Subota, 11. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Uprava se posula pepelom i dala nogu Plesliću

Autor: Roman Morović

07.02.2009. 23:00
Uprava se posula pepelom i dala nogu Plesliću

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Na jednoipolsatnom zasjedanju u Jazinama Upravni odbor KK Zadar odlučio je razriješiti dužnosti Denisa Pleslića sa mjesta trenera prve momčadi i na to mjesto imenovati slovenskog stučnjaka Zmagu Sagadina. Nakon Aleksandra Petrovića koji je ranije ove sezone, nakon poraza od Vojvodine, napustio klupu Zadra, uprava kluba sada je, nakon poraza od još jednog feneraša, Zagreba, odlučila po drugi put ove sezone promijeniti trenera. Pleslić je na klupi Zadra kao trener prve momčadi ove sezone proveo ukupno 13 utakmica ostvarivši 8 pobjeda i 5 poraza, a kobni su bili oni u regionalnoj ligi na gostovanjima kod Heliosa i Zagreba. Upravni odbor kluba ovu je odluku javnosti obznanio priopćenjem.
– Upravni odbor razmotrio je novonastalu situaciju nakon poraza u Zagrebu u utakmici sa Zagrebom u NLB ligi. U skladu sa proklamiranim ambicijama prije sezone, a riječ je o plasmanu na završni turnir, Upravni odbor u poziciji da mora hitno djelovati i nakon pomne raščlambe temeljene isključivo na činjenicama poduzeti sve u ovom trenutku moguće mjere. S obzirom da je igra u Zagrebu bila neuvjerljiva, da momčad nije imala kontinuitet kvalitete dovoljan za pobjedu, što je za posljedicu između ostaloga imalo i potpuni slom u drugom poluvremenu, te poraz, UO izriče svoje nepovjerenje Denisu Plesliću. Tim prije što je uočen i gubitak momčadske kohezije, a što u nastavku sezone može imati znatni negativni utjecaj na igru, na rezultate i na plasmane. UO smatra da za nastavak natjecanja u NLB ligi, kao i prije drugih natjecanja u kojima će sudjelovati KK Zadar, prvu momčad treba povjeriti iskusnom i provjerenom stručnjaku, što je bila intencija i poslije smjene Ace Petrovića, ali zbog nekih okolnosti koja nije tad ostvarena, pa UO na prijedlog Kristijana Magaša, predsjednika, za prvog trenera imenuje iskusnog i provjerenog trenera Zmagu Sagadina. Gospodin Sagadin u ponedjeljak 9.veljače preuzet će momčad i prvu utakmicu voditi 10. veljače u Eurokupu u Višnjiku, Zadar-Uniks Kazan. Novi trener odredit će svoje suradnike, svi u klubu bit će mu na raspolaganju, imat će potpuno slobodu u izboru novih igrača, te će odgovarati za rezultate i ciljeve, a oni su i dalje ulazak u final four NLB lige, te osvajanje prvenstva Hrvatske čega je KK Zadar i aktualni prvak i vice prvak NLB lige, a UO će napraviti dodatne napore da sve bude i ostvareno – stoji u priopćenju.
Uprava kluba također je razmotrila reagiranje Tornada na cijelu ovu situaciju i donijela sljedeći zaključak.
– UO razgovarao je o reagiranju predstavnika navijačke udruge Tornado. Na stajalištu smo da navijači imaju potpuno pravo i slobodu iskazivati svoje nezadovoljstvo i tražiti boljitak, u čemu ih i podržavamo. Ali, KK Zadar kao institucija ne podržava bilo kakvo vrijeđanje ili prijetnje. Još jednom pozivamo sve navijače i brojne ljubitelje kluba da u dobroj vjeri pomognu da se ostvare zadani ciljevi, te da podrže momčad i novog trenera. U skladu s postavljenim sportskim ciljevima.
Zanimljivo, po prvi put ove sezone uprava kluba priznala je i vlastitu krivicu za loše stanje u klubu i najavila bitne promjene.
– UO je također nezadovoljan dosadašnjim funkcioniranjem kluba i snosi također odgovornost za novonastalu situaciju i zaključio je da treba doći do korjenitih promjena u Klubu kako u Upravnom odboru tako i kod svih zaposlenika kluba. Uskoro će se sazvati skupština na kojoj će biti predstavljena nova sistematizacija i restrukturiranje kluba, te pretvorbu u sportsko dioničko društvo o čemu je donesena odluka na zadnjem sastanku Upravnog Odbora održanog 02.02.2009, kako bi već u bliskoj budućnosti KK Zadar djelovao kao moderan, europski klub, te će se radi transparentinijeg djelovanja oformiti tročlana komisija koja će zbog operativnosti pratiti sva zbivanja u Klubu u ime Upravnog Odbora i sve nove ugovore i financijske transakcije.
Na koncu, uprava se osvrnula i na novonastali sukob između navijača i košarkaša Dejana Ivanova koji je nekim svojim potezima na utakmici sa Zagrebom uvrijedio oko stotinjak Zadrana pristunih na tribinama dvorane u Trnskom.
– UO prihvatio je i prijedlog da se ispita je li nečim igrač Dejan Ivanov uvrijedio navijače. Ako jest, biti će određena odgovarajuća stegovna mjera – piše u priopćenu uprave KK Zadar.
Što reći na kraju? Zadar je po drugi put ove sezone promijenio trenera, međutim, niti Aco Petović niti Denis Pleslić nisu bili isključivi krivci za loše stanje u klubu. Ipak, kako to obično u sportu biva kada nešto u momčadi ne funkcionira prvi na listi za odstrijel su treneri. Tako je bilo i sada, a hoće li se ovi potezi uprave pokazati ispravnima saznat ćemo vrlo brzo. Jer do kraja regularnog dijela NLB lige još je samo pet kola i nema vremena za neke velike promjene. Ukolio se žele domoći glavnog ovosezonskog cilja, plasmana na završni turnir, Zadranima će trebati mnogo više od promjene trenera, a prije svega, jedno ili dva pojačanja. Kakvo mišljenje o tomu ima novi trener Sagadin saznat ćemo danas nakon upoznavanja i prvog treninga s momčadi, a isto tako biti će vrlo zanimljivo u utorak na utakmici s Unicsom vidjeti reakciju navijača na sve ovo. Uprava, od koje su tražili odlazak, i dalje je čvrsto u svojim foteljama, a za žrtveo janje ovoga su puta izabrali trenera Pleslića. Pitanje je samo hoće li taj potez biti dovoljan za smirivanje ljutitih navijača.