Sramota! Slavlje Isusova rođenja mora čuvati policija

Slika korisnika martinazd
Prizor ispred crkve sv. Ilije koji otvara brojna pitanja
Postoje li među nama oni koji bi bili u stanju napasti ili uvrijediti nekoga samo zato što je – drugačiji. I to ne suštinski drugačiji, čak ne zato što je drugačiji zbog svoje bezbožnosti – nego samo zato što istoga, jedinoga Boga slavi na nešto drugačiji način?
VEDRAN SITNICA
Jučerašnji prizor pred pravoslavnom crkvom: Policajac čuva vjernike

Dvadeset i prvo je stoljeće. Godina 2020. Od poznatog crkvenog raskola kada su se kršćani podijelili u dvije crkve – zapadnu i istočnu, ali su pri tome i dalje ostali kršćani – prošlo je 966 godina!
Jučer su naši sugrađani pravoslavne vjeroispovijesti u svojoj crkvi Sv. Ilije misnim slavljem obilježili Božić, a večer prije Badnjak.
To bi u europskoj civilizaciji 21. stoljeća trebala biti najnormalnija pojava, zar ne!? Nešto što nikome ne bi trebalo smetati, a kamoli nekoga ljutiti, vrijeđati ili izazivati. No, zadarski pravoslavni božić protekao je uz policajca pred crkvom sv. Ilije. Kažu u Policijskoj upravi - za svaki slučaj. A za koji slučaj? Da netko napadne? Da netko izazove nered? Da netko prijeti, vrijeđa? Ali koga? I zbog čega?

Važnost preventive

Uz sva ova i bezbroj drugih pitanja koja možemo postaviti ne nalazeći u njima ljudsko i moralno objašnjenje, to je ipak tako! Da, policajac ispred pravoslavne crkve, na pravoslavni božić - u gradu s tri tisućljetnom tradicijom povijesti i kulture, u zemlji koja je članica Europske unije, kako se voli reći, te obitelji najnaprednijih demokracija.
Da se razumijemo, ovo nije kritika policije. Nikako! Policija radi svoj posao, ima svoje sigurnosne procjene i preventiva je važna. Ovo je kritika duhovne klime u kojoj mi još uvijek živimo, a ona je takva da zahtijeva policiju koja osigurava misno slavlje. Kristovo rođenje - Hristos se rodi!
Isus Krist i policajac – zajedno. Štite se međusobno. Isus svojom milošću službenika snaga sigurnosti, a policajac Isusa da mu neki primitivac ne naruši reputaciju, a njegovim vjernicima neko zlo.
Grad u kojem se sveta misa održava pod budnim okom policije. Ne slučajno, jer policija zna zašto operira ovakvim sigurnosnim procjenama i preventivnim mjerama. Zna, nažalost, da među nama postoje ljudi koji bi bili u stanju napasti, uvrijediti ili obezvrijediti nekoga samo zato što je – drugačiji. I to ne suštinski drugačiji, čak ne zato što je drugačiji zbog svoje bezbožnosti – nego samo zato što istoga, jedinoga Boga slavi na nešto drugačiji način. Je li ta razlika dovoljna da se nekoga napadne, vrijeđa ili provocira? Nažalost – da.

Izgred u Zagrebu

Ima među nama takvih. Na istome slavlju u Zagrebu pred pravoslavnom crkvom našla se u ponedjeljak osoba koja je glasno i strasno vrijeđala sudionike božićne proslave. Zašto? Jer su oni drugačiji, nisu »njezini«, jer su »tuđi« i »nepoželjni«. A koga je i što ta osoba branila? Je li na taj način branila svoje katoličanstvo!? Svoje hrvatstvo!? Ili svoj (z)vjerski identitet!?
Da, zbog takvih je danas »normalno« da se slavlje Isusova rođenja odvija pod zaštitom policije. Ovo je zadarska sramota. Za nju nitko nije direktno kriv, ali smo svi krivi ako nam to postane normalno.

POLICIJA ZNA ZBOG ČEGA OPERIRA

Grad u kojem se sveta misa održava pod budnim okom policije. Ne slučajno, jer policija zna zašto operira ovakvim sigurnosnim procjenama i preventivnim mjerama

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (2 glasova)

Komentari

Slika korisnika branimir
Kakve laži vi prodajete ljudima,,što vi radite od nas ljudi,,,Nije istina U svih ovi godina ništa se nije desilo i nikad nece..Ijako je pravoslavni pop prije ovog danas, Ijako je blagoslovija četnike u Smokovicu,Benkovcu,Obrovcu 1991-1992 godine pa i dalje...Nikad se ništa nije desilo-----i vi lažete -laž od policija i žalosno je to..------Za Dom
Slika korisnika branimir
Laže i laažete---lažete----to su komunistički zločinci, banda,koja je u dojavi s policijom,,to je žalosno----a zasto je laž--jer Hrvatska želi i hoće Hrvatsku pravoslavnu crkvu..--Spremni