Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Prevagnulo na stranu Zadra

Autor: Nebojša Gunjević

07.02.2010. 23:00
Prevagnulo na stranu Zadra

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Nikada vam nije bilo lakše u Zadru doći do 3:0, ali i to se događa, i to je škola – rekao je Vlado Fuzul, odbojkaški uglednik i član uprave Gorana igračima svoje momčadi u svlačionici nakon utakmice koju je Zadar dobio 3:1, ili bolje, kako je rekla Julija Hrabrov, mati Ivana i Filipa Hrabrova, prvotimaca Zadra, Goran je u Zadru sam sebe pobijedio.
Počeo je Goran i bez ozlijeđenih Antonija Kinde i Tomislava Fuzula izvrsno sa 2:6, a Zadrova dva dobivena poena bili su servis u mrežu Bruna Šimunića i aut servis Davida Bugarije. Prvi poen za Zadar iz igre osvojio je za 3:6 Josip Viduka, koji je najzaslužniji što je Zadar u četrnaestomu kolu upisao pobjedu i sva tri boda. Igrao je Viduka na Zadrovoj strani jednako dobro kao Vice Fuzul na Goranovoj i gledatelji su u subotu navečer na Višnjiku imali prigodu uživati u vrhunskim potezima te dvojice odbojkaških znalaca.
Goran je nastupio sa šestorkom u kojoj je bio Šime Sikirić na poziciji srednjega blokera dok je David Bugarija otišao na poziciju primača-pucača. Goran je u vodstvu do 10:10 kada Viduka blokira Davida Bugariju. Bibinjci ponovo dolaze u vodstvo a Viduka za 13:13 blokira Antu Šimunića. Ante Šimunić, koji je cijelu utakmicu odigrao s velikom zrelošću, ponovo stječe prednost za Goran da bi se na drugi sudački time-out otišlo s 14:16. U prvome setu iznimno je raspoložen i David Bugarija no Zadrani ipak drže priključak te Stipe Belić uspješno drugom loptom kuha za 19:20. I to je bilo sve što je Zadar učinio. Goran uključuje u turbo-pogon i najviše zaslugom Vice Fuzula na semaforu je 20:25 i Goranovo vodstvo 0:1 u setovima. U prvomu setu u Zadrovu sastavu osim Viduke prolaz su zaslužili kapetan Belić i libero Števanja, a samo polovica momčadi nije bila dovoljna protiv razigranih Bibinjaca.
U drugomu setu Zadar počinje bolje, vodstvom 5:3. Goran stiže na 6:6 te vodi do 10:10 i ponovo ide na 10:14, 15:18 i 17:19 kada Zadar s dvije blokade Josipa Viduke, dva dijagonalna zakucavanja Dražena Čubrila te jednom greškom gostiju radi 5:0 idući na 22:19 te potom odmah i na 24:21. Domaći propuštaju prigodu brzoga dobivanja seta i momčad Ivice Jelića izjednačuje na 24:24. Marin Masnić zove time-out i kada je izgledalo da je Zadar Goranu poklonio set jer je psihološka prevaga sada bila na strani bibinjskoga tima, Trpimir Burčul efektno prolazi za 25:24 a Goranovu tehničaru Brunu Šimuniću sudac Mamić dosuđuje duplu loptu i Zadar u setovima izjednačuje.
Suparnici treći set počinju izjednačeno do 4:4, a onda se Goran odljepljuje na 4:7 te sigurno drži vodstvo do 10:14, kada linijski sudac Damir Kunce griješi i čistu Goranovu loptu dodjeljuje Zadru. Bibinjci burno reagiraju, iznervirani postaju dekoncentrirani i Zadar izjednačuje na 14:14. Treći set kod Gorana za čistu je peticu odigrao Ante Šimunić, no sredinom seta veliki pad u igri počeo je pokazivati David Bugarija, koji je prva dva seta odigrao silovito, ali je bio “najzaslužniji” što su Bibinjci izgubili treći, gledom na to što je sve u njemu propustio realizirati. I simbolično je baš Bugarija loše primio zadnju loptu, “potonuvši” u parket na servis Marina Bakale za Zadrovih konačnih 25:23, iako je Goran imao u završnici seta čak 20:22, a onda je Zadar napravio 4:1 miniseriju.
Zadar četvrti set započinje vodstvom 6:1, bibinjski sastav izjednačuje na 8:8 kuhanjem Bruna Šimunića te prelazi u vodstvo smečom brata mu Ante, a sastavi se izmjenjuju u vodstvu do 16:16. Zadar u ključnim momentima razvoja seta opet bolje reagira, dovoljno za konačnih uvjerljivih 19:25 i 3:1 u setovima.
Zadar je tako prešao još jednu veliku prepreku i za vikend ga čeka odlučujući susret s Opatijom, gdje će se vidjeti hoće li momčad trenera Marina Masnića još biti u sedlu jašući prema cilju koji se zove Prva A liga. Zadar je ovom pobjedom ponovo izbio na čelo ljestvice Prve B lige jer je sastav Opatije u ovom kolu bio slobodan, a gledatelji su s Višnjika otišli zadovoljni jer su obje momčadi pokazale borbenost i kvalitetu s puno lijepih poteza.


