Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Otvara zbor Ivan Filipović pod vodstvom dirigenta Gorana Jerkovića

09.01.2020. 16:00


Zbor Ivan Filipović pod vodstvom dirigenta Gorana Jerkovića otvara 12. Međunarodno natjecanje pjevačkih zborova u Zadru, objavili su iz Koncertnog ureda.
U četvrtak, 14. svibnja 2020. u 20 sati u katedrali sv. Stošije održat će se koncert komornog zbora Ivan Filipović iz Zagreba u sklopu otvorenja 12. Međunarodnog natjecanja pjevačkih zborova.
Komorni zbor Ivan Filipović osnovan 1998. godine, jedan je od najuspješnijih a cappella ansambala u Hrvatskoj i djeluje već 22. godinu pod umjetničkim vodstvom svog osnivača i dirigenta maestra Gorana Jerkovića.
Ansambl broji 30-ak članova okupljenih oko jednog cilja – posvećenost savršenstvu, što je njegov zaštitni znak od samoga osnutka. Pohvale i pozitivne kritike uglednih glazbenih stručnjaka, a posebno brojne nagrade na domaćim i svjetskim natjecanjima (Verona, Bremen, Xiamen, Rim, Istanbul, Zagreb…) pokazatelj su iznimne kvalitete rada i umjetničkih standarda koje je Zbor, kao trajni cilj i kriterij, postavio još od samog osnutka.
Zbor izvodi različitu zborsku literaturu od renesanse do suvremene glazbe. Do sada je ostvario nekoliko velikih oratorijskih djela, samostalno ili u suradnji s orkestrima (J. S. Bach, A. Bruckner, D. Buxtehude, A. Campra, M.-A. Charpentier, J. Haydn, G. F. Händel, W. A. Mozart, A. Vivaldi i dr.). Sudjelujući na natjecanjima u Hrvatskoj i širom svijeta (Mađarska, Italija, Njemačka, Kina, Turska i dr.) osvojio je 2 Grand Prixa i brojna zlatna odličja.
Njegova kvaliteta prepoznata je i izvan Hrvatske – tako je ostvario niz uspješnih koncertnih turneja: Izrael, Tajvan, Njemačka, Francuska, Bugarska, Velika Britanija… Jedan od najnovijih međunarodnih uspjeha Zbora je sudjelovanje na koncertu u zgradi Generalne skupštine UN-a u New Yorku u povodu 70. obljetnice UN-a (2015.), kao i nedavno gostovanje na jednom od najstarijih međunarodnih festivala zborova u Barceloni (54 International Choral Music Festival Barcelona 2019).
Sudjelovanje na Festivalu u Barceloni, bila je kruna proslave 20. obljetnice djelovanja Komornog zbora Ivan Filipović, a koja je obilježena mnogobrojnim koncertima i umjetničkim projektima u Hrvatskoj, od kojih svakako značajno mjesto zauzima svečani koncert »Te Deum« u palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u lipnju 2019. godine.