Petak, 10. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

Otvorene prijave za 18. Ninsku šokolijadu

09.01.2020. 18:00


Turistička zajednica grada Nina, poziva sve zainteresirane čuvare baštine da se prijave do 15. siječnja 2020. za sudjelovanje na jedinstvenoj međunarodnoj gastronomskoj i etno manifestaciji Ninskoj šokolijadi. Ovim pozivom započela je 18. po redu manifestacija koja ove godine slavi svoju punoljetnost.
Zainteresirani se mogu prijaviti natelefonske brojeve 264-280 i 265-247 (pozivni za Nin 023) ili osobno u Turističkoj zajednici Grada Nina zbog dogovora oko nabavke mesa za izradu natjecateljskog proizvoda. Vještina pravljenja šokola je po svojoj osobnosti nematerijalna kulturna baština. Kako te kvalitetne i rijetke delicije ima jako malo stoga je još uvijek potrebno učiniti puno truda oko toga da se ova tradicija dalje nastavi.
Manifestacija Ninska šokolijada, već godinama upoznaje posjetitelje sa pričom o šokolu za čiju su pripremu vrlo važni kvalitetno svinjsko meso, ninska sol i začini te pomno čuvani recept. Svaka pojedina obitelj ima svoj tradicijski recept što čini svaki pojedini šokol u nijansama različit od ostalih. Osnova za izradu je svinjska vratina koja se najprije stavlja više dana u morsku sol, zatim se »toća« u kuhanom crnom vinu i začini se raznim mirodijama, te se potom prepušta djelovanju dima i onda sušenju na vjetru buri.
Ovogodišnja Fešta od šokola odnosno završetak Ninske šokolijade održati će se 19. srpnja, uz proglašenje najboljeg šokolara ili šokolarice godine te uz bogatu gastronomsku i etno ponudu.