Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Idejno rješenje vodoopskrbe otoka uskladiti s promjenama u prostoru

Autor: Ivana Burica

07.02.2013. 23:00
Idejno rješenje vodoopskrbe otoka uskladiti s promjenama u prostoru

Foto: Adam VIDAS



Riječ je poprilično starom dokumentu koji treba revidirati. Zbog promjena u prostoru spomenuto Idejno rješenje trebat će uskladiti sa svom postojećom projektnom dokumentacijom. Nadalje, u dosadašnjem rješenju nije bilo govora ni o desalinizatorima, dok će se oni u novo idejno rješenje obavezno uključiti, pojašnjava pročelnik Ivankov


Predstavnici komunalnih društava u čijoj je nadležnosti vodoopskrba otoka (Zadar, Preko, Kukljica, Kali, Pašman i drugi), predstavnici Hrvatskih voda Irina Putica i Toni Carević, projektant Luka Jelić kao predstavnik izrađivača Idejnog rješenja Hidroprojekt-ing iz Zagreba te Dario Ivankov, pročelnik UO za gospodarstvo Zadarske županije sastali su se u Domu županije kako bi razmotrili mogućnosti dovođenja vode na otoke zadarskog arhipelaga, a u skladu s Idejnim rješenjem vodoopskrbe otoka Zadarske županije iz 2004. godine.
– Riječ je, dakle, o poprilično starom dokumentu, koji treba revidirati. Zbog promjena u prostoru spomenuto Idejno rješenje trebat će uskladiti sa svom postojećom projektnom dokumentacijom. Nadalje, u dosadašnjem rješenju nije bilo govora ni o desalinizatorima, dok će se oni u novo idejno rješenje obavezno uključiti, pojašnjava pročelnik Ivankov.
Naime, svaka jedinica lokalne samouprave može samostalno izgraditi vodovodnu mrežu unutar svoga područja, izgraditi vodospreme pa tako i koristiti mogućnost desalinizatora za vodoopskrbu. No, projektna dokumentacija se mora raditi za sve predviđene cjevovode (magistralne, podvodne, lokalne), vodospreme kao i za ostale građevinske objekte potrebne u projektu vodoopskrbe zadarskih otoka, znači za sve otoke.
– Jedan od zaključaka sa sastanka je bio da je postojeće idejno rješenje dobro postavljeno kao okvir, da ga treba doraditi te da između ostalog, treba obaviti vodoistražne radove na svim otocima da se utvrde mogućnosti korištenja vode iz izvora koji se pronađu. Dosad su izvršeni neki vodoistražni radovi na Božavi, Molatu, Olibu i Silbi i utvrđeno je da negdje ima vode, ali je bočata, negdje je uopće nema ili je ima u malim količinama. Za naglasiti je da u Božavi postoji izvor koji nitko ne koristi ili se vrlo malo koristi, kaže Ivankov.
Tko bi bio nositelj projekta cjelovite vodovodizacije otoka, kao i iz kojih će se sve izvora financirati nije određeno.
– Postoje izvori iz strukturnih fondova EU, iz resornih Ministarstava, Hrvatskih voda, regionalne samouprave, lokalne samouprave i slično. To će se sve morati dogovoriti, najvažnije je da postoji projekt i da se on može upotrijebiti za povlačenje sredstava iz strukturnih fondova, kaže Ivankov.


 IZVOR KRAJ BOŽAVE IMA VODE ZA POLA DUGOG OTOKA?




Jedna od otočnih jedinica lokalne samouprave koja radi na izgradnji vodovodne mreže na svom području je Općina Sali.
Uz to što je na izvor na Malom Jezeru još prije osam godina ugrađen desalinizator čime su osigurane količine vode dovoljne za četiri jugoistočna i ujedno najnaseljenija mjesta na Dugom otoku – Sali, Zaglav, Žman i Luku, radi se i na osposobljavanju izvora vode pokraj Božave.
– Postoje naznake da bi uz desalinizator i vodospremu taj izvor imao dovoljno vode za cijeli sjeverozapadni dio otoka. Općina Sali tako ulaže napore kako bi se to što prije i dogodilo. Naime, u tijeku je izrada glavnog projekta za vodovodnu mrežu u Božavi, rješavanje imovinskopravnih odnosa je pri kraju te ćemo uskoro tražiti potvrdu glavnog projekta. U međuvremenu je projekt kanalizacijskog sustava i odvodnje Božave već završen tako da i za taj projekt idemo u traženje potvrde glavnog projekta, kaže načelnik Općine Sali Zoran Morović.
On očekuje da bi do ljeta mogli dobiti obje građevinske, odnosno potvrde glavnog projekta.
Inače, glavni projekt vodovodne mreže Božave koja uključuje desalinizator i vodospremu zajednički financiraju Hrvatske vode (150.000 kuna) i Općina Sali (17.000 kuna).