Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Rešetanje hrvatskih stereotipova

Autor: Goran Bujić

07.02.2010. 23:00
Rešetanje hrvatskih stereotipova


U subota, 06.veljače u 20h, u HNK Zadar smo u dramskoj pretplati mogli vidjeti komediju “Bela vita”, koju je odigrala iu otpjevala Multimedijalna putujuća artistička skupina za mentalnu higijenu, fizikalnu terapiju i brzu prehranu ‘Šušur’ s Bola na Braču. Autor i redatelj i ovoga je puta bio Ivica Jakšić Čokrić – Puko, osnivač i idejni vođa skupine. Puko, brački umjetnik širokog spektra, u posljednjih je nekoliko godina najprisutniji u medijima kao autor kazališnih predstava u izvođenju bolskih amatera poznatih kao ‘Šušur’. Nakon vrlo zapažene i odlično ocijenjene kazališne trilogije: “Gujin rode”, “Svi smo mi judi” i “Apokalipsa”, koja je obradila najavnu, središnju i završnu epizodu Novog Zavjeta, slijedile su predstave “Cimer fraj”, “Paloc – Kuća u kući, od kojih smo prvu mogli vidjeti na gostovanju u Zadru. Puko je bio gost i Zadarskoga kazališnog ljeta, te je u Zadru gostovao u nekoliko navrata, pa domaća publika već otprilike zna što od njega i njegove ekipe može očekivati. On koji sebe definira kao «čovjeka koji nešto radi vjerujući da to nije od mene nego od neke više sile kojoj mogu služit na dobrobit čovječansta», objavio je i nekoliko knjiga: Paloc – kuća u kući (Stazama revolucije), Ježeva kućica (za Hrvate), Škuoj, Samer tajm.
U svojoj prepoznatljivoj i orginalnoj maniri, brački umjetnik Ivica Jakšić Čokrić-Puko uz jake snage bolske skupine ‘Šušur’, muške klape ‘Braciera’, ženske klapa ‘Užonca’, mješovite klape ‘Dalmatino Dalmacija’, ležerno uskačući u uloge dirigenta, izvođača i animatora, ovoga je puta ponudio publici orginalne glabene točke uz koje spretno uspijeva komentirati apsolutno sve: od dnevne politike, preko “potpisivanja peticije za podršku slovenskom narodu koji je spasio Hrvate od Europske unije” do kometara utakmice Hajduk – Dinamo na Poljudu…
Pa ipak, čini se kako ovo ispjevano nizanje općih mjesta hrvatske suvremene, postratne i tranzicijske stvarnosti, bez značajnijih glumačkih zahvata, tek kroz zborno pjevanje, nije bilo toliko duhovito, makar ne potpisniku ovih redaka, koji je od Puka ipak očekivao više. Stoga je za nadati se kako će iduće gostovanje vratiti stari šarm skupine i ubojitu jezičnu probojnost i provokativnost, kakove su krasile ove izvođače i davale im ne samo raison s’etre, već su bile postale i njihovim trade markom.