Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Općinsko čelništvo i državni tajnik »vižitali« gradilište biciklističke staze

09.01.2020. 13:45


Općinsko čelništvo Općine Sv. Filip i Jakovom predvođenom Zoranom Pelicarićem Pecom, načelnikom, u pratnji Josipa Bilavera, državnog tajnika u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, posjetilo je i »vižitalo« gradilište biciklističke staze uz Jadransku magistralu, državnu cestu D8 od Svetog Petra do Turnja.
– Staza se od centra Sv. Petra na Moru do Turnja gradi s gornje strane Jadranske magistrale te će biti nova atrakcija. Biciklistička staza je poveznica ovih važnih turističkih destinacija na području Općine Sveti Filip i Jakov, kazao je Pelicarić.
Biciklistička staza će uz najviše prometne i sigurnosne standarde poboljšati ponudu aktivnog turizma u Općini Sv. Filip i Jakov.


Poveznica Sukošan – Drage
– Turisti i ljubitelji brzo rastućeg cikloturizma moći će biciklom posjetiti susjedna odredišta i pritom neće biti izloženi opasnostima vožnje po prometno gustoj Jadranskoj magistrali. Štoviše, ubrzo će u suradnji sa susjednim lokalnim samoupravama uslijediti nastavak izgradnje staze sve do Draga u Općini Pakoštane te u drugom smjeru do Sukošana, naglasio je Pelicarić.
Gradilište su obišli i Josipa Mrkić, zamjenica načelnika, Igor Pedisić, predsjednik OV-a, vijećnik Marin Colić, direktor Komunalca d.o.o. Biograd, Ivan Knez, biogradski gradonačelnik, Milivoj Kurtov, načelnik Pakoštana, te općinske vijećnice Renata Batur, Anamarija Matešić i Marijana Mrvičić.
– Vrijednost radova je 3.250.000 kuna bez PDV-a. Izvođač radova je vrtka Colas Hrvatska d.d. iz Varaždina, a investitor su Hrvatske ceste. Staza je duljine oko 2,5 kilometara, a široka dva metra, kaže Pelicarić.
Općina Sv. Filip i Jakov je za izgradnju prve faze biciklističke staze uz državnu cestu D8, Jadransku magistralu između Svetog Petra i Turnja izradila projektnu dokumentaciju u vrijednosti 60.000 kuna.


Komunalac izgradio infrastrukturu
– Ukupna vrijednost radova iznosi pet milijuna kuna, od čega je oko milijun kuna ulaganje Komunalca u infrastrukturu, kazala je Josipa Mrkić.
Predviđena je izgradnja biciklističke staze širine dva metra i bankine od 0,3 metara i pokosom nasipa, odnosno usjeka. Izvode se i mali rubnjaci uz kraj biciklističke staze. Na mjestu postojećih rigola izvode novi jer su postojeći dotrajali i uništeni.
– Na trasi biciklističke staze izvedena je kanalizacijska mreža, pa je koridor očišćen, podsjeća Mrkić.
Užurbani način života, posao i obiteljske obveze ne ostavljaju vremena za sšort i rekreaciju. Idealna je vožnja biciklom jer ćete iz dana u dan biti sve bolji, osjećat ćete se zdravije, opuštenije i zadovoljnije.




»Biciklistička staza koja se od centra Sv. Petra do Turnja gradi s gornje strane Jadranske magistrale bit će nova atrakcija i poveznica ovih važnih turističkih destinacija.
Zoran Pelicarić


– Svijetom godišnje na bicikli putuje više od milijarde turista. To samo govori o snazi turizma kao gospodarske grane, te sukladno tome pruža velike prilike. Osim turističkih, cikloturizam ima razne druge benefite od razvoja lokalne ekonomije, pozitivnog utjecaja na cjelokupno gospodarstvo i društvo, smanjenje globalnog onečišćenja kao i izravnog pozitivnog utjecaja na zdravlje čovjeka, reći će Mrkić.


Brzorastujući aktivni turizam
Jadran i morske destinacije su zbog gotovo nadnaravnog pejzaža i klime idealne za cikloturizam, sezona umože trajati cijelu godinu. Dakako, cijela Hrvatska, zbog svoje očuvanosti, geografske raznolikosti i bogate kulture je iznimno poželjna cikloturistička destinacija.
– Glavni uvjet za razvoj cikloturizma je kvalitetna infrastruktura, povezivanje svih dionika u turizmu, od kulturnih institucija do OPG-ova što izravno potiče gospodarski i društveni razvoj lokalnih zajednica, navodi Mrkić.


5.000.000 kuna ukupna je vrijednost radova na izgradnji biciklističkih staza, od čega je oko milijun kuna ulaganje Komunalca u infrastrukturu.


Cikloturizam je iznimna prilika da brzo i uz nevelika ulaganja iskorači na iznimno atraktivno, brzorastuće i vrijedno tržište suvremenog, aktivnog turizma.
– Bitno je za naglasiti, svakako treba nastaviti planski graditi biciklističke staze u priobalju i zaobalju Općine Sv. Filip i Jakov, u cijeloj Zadarskoj županiji i Lijepoj Našoj. Potencijal je veliki, jer kako se kaže, to treba samo dobro upakirati i prodati, poručila je Josipa Mrkić.


Biciklom na Gradinu i Crni krug
Na filipjanskoj biciklističkoj karti su Gradina i vidikovac Crni krug koji se nalazi iznad naselja Turanj. S vidikovca se pruža predivan pogled na Pašmanski kanal, Kornatsko otočje, Vransko jezero, Ravne kotare te srcoliki otok – Otok ljubavi Galešnjak smješten između otoka Pašmana i Turanja na kopnu.
Uzvišenje na koje se smjestila Gradina je dio većeg lanca uzvišenja koje se proteže od Sukošana do Biograda na Moru i na neki je način prirodna brana između mora i zaleđa. Gradina je i vidikovac iznad Turnja s kojeg se također pruža predivan pogled na Pašmanski kanal.
Staze na području općine Sv. Filip i Jakov spojene su s Biogradom i Vranskim jezerom, te se planiraju povezati s onima iz općine Sukošan koje prolaze oazom makije u Tustici čime će se stvoriti dodatna atraktivnost i mogućnost zajedničke organizacije športsko-turističkih manifestacija, kazao je Zoran Pelicarić.