Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

U oktetu “Pieta” topla pjesma milosrđa

Autor: Elza Radulić-Toman

07.02.2009. 23:00
U oktetu “Pieta” topla pjesma milosrđa

Foto: Adam VIDAS



U zadnje vrijeme zbog bolesti ne pjevaju Ante Matešić i Petar Perović, ali su tu novi: Neven Stella, Mario Petani i Mario Mičić. Ostali, “stari” članovi su: Šime Relja (voditelj), Šime Kević, Nino Perović, Petar Kalmeta, Renato Kotlar, Nado Bajlo i Renato Vladović. Najstariji s 82 godine je Nino Perović


Mnogi će se složiti da su među boljim zadarskim pjevačima i oni okupljeni u oktetu “Pieta”, premda ih se ne može vidjeti na uobičajenim gradskim zabavama. Dapače, to je pjevačka skupina tzv. ozbiljnih izvođača klasičnih ili sakralnih pjesama, kojih se čuje na prigodnim okupljanjima poput otvaranja umjetničkih prostora, galerija, izložbi, na komemoracijama, u crkvama, na pogrebima. Redovni su i na blagdan Sv. Krševana, odnosno Dan grada Zadra kada pjevaju prigodno na polaganju vijenaca braniteljima. Uglavnom su svi Arbanasi s rijetkim iznimkama i pjevaju prelijepo, kao i većina Arbanasa. No, oni su skloniji klasičnom pjevanju, manje uveseljavanju. Ministar Božidar Kalmeta ih je i jučer pozvao u Zagreb na oproštaj od njegova preminulog strica Božidara, zvanog Daro.
Pjevač i brijač
Pjevaju oni već dugi niz godina u arbanaškoj crkvi Gospe Loretske i na pogrebima na oba zadarska groblja, ali i izvan Zadra, na otocima, primjerice. Od 1998. godine se nazivaju Oktet “Pieta”. Ime oktetu dao je Zadranin, operni pjevač Berto Matešić, koji je također s njima nekad pjevao. Smatrao je da bi im, s obzirom na repertoar najbolje pristajalo ime po poznatoj slici Bogorodice s mrtvim sinom, Kristom, a istodobno ovo ime govori i o milosrđu. Sve redom su iskusni pjevači, koji su mnoge godine proveli u crkvenim ili gradskim zborovima i u klapama. U oktetu ih je uvijek najmanje osam, ali ima ih ukupno i više od deset, s tim da se zbog njihovih prosječno visokih godina članovi mijenjaju. U zadnje vrijeme zbog bolesti ne pjevaju Ante Matešić i Petar Perović, ali su tu novi: Neven Stella, Mario Petani i Mario Mičić. Ostali, “stari” članovi su: Šime Relja (voditelj), Šime Kević, Nino Perović, Petar Kalmeta, Renato Kotlar, Nado Bajlo i Renato Vladović. Najstariji s 82 godine je Nino Perović.
O radu ovoga okteta, ovih pjevača izuzetnih glasova, koji su dobivali najbolje ocjene od profesionalnih poznavatelja glazbe, razgovarali smo s njegovim voditeljem Šimom Reljom, kojega poznaju brojne generacije Zadrana kao pjevača, ali i kao brijača iz Kalelarge.
U Brijačkoj zadruzi je radio cijeli radni vijek, 35 godina, no ipak manje nego što pjeva. Jer, pjevati je počeo kao dječak, već s 11 godina pjevao je u crkvenom župnom zboru.
Mandoline i gitare
Pjevao je i u zadarskim klapama, kao što su “Jadera” ili “Donat”. Posebnu sklonost ima, kako to i piše na njegovim CD-ima, prema opernom i napolitanskom, belcanto pjevanju. Oduvijek je volio operne arije i popularne operete, poput besmrtnih Zemlja smješka, Bajadera, Splitski akvarel, Mala Florami…No, šjor Šime nerijetko sam piše i stihove i sklada prigodne pjesme, pa su tako i na CD-u okteta Pieta pored skladbi T. Košte, F. Shuberta, Čajkovskog, Korsakova i drugih i tri Šimine skladbe. Ovaj se CD s 12 najizvođnijih prigodnih skladbi naziva po pjesmi T. Košte Bliže, o Bože moj.
Uglavnom na pogrebima izvode te skladbe, mada ponekad rodbina zatraži i druge pjesme. Ali, Šime Relja kaže kako neke pjesme nisu prikladne za takve prilike i ne žele ih pjevati. Izdanje ovoga CD-a su im pomogli Županija i Grad Zadar, koji im je također pomogao nabaviti i odjeću za nastupe.
Zanimljivo je da je Šime Relja i jedini poznati zadarski graditelj mandolina i gitara, koje je uporno gradio godinama. Pored svoga profesionalnoga posla, obiteljskih obveza, pjevanja na više strana, pisanja i skladanja, ovaj čovjek je nalazio vremena i za gradnju dragih mu instrumenata. Puno je putovao, kao i svi oni, radi pjesme obišao je pola svijeta i pjevao na nekoliko jezika. Dosad je šjor Šime sam snimio dva CD-a, te čak pet LP ploča. Nije mu ni danas u 75-toj teško voditi “Pietu”, nastupati i svake srijede dolaziti na probe okteta. Jedino mu je teška činjenica što u njegovoj skupini nema više mlađih pjevača, što nema više zaljubljenika u pjevanje, baš onakvih koji imaju lijepe glasove i veliku volju, kao što to imaju sadašnji pjevači zadarskoga okteta “Pieta”.