Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Najezda vatrenih crva koji proždiru sve pred sobom

09.01.2020. 17:00


Nakon što je prije još više od godinu dana upozoirio na pojavu invazivnih algi u akvatoriju popularnog otočića Galešnjaka u Pašmanskom kanalu, poznati ronilac Đani Iglić oglasio se na svom Facebook profilu o novoj pošasti u jadranskom podmorju – najezdi vatrenih crva.
»Nakon svih nedaća koje su zadesile Jadran (Caulerpe, pomor kunjke Arca noae, pomor periski Pina nobilis, pustog nasipavanja i fekalija a plastiku da ni ne spominjemo…) evo u zadnje vrijeme i strahovitog proširenja populacije Vatrenog crva (Hermodice carunculata, Verme cane…). Oduvijek ih je bilo u umjerenom broju te su bili vrlo atraktivni modeli za fotografiranje, no sada su se tako namnožili da jedu sve živo. Kao što se vidi i na fotografijama jedu ježince, zvijezde a na jednoj fotografiji se vidi kako su u čoporu napali zvijezdu Ophidiaster ophidianus. Imaju jake čeljustii kad zagrizu uvrtanjem tijela trgaju plijen, nešto slično kao morski psi. Kako smo se, htjeli – ne htjeli, naviknuli na razne vrste Caulerpi, kunjke se pomalo obnavljaju na nekim područjima, a sada se nalazimo u periodu intezivnog ugibanja periski, pitanje je možemo li išta napraviti vezano za crva i da li je to neki normalni ciklus u ekosustavu, upozorio je Iglić.
»Neke države su otvorile lov na neke invazivne vrste riba da umanje štetu po ekosustav. S obzirom da kod Caulerpi skoro pa ne možemo ništa, kod kunjki isto, a kod periski samo možemo bilježiti i ostaviti koji primjerak u akvarijima za sjeme, možda bismo u slučaju ovog crva mogli napraviti nešto više, naravno ako je to preporuka stručnjaka, zaključio je u svojoj objavi ronilac Đani Iglić.