Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Nitko u Hrvatskoj ne želi zaposliti pastire

07.02.2011. 23:00
Nitko u Hrvatskoj ne želi zaposliti pastire


U 1.546 oglasa biro rada i na 30-ak agencija nudi se samo jedno mjesto u stočarstvu i to na farmi – krava


U cijeloj Hrvatskoj nudi se tek jedno radno mjesto u stočarstvu i to stočarskog radnika u tvrtki Laki iz Blatuše pored Gvozda. Riječ je o farmi krava muzara, a na natječaj preko burze rada javio se tek jedan kandidat iz Zagreba, ali od posla kako kažu u tvrtki Laki, neće biti ništa jer “čovjek ima dobru volju, ali ne zna ništa o kravama”. Natječaj vjerojatno neće ponavljati, a na pitanje koliku plaću nude odgovaraju da ona ovisi o tome koliku bi odgovornost imao budući radnik. Uz osiguran smještaj najniža bi plaća, kažu nam na tom gospodarstvu, bila 2,5 tisuće kuna.
Posao u Blatuši
Od 1.546 oglasa Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u kojima se nudi oko tri tisuće radnih mjesta ni u jednom se oglasu više ne traže ni pastiri, ni stočari ni samaraši, za kojima je kako je prošli tjedan na sjednici Vlade ustvrdila premijerka Jadranka Kosor, velika potražnja. Posao u Blatuši također nije posao pastira jer se traži radnik za brigu o kravama muzarama, odnosno za rad u štali.
Za cijelu Hrvatsku na Zavodu za zapošljavanje objavljeno je 50 oglasa za rad u poljoprivredi, šumarstvu i ribarstvu i u njima se traži 126 radnika. No, najviše se traže vrtlari, šumski radnici ili radnice, sjekači ili sjekačice drva u šumi te šumski traktoristi ili traktoristice. Pastire i pastirice zasad nitko ne traži, ni preko Zavoda za zapošljavanje, ali niti preko ostalih tridesetak agencija koje se bave posredovanjem u zapošljavanju.
Stanje sve gore
U osječkoj Agenciji za privremeno zapošljavanje koja pronalazi radna mjesta isključivo u poljoprivredi ne nudi se nijedno radno mjesto, a u toj su nam agenciji rekli da je stanje posljednjih godinu dana sve gore. Slično poručuju i iz ostalih agencija, a u riječkoj Agenciji za zapošljavanje ističu kako su u 2010. godini imali četiri puta manje ponuđenih radnih mjesta nego godinu dana ranije.
 Na internetskim stranicama HZZZ-a posao traže uglavnom diplomirani agronomi, kojih se trenutno traži najmanje.
Najviše posla još uvijek se nudi u trgovini za koju je trenutno u 216 oglasa traži 514 radnika. Više oglasa za radna mjesta objavljeno je samo u ugostiteljstvu.