Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Dođe vrijeme kad i bor mora umrijeti

07.02.2011. 23:00
Dođe vrijeme kad i bor mora umrijeti


Za mještane to stablo ima sentimentalnu vrijednost, no njegovo opasno nakrivljeno deblo i polutrule, klonule grane koje pod udarima vjetra stalno pucaju i padaju na pločnik, postali su zaista opasna prijetnja za korisnike parkirališta, ambulante i sve sudionike u prometu, posebno pješake, naglasio je je Elvis Dražić, direktor komunalnog poduzeća Zlatna luka Sukošan


Usprkos gustoj magli jučer ujutro ispred općinske uprave, stomatološke i opće ambulante u Sukošanu, bez protesta zelenih i politizacije koji prate uklanjanje palmi i platana na zadarskoj Poljani Šime Budinića kod crkve Sv. Šime, započela je sječa i potpuno uklanjanje jedinog preostalog bora pinjola na ovoj lokaciji.
Simbol Sukošana
Dvodnevne radove uklanjanja bora koji su privukli brojne znatiželjnike, izvodi specijalizirana zadarska tvrtka Visine d.o.o., poznatog alpinista i gorskog spasioca Siniše Primožića.
Bor “starosjedilac” Sukošana je ispred nekadašnje zgrade osnovne škole tu posađen, kažu stariji mještani, zasigurno prije više od sto godina. A upravo je nesvakidašnji prizor stoljetnog stabla koje jednostavno “raste” iz asfalta ono što je priraslo srcu Sukošanaca te predstavljalo atrakciju turistima.
– Za mještane to stablo ima sentimentalnu vrijednost, no njegovo opasno nakrivljeno deblo i polutrule, klonule grane koje pod udarima vjetra stalno pucaju i padaju na pločnik, postali su zaista opasna prijetnja za korisnike parkirališta, ambulante i sve sudionike u prometu, posebno pješake, naglasio je je Elvis Dražić, direktor komunalnog poduzeća Zlatna luka Sukošan.
Nakon što se krajem kolovoza protekle godine “iz čista mira” srušio jedan od statusnih simbola i zaštitnih znakova Sukošana, višestoljetni bor pinjol zvan “Bogdanov bor” na ulazu u Sukošan iz pravca Zadra, odlazi u povijest i bor gorostas ispred Općine.
– Ljudi nas zovu jer su čuli da će se rušiti bor koji za sve nas mještane predstavlja svojevrstan simbol Sukošana. Kažu da sto i više godina žive s tim borom. Nažalost, zbog neposredne opasnosti za pješake i vozila na tom dijelu jedino je rješenje u potpunosti ga ukloniti, navodi je načelnik Ante Martinac.
Novo stablo
– Na ovom smo lokalitetu prijašnjih godina već uklonili dva bora pinjola zbog ugroženosti statike zgrade bivše sukošanske škole. I korijenje ovog bora dosta je podignulo asfalt, mjestimično gotovo pola metra, kaže Martinac.
Za razliku od jučerašnjeg planiranog i pomno organiziranog uklanjanja bora za svim potrebnim osiguranjem, prošlogodišnje iznenadno rušenje “Bogdanovog bora” uz Jadransku magistralu kod ljekarne, kozmetičke radnje, trgovine brodskom opremom i alatima te kultnog kafića “Barba”, samo pukom srećom nije završilo u crnoj kronici. Naime, krošnja bora je uz veliki tresak opasno prekrila veliki dio nogostupa, kolnika Jadranske magistrale i parkirališta.
– Odmah nakon uklanjanja bora gorostasa komunalno poduzeće Zlatna luka će sanirati oštećenja na ulazu u ambulantu i na parkiralištu gdje se nalazio bor. A usprkos zelenila kojeg ima sasvim dovoljno uz spomen-obilježje “Za Hrvatsku”, podignutog na slavu i u čast poginulih hrvatskih vitezova općine Sukošan, na ovoj mikrolokaciji najvjerojatnije ćemo u suradnji sa strukom posaditi neko drugo mediteransko stablo, kazao je Martinac.
Nakon prošlogodišnjeg neplaniranog rušenja “Bogdanovog bora” i planiranog uklanjanja bora kod općinske zgrade ostaju tek nostalgične uspomene i brojne fotografije mještana i turista.