Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Tečaj mjesečno završi 30 trudnica

Autor: Teuta Babajko Jamičić

07.02.2009. 23:00
Tečaj mjesečno završi 30 trudnica

Foto: Adam VIDAS



Tečaj pripreme za porod najčešće pohađaju grupe od 20 do 30 trudnica. Kako mjesečno na Odjelu ginekologije imamo između 150 i 170 poroda, znači da svega 20 posto trudnica završi tečaj pripreme za porod, kaže vms. Ana Dević, glavna sestra na Odjelu ginekologije


Otkako je početkom siječnja 2006., dakle, prije tri godine, u Općoj bolnici Zadar započela edukacija trudnica, tečaj pripreme za porod mjesečno završi oko tridesetak trudnica. Podsjetimo, riječ je o tečaju koji je namijenjen trudnicama u posljednjem tromjesečju trudnoće, kao i njihovim partnerima, odnosno budućim očevima. Tečaj pripreme za porod u prosjeku završi svega 20 posto trudnica u Zadru, što je, kako nam je potvrdila vms. Ana Dević, glavna sestra na Odjelu ginekologije i porodiljstva u zadarskoj Općoj bolnici još uvijek premalo, iako se taj postotak povećava iz godine u godinu.
– Tečaj pripreme za porod, koji počinje svakog prvog utorka u mjesecu, najčešće pohađaju grupe od 20 do 30 trudnica. Kako mjesečno na Odjelu ginekologije, prosječno imamo između 150 i 170 poroda, znači da svega 20 posto trudnica završi tečaj pripreme za porod. Iako se broj trudnica sa završenim tečajem pripreme za porod iz godine u godinu povećava, odaziv na edukaciju trebao bi biti još veći, kaže vms. Dević te pojašnjava kako su iskustva iz zadarske rađaonice pokazala da trudnice koje završe edukacijski tečaj mnogo opuštenijije dočekuju porod te bolje surađuju s primaljama i ginekolozima, što znatno olakšava njegov tijek.
Kako je približavanje poroda izvor straha i za majke i za očeve, a najveću nesigurnost donosi nepoznanica o tijeku i završetku poroda, čak i za trudnice koje na svijet donose drugo, treće ili četvrto dijete, tečajevi pripreme za porod nude odgovore na niz pitanja o trudnoći, rađanju, dojenju i njezi djeteta. Rad u grupama na tečaju pripreme za porod pruža upravo takvu jedinstvenu priliku da trudnice, ali i budući očevi, svoj strah podijele s osobama koje su u sličnoj situaciji, dok instruktori, odnosno edukatori pripomažu rasvjetljavanju nejasnih problema.
Kako je rođenje djeteta, jedinstven događaj i neponovljivo iskustvo za oba roditelja, poželjno je da tečaju pripreme za porod, uz majku, prisustvuje i budući otac. Osim toga, očevi, koji pohađaju tečaj, interesiraju se ne samo za tijek poroda, već i ono što slijedi po rođenju djeteta, iz čega je lako zaključiti da danas, sve više oba roditelja, podjednako participiraju u odgoju djece.
– Na tečaju pripreme za porod, koji se sastoji od sedam predavanja kroz mjesec dana, zadarski ginekolozi i više medicinske sestre održavaju niz predavanja o trudnoći i porođaju, kao i umijeću dojenja koje je iznimno važno kako za dijete, tako i za majku. Tako će trudnice i njihovi partneri dobiti niz savjeta za pravilnu prehranu i njegu u trudnoći, pripremu za odlazak u rodilište, pripremu za porod kao sretan događaj, njegu rodilje, umijeće dojenja i njegu djeteta, govori vms. Dević te ističe kako pohađanje tečaja pripreme za porod nije uvjet za prisustvovanje partnera, odnosno očeva porodu, iako bi bilo poželjno da odslušaju barem nekoliko predavanja, koja se za njih po potrebi organiziraju i u popodnevnim satima.
Inače, tečaj pripreme za porod organizira se u sali za sastanke na Odjelu otorinolaringologije, a niz predavanja o trudnoći i porođaju drže ginekolog dr. Dinko Kulišić, anesteziolog dr. Edi Karuc, fizioterapeut Mario Padelin te više medicinske sestre Ana Dević, Lidija Buterin i Mirela Kovačević.
 


 CIJENA TEČAJA 150 KUNA




U Općoj bolnici Zadar, svakog prvog utorka u mjesecu, osim u srpnju i kolovozu, počinje tečaj za trudnice, odnosno pripreme za porod. Tečaj se sastoji od osam predavanja, koja se održavaju utorkom i četvrtkom od 12 do 13 sati. Cijena tečaja je 150 kuna, a sve potrebne informacije mogu se dobiti na broj telefona 315-677, kućni broj 363 ili 470.
Mimo tečaja, za sve zainteresirane trudnice, obilazak rodilišta organizira se svaki četvrtak u 11 sati.