Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

ŠKVER U JAZINAMA Dugogodišnja tradicija “kuca” u morskom srcu grada

08.01.2019. 12:56
ŠKVER U JAZINAMA Dugogodišnja tradicija “kuca” u morskom srcu grada


Prije dvije godine s radom je nanovo počeo raditi novoobnovljeni škver u Jazinama. Škver je to s dugogodišnjom tradicijom, oduvijek je bio mjesto okupljanja zadarskih vlasnika brodica, kalafata te brojnih majstora, ali i prolaznika koji bi stali do škvera, proćakulali, vidjeli što je novoga i tako malo "ubili vrijeme".
Nakon obnove nadležnost nad ovim škverom u samom srcu grada preuzela je Županijska lučka uprava, koja je vodila i projekt preuređenja Jazina.
Tijekom preuređenja škvera postalo je jasno koliko je ovakav prostor potreban u gradu te kako bi bila šteta izmjestiti ga. Iako su mnogi govorili kako radnicima u tutama, brodovima i dizalici nije mjesto u glavnoj gradskoj luci, zdrav razum je prevagnuo te je odlučeno kako će škver ostati tu gdje je i nastaviti sa svojom djelatnošću.
– Na istezalištu se obavljaju poslovi kao i prije, osim što je razlika što sad imamo lift koji vadi brodove na kraj, dok su se prije izvlačili klasičnom dizalicom. Imamo i jednog zaposlenika, odnosno lučkog nadzornika koji tamo radi i vrši usluge spuštanja i podizanja brodova, rekao nam je ravnatelj Županijske lučke uprave Davor Škibola. Istaknuo je kako se i dalje radi kao i prije. Trenutno imaju manje brodova jer je zima pa ljudi manje izvlače brodove na kraj, ali tijekom proljeća i u jesen ima dosta posla. Pojasnio je kako je Županijska lučka uprava kupila kolica, rampe i ograde, visokotlačni čistač te su uredili i ogradu sa fotografijama starih plovila.
Inače uvala Jazine ima 650 vezova, te brojni vlasnici brodica koriste ovaj škver kako bi tamo uredili i pripremili svoje brodice, a znaju ga koristiti i vlasnici brodova iz uvale