Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Bilić: Favoriti smo, moramo se plasirati na EURO 2012.

Autor: Marko Cvijanović

07.02.2010. 23:00
Bilić: Favoriti smo, moramo se plasirati na EURO 2012.

Foto: AP



Mi smo TOP 1 u ovoj skupini. Dakle, prvi favoriti. Ako naši igrači budu zdravi i ako budu imali adekvatan kontinuitet u svojim klubovima, moramo biti veliki optimisti – naglašava Slaven Bilić
Nije moglo bolje. Hrvatska će u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo 2012. godine u Ukrajini i Poljskoj igrati u skupini F u društvu Grčke, Izraela, Latvije, Gruzije i Malte. Točno u 12 sati i 41 minutu proslavljeni poljski nogometaš Andrzej Szarmach izvukao je iz bijele kuglice natpis na kojem je pisalo Croatia, a nekoliko trenutaka kasnije kompletirana je najlakša od devet kvalifikacijskih skupina za EURO 2012. Svjestan je toga i hrvatski izbornik Slaven Bilić, koji nije krio zadovoljstvo ishodom “plesa kuglica” pod svodovima varšavske Palače kulture i znanosti.
– Ne možemo baš reći da bolje nije moglo, da smo mogli birati vjerojatno bismo našli i neke, pod navodnicima, bolje protivnike, ali ne trebamo kriti da smo zadovoljni – rekao je Slaven Bilić. – Bez obzira na silan respekt prema protivnicima, dobili smo dobru skupinu u kojoj smo Grci i mi favoriti. Međutim, bit će neizvjesno. Pokazala je to i kvalifikacijska skupina za Svjetsko prvenstvo u Južnoafričkoj Republici u kojoj su igrale Grčka, Latvija i Izrael. Pokazalo se da je Latvija nesretnim porazom u Ateni ispala iz kombinacija, a bila je vrlo blizu. Dakle, nema prevelike razlike između Latvije i Grčke, ali ne u smislu da je Gerčka loša, već da se Latvija digla.
Koliko god u Bilićevim rečenicama bilo kurtoazije, činjenica je da Hrvatska nikad nije imala lakšu skupinu u kvalifikacijama za veliko natjecanje. Shodno tome je i imperativ najveći. Tim prije što “kockasti” poslije neuspjeha u minulom kvalifikacijskom ciklusu više nemaju pravo na krivi korak.
– Nismo se plasirali na SP, ali ako naši igrači budu zdravi i ako budu imali adekvatan kontinuitet u svojim klubovima, moramo biti veliki optimisti – naglašava Bilić.
– Mi smo TOP 1 u ovoj skupini. Dakle, prvi favoriti. U najmanju ruku možemo reći da smo Grci i mi favoriti skupine. Ne smijemo podcjenjivati Grčku, koja se plasirala na SP i to na način da je u dodatnim kvalifikacijama izbacila Ukrajinu, koja je opet nas izbacila sa SP-a. Ponavljam, Grci i mi smo favoriti, ali moje je mišljenje da protiv njih imamo dosta šansi.
U površnom “presjeku” skupine F hrvatski je izbornik nastojao ukazti na opasnosti s kojima se “kockasti” mogu susretati kad su u pitanju dvoboji s Grčkom, Izraelom, Latvijom, Gruzijom i Maltom.
– Bit će teško, ali svake su kvalifikacije za EP teške. Sjetimo se, uostalom, Malte, koja nas je iznenadila u kvalifikacijama za SP 2006. Tu je i Gruzija na čelu s Ketsbaijom, koji je dokazao da je talentirani trener. O Latviji sam već rekao što mislim, Izrael je u posljednjih sedam godina na svom terenu izgubio samo dvije utakmice, jednu od nas, drugu od Latvije. Grčka je Grčka. Nije spektakularna, ali vrlo pragmatična i učinkovita. Rehhagel je skoro Grk, on je tamo od 2002. godine. Bez obzira na sve, optimisti smo. Znate, kako je ždrijeb odmicao bavili smo se jačinom skupina. Podcrtavali smo gdje ne bismo željeli upasti. Skupina A je, recimo, bila ekstremno teška. Otkrit ću vam, ovo nije bila skupina koju bismo izabrali, ali dobra je.
Biliću se ispunila želja da u nadolazećim kvalifikacijama neće biti politički nabijenih utakmica.
– Nisam htio komentirati ništa uoči ždrijeba, jer bi se to vjerojatno krivo protumačilo. Kad sam govorio da ne želim Srbiju, Bosnu i Hercegovinu ili Makedoniju, nisam to govorio zato što sam se bojao njihove snage, već zato što bi to bilo sve, samo ne utakmica – zaključio je Bilić.


