Otvorit će se pedesetak radnih mjesta

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
perovic
Ivan JAMIČIĆ
Dino Perović, direktor trgovačkog društva Eko d.o.o.

U posljednjih desetak godina u Republici Hrvatskoj odbačeno je oko 100 milijuna tona različitog otpada. Svaki građanin može doprinijeti održivijem gospodarenju otpadom odvojenim sakupljanjem i odlaganjem na za to predviđene lokacije. Zadarska županija provodi pripreme za izgradnju i uspostavu suvremenog centra za gospodarenje otpadom koji će prihvaćati otpad s područja cijele županije. Lokacija tog centra je na području Benkovca u mjestu Biljane Donje, a njime će upravljati trgovačko društvo Eko d.o.o. - Zadar čiju vlasničku strukturu čine Grad Zadar, Grad Benkovac i Zadarska županija.

Direktor trgovačkog društva Eko d.o.o. - Zadar Dino Perović kaže kako se trenutačno radi na dokumentaciji.

- Završili smo studiju utjecaja na okoliš i ona ide u Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva. Ove godine moramo završiti studiju izvedivosti i glavne projekte centra, a početak rada očekujemo početkom 2011. godine kaže Perović dodajući kako će Eko d.o.o. zaposliti oko 40-50 ljudi.

- Cijena izgradnje ovoga postrojenja je oko 16 milijuna eura, ne uključujući postrojenje mehaničko-biološke obrade koji je investicija sama za sebe i tvrtka Eko d.o.o. u nju ide sama bez partnera, kaže Perović dodajući kako će na području županije tvrtka imati četiri pretovarne (transfer) stanice.

U sastavu Županijskog centra predviđen je prostor za dovoz otpada od strane građana, ulazno-izlazna zona s pratećim objektima, sortirnica, postrojenje za mehaničko-biološku obradu, obrada građevinskog otpada, procjednih voda i odlagališnog plina, odlagalište komunalnog otpada, kompostana, garaže i radionice, te zgrada za privremeno odvajanje opasnog otpada. U modelu tvornice za mehaničko-biološku obradu od komunalnog otpada koji ulazi u obradu dobivat će se reciklažom papir, plastika, karton, aluminij, plastična folija i željezo 15-20 posto, dok će ostatak kao gorivi dio i biostabilizirani otpad biti iskoristiv u drugim segmentima. Otvaranju ovoga centra prethodi sanacija i zatvaranje odlagališta na području Zadra, Biograda, Obrovca, Paga, Starigrada, Polače, Novigrada, Gračaca, Povljane, Tkona i Kali, što je ukupna investicija od 241 milijun kuna.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno