Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

OIB smanjuje papirologiju kod traženja povrata poreza

Autor: Z L

07.02.2010. 23:00
OIB smanjuje papirologiju kod traženja povrata poreza

Foto: Zvonko KUCELIN



Korisnici stambene olakšice više ne trebaju priložiti kopiju ugovora o kupnji stambenog prostora, pisanu izjavu da se u stan trajno uselio ni kopiju osobne iskaznice
Više od milijun poreznih obveznika i ove godine predat će godišnju poreznu prijavu na dohodak za 2009. godinu. Porezni obveznici koji su zakonski obavezni ili žele podnijeti prijavu jer im se zbog povrata preplaćenog poreza isplati, to trebaju učiniti do konca veljače. No, kako je 28. veljače nedjelja, porezne prijave primat će se i tijekom prvog dana ožujka. Suštinskih novina u postupku podnošenja godišnje porezne prijave za 2009. godinu nema, s obzirom da se zakon nije mijenjao. Porezni obveznik tako i dalje može ostvariti maksimalno 12 tisuća kuna porezne olakšice za, primjerice, stambeno zbrinjavanje, zdravstvene usluge, plaćene premije osiguranja… No, uvođenje osobnog identifikacijskog broja (OIB) mnogim će poreznim obveznicima ove godine skratiti put podnošenja prijave, odnosno smanjiti dokumentaciju koju prilažu poreznicima. Ove godine porezna prijava predaje se s iskazanim OIB-om građanina, a ne više jedinstvenim matičnim brojem.
Prema uputama Minsitarstva financija, odnosno Porezne uprave, građani koji od ranije koriste olakšicu za stambeno zbrinjavanje (kupnju ili gradnju prvog stambenog prostora, održavanje postojećeg stambenog prostora i plaćenu slobodno ugovorenu najamninu), ove godine ne trebaju prilagati većinu do sada potrebne dokumentacije. Primjerice, korisnici stambene olakšice ne trebaju priložiti kopiju predugovora, odnosno ugovora o kupnji stambenog prostora, pisanu izjavu da se u kupljeni stambeni prostor trajno uselio, kopiju osobne iskaznice… Umjesto sve te papirologije, porezni obveznik na obrazcu porezne prijave obavezno treba navesti popis i tih isprava, uz napomenu za koje ih je porezno razdoblje dostavio. Ukoliko ove godine prvi put koristi olakšicu za stambeno zbirnjavanje, obveznik će trebati priložiti popratnu dokumentaciju.
No, Porezna uprava ipak je ostavila prostora da poreznog obveznika pozove na dostavu dodatnih dokumenata. Tako u Ministarstvu financija objašnjavaju da Porezna uprava može iznimno i iz opravdanih razloga zatražiti od poreznog obveznika isprave kojima se dokazuje pravo na korištenje osobnog odbitka, neovisno o tome što su te isprave već dostavljene Poreznoj upravi. Niti građani koji premiju zdravstvenog osiguranja Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) koriste kao olakšicu, nisu obavezni uz prijavu poreza priložiti i dokaz o uplaćenim premijama osiguranja.
Prošle godine poreznici su zaprimili više od milijun poreznih prijava za 2008. godinu, a do danas je obrađeno oko 97 posto prijava i vraćeno 1,8 milijardi kuna pretplaćenog poreza. Neobrađene prijave uglavnom su one za koje nije pristigla potpuna dokumentacija ili poslodavci nisu uplatili porezna davanja.


Krizni porez se ne prijavljuje


Krizni porez, odnosno poseban porez na plaće, mirovine i druge primitke, ne prijavljuje se u godišnjoj prijavi poreza na dohodak. Godišnji porez na dohodak obračunava se po stopi od 15 posto od godišnje porezne osnovice do 43.200 kuna, a na razliku od tog iznosa do 108.000 kuna porez se plaća po stopi od 25 posto. Stopa od 35 posto primjenjuje se na daljnjih 194.400 kuna, dok se na iznose iznad 302.400 kuna primjenjuje stopa od 45 posto.




 


Tko ne mora?


Porez na dohodak za 2009. godinu, među ostalima, trebaju podnijeti radnici koji su tijekom godine radili kod dva ili više poslodavaca, samostalne djelatnosti poput obrtnika, novinara, poljoprivrednika… Porez ne trebaju prijavljivati, ali ako im se isplati mogu, radnici koji su radili kod jednog ili više poslodavaca, ali ne istodobno, kao ni umirovljenici. Primjerice, zaposlena osoba koja je ostvarila i neki honorar tijekom godine, nije obavezna podnijeti poreznu prijavu, kao niti porezni obveznik koji je ostvario prihod od kapitala ili osiguranja.