Marković: Sigzrno idemo na EURO!


Predsjednik Hrvatskoga nogometnoga saveza Vlatko Marković bio je zadovoljan kako su se vrtjele kuglice u Varšavi. U tom kontekstu otkrio je dio “povjerljiva” razgovora s poljskim kolegom Grzegorzom Latom.
– Rekao mi je da se vidimo za dvije i pol godine, ha, ha… Činjenica je da smo Grci i mi favoriti skupine. Međutim, katkad može biti nezgodno igrati pod opterećenjem favorita. Bit će tu u svakom slučaju dobrih utakmica, a ja sam uvjeren da ćemo proći kvalifikacije i igrati na EURO-u – rekao je Marković.




 


Slaven Bilić će se voditi istom filozofijom


Engleski novinari više ne napadaju Slavena Bilića, bez obzira na činjenicu da je izbornik “kockastih” jedini pobudio pažnju u medijskom prostoru rezerviranom za skupinu F. U “susjednom” odjelu “crvenoga” nogometnoga tepiha vladala je sveopća gužva budući da je prvo mjesto u skupini G okupirala Engleska. Jedino pitanje na engleskom Slavenu Biliću nije bilo nezanimljivo: Što kanite promijeniti da Hrvatska bude bolja u novom kvalifikacijskom ciklusu?
– Ništa. Vodit ću se istom filozofijom. Hrvatska će i dalje igrati moderan nogomet. Razumijem vaše pitanje s obzirom na činjenicu da se nismo plasirali na SP. Međutim, možemo pričati i na način da smo u protekle tri i pol godine izgubili samo tri utakmice. Dakle, pobijedili smo 76 posto utakmica, što je vrlo dobro. Jel’ tako? Može li Hrvatska otići do finala u Kijevu? Ja sam zadnji koji bi objektivno morao odgovoriti na to pitanje. Međutim, ja sam tijekom EP-a u Austriji i Švicarskoj, prije i poslije te nesretne utakmice s Turskom dobio puno mailova i SMS poruka u kojima je stajalo da je Hrvatska trebala igrati u finalu. Uz malu dozu sreće. Optimist sam, jer Hrvatska još uvijek napreduje. Možda smo u Austriji bili premladi, u dvije posljednje godine dobili smo na iskustvu. Dakle, možemo biti samo bolji, rekao je Bilić.


 


Srebrić: Financijski smo nezadovoljni


Koliko god čelnici Hrvatskoga nogometnoga saveza bili zadovoljni ishodom varšavskoga ždrijeba, financijska pozadina istoga nije ono što su očekivali. Zna se i zašto. Hrvatska je u skupini s neatraktivnim protivnicima koji ne mogu popuniti blagajnu HNS-a.
– Financijski smo nezadovoljni ishodom ždrijeba. Očekuju nas duga putovanja i neatraktivni suparnici, na kojima ne možemo zaraditi, kaže glavni tajnik HNS-a Zorislav Srebrić, koji je najavio mogućnost odigravanja još jedne prijateljske utakmice u svibnju. Uz potvrđene utakmice sa Slovacima i Austrijancima, kao mogući protivnik spominju se Crnogorci koje vodi bivši izbornik “kockastih” Zlatko Kranjčar. Sastanak predstavnika skupine s ciljem utvrđivanja termina utakmica trebao bi se održati u Ateni 7. ožujka.


 


OSTALE SKUPINE


Skupina A: Njemačka, Turska, Austrija, Belgija, Kazahstan, Azerbajdžan
Skupina B: Rusija, Slovačka, Irska, Makedonija, Armenija, Andora
Skupina C: Italija, Srbija, Sjeverna Irska, Slovenija, Estonija, Farski otoci
Skupina D: Francuska, Rumunjska, Bosna i Hercegovina, Bjelorusija, Albanija, Luksemburg
Skupina E: Nizozemska, Švedska, Finska, Mađarska, Moldavija, San Marino
Skupina G: Engleska, Švicarska, Bugarska, Wales, Crna Gora
Skupina H: Portugal, Danska, Norveška, Cipar, Island
Skupina I: Španjolska, Češka, Škotska, Litva, Lihtenštajn