim cestama i ostalom infrastrukturom. Procijenjena  vrijednost prve faze iznosi 22 milijuna kuna.
Obnova dječjeg igrališta uz vrtić u Jazinama također će ugledati svjetlo  dana, i to u vrijednosti 0,6 milijuna kuna, a bit će sufinancirana od strane  Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Predviđeno je i sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća u iznosu  od 0,4 milijuna kuna za koje je natječaj u tijeku.
Pročelnik Kasap naglasak je stavio i na Plus program izgradnje komunalnih objekata u iznosu od 28,5 milijuna kuna koji uključuje i projekte  izgradnje javnih površina poput obalnog pojasa Diklo, trg Sv. Frane,  obalni pojas Jazine, arheološka istraživanja na tržnici, ceste, javne rasvjete, groblja i dr. …. program je, kako je dodao Kasap, detaljno prezentiran na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća.