Dr. Škrgatić: Djelatnici Zavoda su na rubu snage

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Zadar o aktualnoj situaciji
Autor: 
Ponavljam, zaista više nemamo kapaciteta ni u ljudima ni u aparatima. Ti aparati se ne gase. Nemamo više mogućnosti proširivati broj uzoraka. Prvi PCR aparat kupili smo prije deset godina, onda smo prije godinu dana uspjeli pribaviti drugi PCR uređaj jednake kvalitete. Radimo s dva PCR-a i sa skupim testovima jer je s njima rad najbrži. S jeftinijim zaista ne bismo stizali, objašnjava dr. Škrgatić
Vedran SITNICA
Gužve ne jenjavaju

Dr. Zoran Škrgatić, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Zadar (ZJZ Zadar), potvrdio je kako je i jučer na testiranju bila ogromna gužva. Naime, prema predviđanjima epidemiologa, takve će gužve potrajati, a djelatnici Zavoda su, saznajemo od dr. Škrgatića, na rubu snage.
- Napravili smo 3. siječnja ukupno 690 briseva i još 186 drugih pretraga. Onda smo 4. siječnja napravili 797 briseva za COVID i još 280 drugih uzoraka za primarnu zdravstvenu zaštitu i pacijente u bolnici. Zatim, 5. siječnja 877 uzoraka na COVID i 216 ostalih standardnih pretraga. Prošle godine Zavod je odradio 85 815 obrada na SARS, a uz tu dijagnostiku odradili smo i 103 647 drugih dijagnostika, ukupno 189 462, priča Škrgatić i naglašava da sve to već dvije godine rade iste djelatnice Zavoda.
Sve briseve koje naprave tijekom dana do 14 sati, obrade istog dana. Dakle, nema kašnjenja i dodatnog čekanja.

«Nemamo više kapaciteta«

- Radi se do ponoć, i nakon toga, dok zadnji bris ne bude gotov, ne ide se kući. A već u podne istog dana prve gotove briseve šaljemo liječnicima opće medicine putem CEZIH-a. Svakih tri sata, kada aparat obradi bris, šaljemo nalaze liječnicima. Svi liječnici dobiju sve nalaze istog dana. Djelatnici su na rubu! Oni već dvije godine rade ovako, subotom, nedjeljom, blagdanima..., ističe dr. Škrgatić dodajući kako sav ovaj rad prati Služba epidemiologije.
- Djelatnici epidemiologije preuzimaju nalaze i pozivaju pozitivne pacijente, kao i broj kontakata. Dakle, na dnevnoj bazi moraju nazvati preko 1 000 ljudi. Oni uspijevaju sve nazvati. No, najdulje što se produlji je 48 sati, tumači dr. Škrgatić.
Međutim, nameće se pitanje što ako broj testiranih nastavi ovako rasti i hoće li to Zavod moći izdržati.
- Mi nemamo više kapaciteta. Tu su djelatnici iz drugih službi, djelatnici Službe za mentalno zdravlje i ovisnosti, djelatnici školske medicine, službe ekologije... Svi odgovarajuće struke su se pridružili i sudjeluju u pozivima Epidemiološke službe. Mikrobiologija je specifična, tu je manji broj djelatnika u drugim službama koje možemo priključiti, govori dr. Škrgatić.

Aparati se ne gase

Kako naglašava dr. Škrgatić, svi djelatnici Zavoda intenzivno rade već dvije godine i pitanje je koliko će izdržati.
- Ponavljam, zaista više nemamo kapaciteta ni u ljudima ni u aparatima. Ti aparati se ne gase. Nemamo više mogućnosti proširivati broj uzoraka. Prvi PCR aparat kupili smo prije deset godina, onda smo prije godinu dana uspjeli pribaviti drugi PCR uređaj jednake kvalitete. Radimo s dva PCR-a i sa skupim testovima jer je s njima rad najbrži. S jeftinijim zaista ne bismo stizali, objašnjava dr. Škrgatić.
Najveći gubitak vremena bio je na upisu pacijenta. Stoga su naručili i, kako kaže dr. Škrgatić, promptno dobili još jedan kontejner za upis od Civilne zaštite na čemu zahvaljuje voditelju Službe civilne zaštite Zadar Miroslavu Andriću.

Poziv na cijepljenje

Osim toga, imali su određeni broj neodgovornih pacijenata koji su, saznajemo od dr. Škrgatića, radili probleme zbog čega su morali angažirati dva zaštitara.
- Oni pomažu ljudima da se ne stvara tolika gužva i da pristup mjestima upisa i testiranja bude omogućen. Vjerujem da se poboljšanje vidi, dodaje dr. Škrgatić.
Na koncu, jedino je rješenje, naglašava dr. Škrgatić - cijepljenje.
- Ljudi, cijepite se i što više se pridržavajte epidemioloških mjera! Drugog načina u ovome trenutku nemamo. Pozivam sve da se cijepe, i one koje su se dvaput cijepili da se cijepe trećom dozom. Mi radimo sve što je u našoj moći, zaključuje dr. Škrgatić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno