Otvara zbor Ivan Filipović pod vodstvom dirigenta Gorana Jerkovića

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika martinazd
Objava o 12. Međunarodnom natjecanju pjevačkih zborova u Zadru
Ansambl broji 30-ak članova okupljenih oko jednog cilja – posvećenost savršenstvu, što je njegov zaštitni znak od samoga osnutka i jedan je od najuspješnijih a cappella ansambala u Hrvatskoj
Komorni zbor Ivan Filipović osnovan je 1998. godine

Zbor Ivan Filipović pod vodstvom dirigenta Gorana Jerkovića otvara 12. Međunarodno natjecanje pjevačkih zborova u Zadru, objavili su iz Koncertnog ureda.
U četvrtak, 14. svibnja 2020. u 20 sati u katedrali sv. Stošije održat će se koncert komornog zbora Ivan Filipović iz Zagreba u sklopu otvorenja 12. Međunarodnog natjecanja pjevačkih zborova.
Komorni zbor Ivan Filipović osnovan 1998. godine, jedan je od najuspješnijih a cappella ansambala u Hrvatskoj i djeluje već 22. godinu pod umjetničkim vodstvom svog osnivača i dirigenta maestra Gorana Jerkovića.
Ansambl broji 30-ak članova okupljenih oko jednog cilja – posvećenost savršenstvu, što je njegov zaštitni znak od samoga osnutka. Pohvale i pozitivne kritike uglednih glazbenih stručnjaka, a posebno brojne nagrade na domaćim i svjetskim natjecanjima (Verona, Bremen, Xiamen, Rim, Istanbul, Zagreb...) pokazatelj su iznimne kvalitete rada i umjetničkih standarda koje je Zbor, kao trajni cilj i kriterij, postavio još od samog osnutka.
Zbor izvodi različitu zborsku literaturu od renesanse do suvremene glazbe. Do sada je ostvario nekoliko velikih oratorijskih djela, samostalno ili u suradnji s orkestrima (J. S. Bach, A. Bruckner, D. Buxtehude, A. Campra, M.-A. Charpentier, J. Haydn, G. F. Händel, W. A. Mozart, A. Vivaldi i dr.). Sudjelujući na natjecanjima u Hrvatskoj i širom svijeta (Mađarska, Italija, Njemačka, Kina, Turska i dr.) osvojio je 2 Grand Prixa i brojna zlatna odličja.
Njegova kvaliteta prepoznata je i izvan Hrvatske – tako je ostvario niz uspješnih koncertnih turneja: Izrael, Tajvan, Njemačka, Francuska, Bugarska, Velika Britanija... Jedan od najnovijih međunarodnih uspjeha Zbora je sudjelovanje na koncertu u zgradi Generalne skupštine UN-a u New Yorku u povodu 70. obljetnice UN-a (2015.), kao i nedavno gostovanje na jednom od najstarijih međunarodnih festivala zborova u Barceloni (54 International Choral Music Festival Barcelona 2019).
Sudjelovanje na Festivalu u Barceloni, bila je kruna proslave 20. obljetnice djelovanja Komornog zbora Ivan Filipović, a koja je obilježena mnogobrojnim koncertima i umjetničkim projektima u Hrvatskoj, od kojih svakako značajno mjesto zauzima svečani koncert »Te Deum« u palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u lipnju 2019. godine.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno