Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Grad nikome nije naplatio kazni zbog snijega

07.02.2012. 23:00
Grad nikome nije naplatio kazni zbog snijega


Radimo dan i noć, 24 sata smo u akciji. Otkako je pao snijeg, potrošili smo 200 tona soli i 300 kubika tucanika. Ceste su prohodne i mi smo zadovoljni poslom koji odrađujemo, kaže Tomislav Škara iz tvrke Franto


Nakon što smo se “nauživali” snijega, leda, snažne bure i niskih temperatura, sutra, ako je vjerovati meteorolozima, Zadar očekuje najhladnije jutro u godini. Građani, koji s nevjericom najprije pogledavaju nebo, a potom kaljužu na kolnicima te utaban snijeg na pločnicima, nisu spremni za još jednu ledenu frontu, jedan udar zime…
Za razliku od njih, službe koje se bave održavanjem prometnica i javnih površina u Zadru, ne boje se zime! Kako kažu, spremni su za najhladnije jutro u godini, pa čak i novi snijeg, koji bi ponovo mogao zabijeliti Zadar tijekom vikenda.
Iako pritužbe na loše očišćene prometnice te zaleđene pločnike i javne površine još uvijek mogu čuti, djelatnici zadarskih Nasada, Čistoće i Obala i lučica jučer su se zaista rastrčali po gradu. Očekivano, najviše ih je bilo na Poluotoku. Ralice, posipači i kamioni dali su se u akciju, a svakako treba pohvaliti i one koji su različitim alatkama strugali led s pločnika, parkirališta, šetnica, uličica, trgova…
Edo Duka, direktor zadarskih Obala i lučica, čiji djelatnici zajedno s radnicima Nasada i Čistoće, čiste i posipaju grad, kaže da je do sada potrošeno pet tona soli. U pripremi su još dvije tone soli jer, kako kaže Duka, meteorolozi su za četvrtak, dakle sutra ujutro najavili najhladnije jutro u godini.
– Od nedjelje na terenu su svi naši djelatnici, plus tri stroja i pauk vozilo. Čistimo i posipamo ulice, potrošili smo pet tona soli. I dalje najavljuju hladna jutra, pa čak i novi snijeg, pa smo pripremili još materijala za posipanje ulica, kaže Duka, dodajući da ovih dana pioritet nije naplata parkiranja, već uređenje i čišćenje parkirališta i prometnica te pomaganje građanima, iako se službeno parkiranje naplaćuje.
Na terenu, kako navodi Duka, nema stroge podjele posla, već zadarske gradske službe međusobno surađuju. Tako Obale i lučice, rade zajedno s Nasadima i Čistoćom. Nerijetko im se pridružuju i tvrtka Franto, koja na terenu ima 30 ljudi, tri ralice, tri velika i dva mala posipača.
– Radimo dan i noć, 24 sata smo u akciji. Otkako je pao snijeg, potrošili smo 200 tona soli i 300 kubika tucanika. Ceste su prohodne i mi smo zadovoljni poslom koji odrađujemo, kaže Tomislav Škara iz tvrtke Franto, dodajući da promet normalno fukcionira, što je u ovakvoj situaciji najvažnije.
Što se tiče pritužbi građana na ostatke leda na prometnicama, Škara navodi da je nemoguće očistiti svaki kutak, no u principu da je sve kvalitetno očišćeno. Za eventualni novi snijeg, Franto je spreman. Sol stiže iz Solane Nin, a tucanik iz kamenoloma u okolica Zadra. Sve u svemu, kako kažu komunalci, nema zime!
Zadarski komunalni redari već danima obilaze grad te upozoravaju fizičke i pravne osobe zbog neočišćenog snijega ispred stanova, zgrada, poslovnih prostora i drugih objekata. Iako pišu zapisnike o zatečenom stanju na terenu, kako tvrdi Ivana Dadić, stručna suradnica za informiranje u Gradu Zadru, do sada još nitko nije kažnjen. Zapisnik je zapravo upozorenje komunalnih redara i tko se na njega ogluši, bit će uskoro i kažnjen zbog neočišćenog snijega.