Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Stigle sadnice maslina i vinove loze

Autor: Branko Božić

07.02.2010. 23:00
Stigle sadnice maslina i vinove loze


Pristiglo je 900 komada mladih sadnica maslina sorti oblica, levantinka, žutica, leccino, cipressino i drugih te 2.000 kalemova vinove loze sorti plavac, debit, maraština, babić, plavina, merlot, sauvignon, in blanc i ostalih kao i 180 sadnica trešanja te 50 sadnica limuna, mandarina, naranči i malina
U sklopu ovogodišnjeg projekta daljnjeg unaprjeđenja i subvencioniranja poljoprivredne proizvodnje te maslinarstva, vinogradarstva i voćarstva, u što će Općina Privlaka iz ovogodišnjeg proračuna investirati oko 100.000 kuna, u četvrtak je u Privlaku posredstvom Općinskog ureda za gospodarstvo, poduzetništvo i poljoprivredu iz privatne tvrtke “Prud” iz Metkovića, vlasnika Mate Volarevića, dovezen sadni materijal. Pristiglo je tako 900 komada mladih sadnica maslina sorti oblica, levantinka, žutica, leccino, cipressino i drugih te 2.000 kalemova vinove loze sorti plavac, debit, maraština, babić, plavina, merlot, sauvignon, in blanc i ostalih kao i 180 sadnica trešanja te 50 sadnica limuna, mandarina, naranči i malina.
Zadovoljstvo maslinara i voćara
Na platou ispred zgrade općine gdje se dijelio sadni materijal sve je vrvjelo kao u košnici. Ni kiša koja je neumoljivo padala nije mogla omesti brojne privlačke maslinare, vinogradare i voćare da preuzmu sadnice što su im ih uz prvotno predočenje uplatnica dijelili zaposlenici općinskog Komunalnog odjela. Pune ruke posla imao je i referent općinskog Komunalnog odjela te ujedno koordinator čitavog ovog projekta Pelegrin Mustać. Naime, od ranih jutarnjih sati njegova kancelarija bila je pretijesna da primi sve one koji su došli uplatiti sadnice za koje su se prije mjesec dana pribilježili. Iako su morali čekati i proći zadanu proceduru u ovakvim prilikama, po onome što se dalo zamijetiti, maslinari, vinogradari i voćari nisu krili zadovoljstvo ovom hvalevrijednom akcijom koju im je priuštila općinska uprava na čelu s načelnikom Ivom Surićem. Jer u ovo doba krize, štednje i recesije svakako nije nevažno kad se umjesto tržišne cijene od 35 kuna za sadnicu masline plati 14 kuna, za lozni cijep od 15 kuna plati se 5 kuna ili pak za sadnicu voćke koja košta oko 30 kuna izdvoji se 12,5 kuna.
Što o čitavom ovom projektu kažu maslinari, vinogradari i voćari priupitali smo neke od njih.
Damir Šango kaže da je ova akcija stimulirajuća za sve njezine sudionike.
– Ovo mi je prvi put da sudjelujem. Po mojoj je procjeni sadni materijal visoke kvalitete, a i cijene su više nego pristupačne. Sve pohvale upućujem našoj Općini što nam je na ovakav način izišla u susret. Ako se ovako nastavi i ubuduće, za ovdašnje maslinarstvo, vinogradarstvo i voćarstvo ne treba strahovati. Sada bi trebalo organizirati predavanja da se svi skupa još više educiramo s agrotehničkim mjerama sadnje, uzgoja, rezidbe i gnojidbe. To bi nam jamčilo konačni uspjeh, rekao je Šango.
Akcija za svaku pohvalu
Gojko Glavan je preuzeo 200 komada loznih cjepova i to 150 plavine te 50 malog plavca.
– Akcija je za svaku pohvalu i ovo je za većinu nas jedini način da dođemo do ovako dragocjenog sadnog materijala s obzirom da živimo trenutačno u teškom i kriznom vremenu. Ja imam stariji vinograd u kojem je zasađeno oko 1.000 loza. S ovim ću ga sadnicama znatno obnoviti. Na nama je da mislimo i na naraštaje koji će doći nakon nas i ovo je idealna prilika da to ostvarimo. Još jednom hvala svima koji su nam pomogli, a posebno našem mladom načelniku Ivi Suriću, koji je i na ovaj način pokazao da mu je stalo do razvoja naše zajedničke općine Privlake, kaže Glavan.
Ni referent općinskog Komunalnog odjela Pelegrin Mustać nije krio svoje zadovoljstvo po okončanju akcije.
– U ovogodišnji projekt uključilo nam se je stotinjak maslinara, 50 vinogradara te tridesetak voćara, što je znatno više u odnosu na lanjsku te prethodne godine. Svi oni su tijekom lanjske godine uredno podmirili svoja dugovanja za komunalije, poreze, odvoz smeća i drugo. Mi im, na neki način, ovom akcijom to vraćamo. Vjerujemo i duboko se nadamo da ćemo i u idućim godinama nastaviti s ovim projektom, koji prvenstveno ima za cilj vratiti naše maslinare, vinogradare i voćare njihovoj i našoj zemlji. Jer Privlaka je od pamtivijeka uz sabunjare, ribare i pomorce, bila mjesto vrsnih vinogradara, maslinara i voćara, kaže Pelegrin Mustać.