Raskoš i raznolikost staklarskih radionica na području Pohorja tijekom 18. i 19. stoljeća

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
VIRTUALNA IZLOŽBA MUZEJA ANTIČKOG STAKLA I POKRAJINSKOG MUZEJA MARIBOR
Pohorsko staklo čuva se u brojnim muzejima u Sloveniji i inozemstvu, a najveća zbirka smještena je upravo u Pokrajinskom muzeju Maribor
Tomaž LAUKO
Posude za petrolejske svjetiljke, 2. polovica 19. st., pohorsko staklo. Kobaltno modro i zeleno prozirno staklo, tirkizno modro mutno staklo, puhano u kalup

U vremenu kada pandemija koronavirusa stvara probleme u svim područjima, Muzej antičkog stakla za sve je ljubitelje povijesti i kulture organizirao virtualnu izložbu »Pohorsko staklo«. Ovim su potezom zaobišli sve probleme s kojima su se mogli susresti prilikom organizacije izložbe, a zainteresiranoj su javnosti istovremeno omogućili da uživa u jedinstvenom postavu izložbe.

Blago Pokrajinskog muzeja Maribor

Kako se može i vidjeti na mrežnoj stranici Muzeja antičkog stakla, gdje je izložba i dostupna, organizacija izložbe »Pohorsko staklo« Pokrajinskog muzeja u Mariboru dio je međumuzejske suradnje dvaju muzejskih ustanova. Na izložbi je predstavljen bogat fundus stakla mariborskog muzeja, koji vrlo dobro dočarava raskoš i raznolikost djelovanja staklarskih radionica na području Pohorja tijekom 18. i 19. stoljeća. Pohorsko staklo čuva se u brojnim muzejima u Sloveniji i inozemstvu, a najveća zbirka smještena je upravo u Pokrajinskom muzeju Maribor. Unatoč činjenici da se u pohorskim staklarskim radionicama izrađivalo mnogo ukrasnog stakla, sačuvano je malo primjeraka.
Samu se izložbu može pratiti kroz osam cjelina, koje su popraćene kvalitetnim fotografijama artefakata. To su: Pohorske staklarske radionice, gravirano staklo, brušeno staklo, oslikano staklo, puhano staklo i reljefne strukture, stolno staklo, ljekarničko i ambalažno staklo, te svjetiljke i uporabni predmeti.

Raskoš staklarskog umijeća

Staklarstvo na Pohorju doživljava svoj procvat u 19. stoljeću, osobito u njegovoj drugoj polovici. Staklarski majstori uglavnom su bili Nijemci i Česi. Radionice su bile smještene usred šuma ili u njihovoj neposrednoj blizini. U proizvodnji su najčešće korišteni prirodni resursi iz okolice – drvo, energija vode i kvarcni kamen. Pohorski staklari izrađivali su razne vrste stakla, od prirodnog, prozirnog do posve prozirnog ili neprozirnog obojenog stakla.

***Više pročitajte u tiskanom izdanju Zadarskog lista!

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno