Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Gotovo 15,5 milijuna kuna za sport u 2020.

09.01.2020. 08:15


Početkom siječnja Odjel za kulturu i šport će u suradnji sa Športskom zajednicom Grada Zadra, Javnom ustanovom Zadarski šport i ŠC Višnjikom započeti rad na takozvanom bid book-u kojeg će priložiti uz kandidaturu za Europski grad sporta. Riječ je o kandidaturi koja u fokus stavlja mlade, rekreativni i amaterski sport te će, ukoliko ju gradski tim izbori, pridonijeti turističkoj promociji Zadra kroz domenu sporta i tako otvoriti vrata potencijalnih europskih suradnji s drugim sportskim centrima Starog kontinenta, najavila je Dina Bušić, pročelnica UO za kulturu i sport Grada Zadra damo dio planova kojega za ovu godinu pripremaju u tom gradskom odjelu. S njom smo razgovarali u povodu nove godine te programa ulaganja, a koji je predstavljen na posljednjem Gradskom vijeću, održanom krajem 2019. godine. Tijekom razgovora najavila je brojne novosti koje pripremaju, među kojima su i ulaganja u infrastrukturu, kao i organiziranje brojnih sportskih događanja, ali i financijske potpore klubovima.


Dovršetak Veslačkog i teniskih terena na Višnjiku
Pojasnila je kako nakon intenzivnih radova Odjel ovaj mjesec privodi kraju projekt uređenja sanitarnih čvorova i svlačionica Veslačkog doma kojeg koristi Veslački klub Zadar, udruga stara 111 godina. Dodala je kako su u završnoj fazi i radovi na pomoćnim teniskim terenima u ŠC Višnjik. Radove je Grad prijavio prošle godine na Središnji državni ured za šport i ostvario pravo na potporu, dok je ostatak osigurao iz svog proračuna. Višnjik će, naglasila je Bušić, tako biti bogatiji za još tri teniska terena s betonskom podlogom, te će uz prethodno izgrađenih šest terena, postati svojevrsni teniski centar koji će stvoriti uvjete za daljnji razvoj bijelog sporta u Gradu.


"Riječ je o kandidaturi koja u fokus stavlja mlade, rekreativni i amaterski sport te će, ukoliko ju gradski tim izbori, pridonijeti turističkoj promociji Zadra kroz domenu sporta i tako otvoriti vrata potencijalnih europskih suradnji s drugim sportskim centrima Starog kontinenta.
Dina Bušić




– Infrastrukturna ulaganja nastavit će se i u 2020. godini. Nakon što je u 2019. uređen sjeverni dio bazena na Kolovarama, u proračunu za ovu godinu osigurana su sredstva za uređenje južnog dijela. Također, sredstva su osigurana i za uređenje dva sportska igrališta u mjesnim odborima, kao i za ispitivanja kvalitete skakaonice na otvorenom bazenu, ali i manje infrastrukturne intervencije na brojnim igralištima u gradu. Odjel je i ove godine osigurao termine brojnim sportskim udugama koje koriste bazen, zatvorene, ali i otvorene terene na Višnjiku, u Jazinama, na Bagatu te u Mocirama i na Ravnicama. Uz to Odjel je osigurao 300.000 kuna za manifestacije u športu te će poduprijeti sveukupno 15 događanja među kojima valja istaknuti šahovski turnir Zadar open, Svjetsko školsko prvenstvo u košarci, Maraton Zadar – Preko, Europsku zlatnu ligu u odbojci, Međunarodni turnir u ritmičkoj gimnastici Sirena kup, Memorijalni turnir u košarci Denis Špika, Klub daljinskog plivanja – Comen cup – Open water i dr., pobrojala je brojna događanja Bušić.


Velika pomoć Športske zajednice grada Zadra
Pročelnica Bušić je pojasnila kako je, kao i u kulturi, tako i u sportu proveden Javni poziv za programe u športu u 2020. Od ove godine Poziv provodi Športska zajednica Grada Zadra, a sustav prijave je informatiziran čime je olakšano i ubrzano ocjenjivanje i vrednovanje programa prema važećim kriterijima Zajednice.
– U 2020. za treninge i natjecanja sportaša izdvojeno je 8.143.800 kuna, a podržat će se rad 74 sportske udruge sa 11.300 aktivnih sportaša s područja 36 različitih sportova. Kada se toj brojci priroda iznos koji Grad izdvaja za termine, od 7.200.000 kuna, a što je u Programa sporta za 2020. jasno razloženo, to ukupno iznosi 15.343.800 kuna pa se može zaključiti da Grad Zadar uistinu intenzivno skrbi o sportu i sportašima, istaknula je Bušić.
Osim navedenih treninga i natjecanja sportaša, Športska zajednica Grada Zadra kroz sredstva koja se osiguravaju u proračunu Upravnog odjela za kulturu i šport, potiče i sufinancira treninge i natjecanja osoba s invaliditetom i osoba oštećena sluha, sportsku rekreaciju građana, programe školskog i sveučilišnog sporta, provodi programe poticanja sporta u suradnji s Hrvatskim olimpijskim odborom, potiče izdavaštvo u sportu, provodi zdravstvene preglede sportaša te organizira vlastite manifestacije kao što su Ljetna škola kineziologa i Festival sporta i rekreacije…
– Uz sve navedene aktivnosti plan Grada Zadra i Upravnog odjela za kulturu i šport jest da se, nakon što će početkom ove godine privesti kraju Strategiju razvoja kulture, u drugom dijelu 2020. upusti u rad na Strategiji sporta Grada Zadra. Naime, kako je poznato, Zadarska županija započela je rad na strategiji sporta, pa je, kako smatraju u Upravnom odjelu, tako kroz pola godine, nakon što se sprovede analiza stanja, idealno vrijeme da se na dokument Županije nadoveže Grad, s vlastitim strateškim smjernicama u sportu, zaključila je Bušić.


PODRŠKA ZA 15 DOGAĐANJA
​Pročelnica Dina Bušić istaknula je kako je osigurao 300.000 kuna za manifestacije u športu u tekućoj godini te da će se poduprijeti sveukupno 15 događanja među kojima valja istaknuti šahovski turnir Zadar open, Svjetsko školsko prvenstvo u košarci, Maraton Zadar – Preko, Europsku zlatnu ligu u odbojci, Međunarodni turnir u ritmičkoj gimnastici Sirena kup, Memorijalni turnir u košarci Denis Špika, Klub daljinskog plivanja – Comen cup – Open water i dr….