ZADAR 3 – GORAN 1


(20:25, 26:24, 25:23, 25:19)
ZADAR – Dvorana ŠRC Višnjik. Gledatelja: 100. Suci: Mamić (Split) i Juravić (Zadar).
ZADAR: Števanja, Viduka, Burčul, M. Bakale, L. Bakale, F. Hrabrov, Barić, Belić, Lisica, Čubrilo, I. Hrabrov, Dokaza. Trener: Marin Masnić.
GORAN: Fuzul, Bugarija, B. Šimunić, A. Šimunić, J. Šimunić, Režan, Sikirić, T Šimunić, Keserović, Frleta. Trener: Ivica Jelić.




 


Masnić: Jedna od boljih utakmica Zadra i Gorana


– Dobra utakmica, bio sam smiren, i mogu reći da sam guštao dok sam igrao i imao snage jer sam na tabletama – žena me je masažom pripremila za utakmicu. Trenutačno bolji su pobijedili i čestitam. Suđenje je bilo odlično, osim jedne, dvije lopte – rekao je Vice Fuzul, kapetan gostiju.
– Čestitam Zadru na pobjedi – pobijedio je protivnik koji je u odlučujućim trenutcima imao više mirnoće i sportske sreće. Kako je bilo 3:1 za Zadar, moglo je s istim rezultatom završiti i za nas. Mislim da smo pružili dostojan otpor, nažalost pojedini igrači nisu imali snage izdržati čitavu utakmicu – rekao je Ivica Jelić, trener Gorana.
– Loše nam je na početku krenulo što su oni dobro iskoristili i dobili prvi set. U drugom setu smo malo poboljšali blok i prijem, što nam je omogućilo bolji napad i krenuli smo. Poslije je sve štimalo – rekao je Josip Viduka, najbolji u redovima pobjednika.
– Nikada nas nisu mogli lakše dobiti, na puku sreću smo ovo izvukli. Josip Viduka je opet odigrao izvrsno – vidi se koliko nama taj igrač znači i mislim da je i Trpimir Burčul bio jedan od boljih. Iako nije bila naša neka velika igra, osvojili smo 3 boda i nema nikakvog žaljenja – rekao je kapetan Zadra Stipe Belić.
– Jedna od boljih utakmica koju smo mi i Goran skupa odigrali. Nama je najteže igrati doma kada je puna dvorana. Dečki su se borili, nije nam išlo na početku, ali vratili smo se. Kad igraš timski, puno je lakše igrati. Čestitam momcima. Moram pohvaliti libera – Josip Števanja je na utakmici u kojoj mu je bilo najteže pokazao sav svoj talent, neka samo tako nastavi dalje – rekao je Zadrov trener Marin Masnić.


 


Tko će kome ako ne svoj svome


Kada je linijski sudac Damir Kunce kod rezultata 10:14 u trećemu setu pogriješio i čistu Goranovu loptu dodijelio Zadru, a glavni sudac Mamić nije njegovu odluku htio poništiti, sve je uzavrelo u Goranovoj šestorci na terenu. Bibinjski odbojkaši burno reagiraju, trener Jelić smiruje svoje igrače, sudac Kunce se tuži glavnomu sucu Mamiću na neke igrače i traži žuti karton, baca zastavicu jer ovaj ne uvažava njegovu sugestiju, i sve se odvija jako, jako brzo. Neki u publici komentiraju kako su igrači Gorana svoga mještanina “počastili” ružnim riječima i gestama što nismo vidjeli jer je sve bilo kao na filmu, a nema vraćanja trake unazad. Sve je završilo pomirbom, pošto je Vice Fuzul, kada je nakon nekoliko poena i rezultata 14:16 bio na servisu, stisnuo svome mještaninu Damiru Kunci ruku te ga poljubio. Zadrova publika na sve ovo reagirala je razdragano, naročito pozdravljajući smijehom i pljeskom Vicinu gestu, ali je uzavrela na situaciju iz četvrtoga seta kada je Damir odsudio drugu spornu loptu, ovaj puta u korist Gorana na štetu Zadra kod izjednačenoga rezultata 15:15 u četvrtomu setu. Nervozna publika dobacivala je linijskom sucu: “Bila je 5 metara u terenu!” i druge riječi koje nisu za novine. Damir je nedugo potom došao do najglasnijih i rekao: “Nije toliko, možda samo ovoliko”, pokazujući pola pedlja dužine.