Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Marin Čilić obranio Zagreb

Autor: Davor Petrović

07.02.2010. 23:00
Marin Čilić obranio Zagreb

Foto: FaH



Ovo finale bilo je prekrasno iskustvo. Meni je uvijek osobita čast igrati pred domaćom publikom – kazao je Čilić, koji je za drugu pobjedu u Zagrebu i petu u karijeri svladao Nijemca Michaela Berrera
Pobjedom nad Michaelom Berrerom u tri seta (6:4, 6:7, 6:3) Marin Čilić ove je nedjelje obranio prošlogodišnji naslov pobjednika PBZ Zagreb Indoorsa, osvojivši svoj peti ATP turnir u karijeri. Ljevoruki 29-godišnjak iz Njemačke pružio je žilav otpor, čak je uspio i otkinuti jedan set, no to nije bilo dovoljno za nešto više od časnog poraza.
– Ovo finale bilo je prekrasno iskustvo. Nisam se nadao tako dobrom odazivu ljubitelja tenisa već od prvog dana. Meni je uvijek osobita čast igrati pred domaćom publikom – rekao je Čilić po završetku meča.
Nakon prvih nekoliko poena finalnog meča moglo se naslutiti da će Čilić imati problema. Naime, tijekom cijelog turnira bilo je vidljivo da još uvijek nije vratio snagu potrošenu prilikom plasmana u polufinale Australian Opena, dok je, s druge strane, Berrer u Ledenoj dvorani Doma sportova proživljavao najblistavije trenutke svoje karijere.
Ipak, u petom gemu prvog seta Čilić je uspješno napao servis 65. tenisača svijeta. Nakon toga ta dionica postala je tek za nijansu lakša. Razigrani Berrer pucao je iz svih oružja, a njegova ljevica neumoljivo je pogađala skoro sve što je zamislio. Srećom, Čilić je obranio tri break lopte i mirno priveo set kraju.
No, nesalomljivi Berrer nije se dao obeshrabriti. Kroz cijeli drugi set obojica su uspješno čuvala prednost početnog udarca, tie-break otišao je na stranu 29-godišnjaka iz Stuttgarta. U tim trenucima činilo se da Čilić polako gubi ritam i finale.
Dvostruka servis greška u prvom poenu drugog seta pojačala je taj dojam. Ipak, međugorski as brzo se pribrao i ubacio u višu brzinu. U četvrtom gemu glatko je oduzeo servis njemačkom gorostasu, da bi potom sigurno čuvao prednost do 5:2.
Tu je, međutim, došlo do novih problema. Naime, u želji da što prije zaključi finale Čilić se doveo u situaciju da mora spašavati dvije break lopte. Berrer je osjetio svoju priliku, ali nije se mogao vratiti u igru. Bolje rečeno, Čilić je sjajno reagirao u trenucima kada je to bilo najpotrebnije, a potom je zabio as na prvu meč loptu.
– Nisam kvalitetno reagirao u nekim trenucima, a osjećao sam i mali umor. Berrer je odigrao sjajan meč i odlično je pogađao teške lopte. Ipak, u ključnim trenucima bio sam na potrebnoj razini – objasnio je Čilić.
Iako je izgubio svoje prvo veliko finale, Berrer nije bio pretjerano razočaran. Vjerojatno je i njemu bilo jasno da se namjerio na prejakog suparnika.
– Čestitam Marinu Čiliću, koji se ovdje potvrdio kao sjajan tenisač. Ovaj meč zaključio je u maniri pravog šampiona, sa četiri uzastopna poena. Uvijek ću pamtiti Zagreb, jer ovdje sam postigao dosad najbolji rezultat u karijeri – istaknuo je Berrer.


Felicianu Lopezu Johannesburg


Španjolac Feliciano Lopez pobjednik je ATP-a u Johannesburgu. U finalu Španjolac je svladao 29-godišnjeg Francuza Stephanea Roberta sa 7:5, 6:0 i osvojio drugi turnir u karijeri. Premijerni trofej podignuo je još 2004. u Beču.
ATP u Santiagu, polufinale: Bellucci (3) – F. Gonzalez (1) 3:6, 6:4, 6:3, Monaco (2) – Souza 6:1, 6:4, kvalifikacije WTA turnira u Parizu, 2. kolo: Šprem (4) – Birnerova 6:3, 7:6 (5).
Fed Cup, svjetska skupina I, 1. kolo: Ukrajina – Italija 1:4 (A. Bondarenko – Pennetta 5:7, 6:7, K. Bondarenko – Schiavone 2:6, 1:6, 1:6, Koriceva/Kutuzova – Errani/Vinci 1:6, 3:6), Češka – Njemačka 3:2 (Hradecka – Petković 6:1, 7:6, Kvitova – Grönefeld 6:4, 3:6, 2:6, Hradecka/Peschke – Grönefeld/Malek 6:1, 6:3), Srbija – Rusija 2:3 (Janković – Kuznjecova 6:3, 4:6, 6:3, Ivanović – Klejbanova 2:6, 3:6, Ivanović/Janković – Klejbanova/Kuznjecova 1:6, 4:6), Francuska – SAD 1:4 (Coin – Oudin 6:7, 4:6, Parmentier – McHalle 6:4, 6:4, Cohen-Aloro/Cornet – Huber/Mattek-Sands 2:6, 3:6).




 


Petzschneru i Melzeru parovi


Berrerov sunarodnjak Phillip Petzschner u nedjelju je imao više sreće. Naime, udruživši snage s Austrijancem Jürgenom Melzerom, Petzschner je stigao do pobjede na PBZ Zagreb Indoorsu u konkurenciji parova. Na suprotnoj strani terena bili su Francuzi Arnaud Clement i Olivier Rochus, a meč je imao sva obilježja pojedinačnog finala. Na koncu priče, Petzschner i Melzer su odnijeli pobjedu nakon skraćenog trećeg seta (3:6, 6:3, 10:8). Finale pojedinačno: Čilić – Berrer 6:4, 6:7 (5), 6:3. Finale parova: Petzschner/Melzer – Clement/Rochus 3:6, 6:3, 10:8.