Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Otvorit će se pedesetak radnih mjesta

Autor:

07.02.2009. 23:00
Otvorit će se pedesetak radnih mjesta

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Završili smo studiju utjecaja na okoliš i ona ide u Ministarstvo zaštite okoliša. Ove godine moramo završiti studiju izvedivosti i glavne projekte centra, a početak rada očekujemo početkom 2011. godine, kaže Perović


U posljednjih desetak godina u Republici Hrvatskoj odbačeno je oko 100 milijuna tona različitog otpada. Svaki građanin može doprinijeti održivijem gospodarenju otpadom odvojenim sakupljanjem i odlaganjem na za to predviđene lokacije. Zadarska županija provodi pripreme za izgradnju i uspostavu suvremenog centra za gospodarenje otpadom koji će prihvaćati otpad s područja cijele županije. Lokacija tog centra je na području Benkovca u mjestu Biljane Donje, a njime će upravljati trgovačko društvo Eko d.o.o. – Zadar čiju vlasničku strukturu čine Grad Zadar, Grad Benkovac i Zadarska županija.
Direktor trgovačkog društva Eko d.o.o. – Zadar Dino Perović kaže kako se trenutačno radi na dokumentaciji.
– Završili smo studiju utjecaja na okoliš i ona ide u Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva. Ove godine moramo završiti studiju izvedivosti i glavne projekte centra, a početak rada očekujemo početkom 2011. godine kaže Perović dodajući kako će Eko d.o.o. zaposliti oko 40-50 ljudi.
– Cijena izgradnje ovoga postrojenja je oko 16 milijuna eura, ne uključujući postrojenje mehaničko-biološke obrade koji je investicija sama za sebe i tvrtka Eko d.o.o. u nju ide sama bez partnera, kaže Perović dodajući kako će na području županije tvrtka imati četiri pretovarne (transfer) stanice.
U sastavu Županijskog centra predviđen je prostor za dovoz otpada od strane građana, ulazno-izlazna zona s pratećim objektima, sortirnica, postrojenje za mehaničko-biološku obradu, obrada građevinskog otpada, procjednih voda i odlagališnog plina, odlagalište komunalnog otpada, kompostana, garaže i radionice, te zgrada za privremeno odvajanje opasnog otpada. U modelu tvornice za mehaničko-biološku obradu od komunalnog otpada koji ulazi u obradu dobivat će se reciklažom papir, plastika, karton, aluminij, plastična folija i željezo 15-20 posto, dok će ostatak kao gorivi dio i biostabilizirani otpad biti iskoristiv u drugim segmentima. Otvaranju ovoga centra prethodi sanacija i zatvaranje odlagališta na području Zadra, Biograda, Obrovca, Paga, Starigrada, Polače, Novigrada, Gračaca, Povljane, Tkona i Kali, što je ukupna investicija od 241 milijun kuna.