Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Linić: INA radi protiv Vlade i gospodarstva

Autor: Jagoda Marić

07.02.2013. 23:00
Linić: INA radi protiv Vlade i gospodarstva

Foto: Darko JELINEK



To je poruka protiv Vlade, protiv konsolidacije gospodarstva. To je opstrukcija Vlade. To je poruka protiv hrvatskoga gospodarstva, kazao je Linić. Napominje da bi Ini trebalo biti važno da svi koji posluju na hrvatskom tržištu uspješno prođu predstečajnu nagodbu jer upravo tu Ina ostvaruje svoje prihode
Predstečajne nagodbe trebale su donijeti konsolidaciju poduzećima koja su zapala u poteškoće, ali koja imaju budućnost, no čini se da dijelu poduzeća koja su izabrala taj put, otvaranje predstečajne nagodbe donosi samo probleme i otežava poslovanje. Njihovim poslovnim partnerima otvaranje predstečajne nagodbe nije znak da nastoje urediti financije i sanirati dugove, pa im nakon otvaranja predstečajne nagodbe postrožavaju uvjete poslovanje.
Tako primjerice postupa i Ina, tvrtka čiji je najveći pojedinačni vlasnik mađarski MOL, ali u kojoj Vlada ima više od 44 posto dionica. No, Ina je unatoč tome odlučila postrožiti uvjete svojim partnerima koji su zatražili predstečajnu nagodbu, čime zapravo ide protiv Vladine namjere da na taj način konsolidira gospodarstvo.
Najblaže rečeno, Ina čini odbojnim proces predstečajne nagodbe tvrtkama koje u tome vide priliku za sređivanje svog poslovanja. Domaća naftna kompanija odlučila je da će svi koji otvore predstečajnu nagodbu morati ubuduće Ini avansno plaćati za robu koju kupuju od nje i nijedno poduzeće više ne može kupovati, primjerice, gorivo Ininom karticom, odnosno s odgodom plaćanja. I to bez obzira na to jesu li dosad Ini uredno u lipu plaćali sve obveze.
Tako na jednoj strani Vlada pruža ruku tvrtkama u problemima i pokušava ih spasiti u dogovoru s vjerovnicima, prvenstveno bankama, a s druge strane im Ina poručuje da su samim prihvaćanjem zahtjeva za predstečajnu nagodbu postali puno rizičniji i time sugerira da su Vladina nastojanja zapravo upitna, kao i budućnost tih poduzeća.  
Inin izbor
Ministar financija Slavko Linić koji je proteklih godinu dana inzistirao na donošenju zakona kojim se regulira predstečajna nagodba kako bi se na taj način pokušlo konsolidirati gospodarstvo, u najmanju je ruku nezadovljan Ininom odlukom. On upozorava da su tvrtke u predstečajnoj nagodbi u istom statusu u kojem su bile tvrtke u kojima se nekada provodio stečaj s preustrojem i da one za vrijeme trajanja postupka predstečajne nagodbe ne mogu biti u blokadi te normalno posluju.
– Vlada pokušava kroz ovaj model konsolidirati gospodarstvo, ozdraviti dio poduzeća i time pomoći cijeloj privredi. Iako svi mogu izabrati novog dobavljača, jer ih na hrvatskom tržištu ima dovoljno, Ina, koja je ipak posebna tvrtka, takvim postupkom šalje poruku protiv predstečajne nagodbe. To je poruka protiv Vlade, protiv konsolidacije gospodarstva. To je opstrukcija Vlade. To je poruka protiv hrvatskoga gospodarstva, kazao nam je Linić. On napominje da bi Ini trebalo biti važno da svi koji posluju na hrvatskom tržištu uspješno prođu predstečajnu nagodbu, jer Ina svoje prihode ostvaruje upravo na tom tržištu.
– Oni kojima Ina mijenja uvjete, imaju priliku okrenuti se drugima. To je Inin izbor, to je njihova politika i njihova procjena hoće li tako izgubiti partnere, kaže Linić. Na našu primjedbu kako je jedan poslodavac iz Slavonije koji je i sam imao dvojbe oko predstečajne nagodbe još više zabrinut nakon što je Ina zatražila avansno plaćanje, jer je to sugestija da ne vjeruju u uspjeh predstečajnih nagodbi, Linić odgovara da je baš u tome dobar dio štete koju Ina čini jer tako postupa protiv Vlade, ali i interesa hrvatskoga gospodarstva.  
Bez rizika
Iz Ine pak poručuju da “u svrhu zaštite poslovanja te kontrole kreditne izloženost kompanije, reguliraju prodaju robe s odgodom plaćanja sukladno svojoj postojećoj kreditnoj politici” .
– Konkretno, ukoliko financijsko stanje tvrtke ukazuje na nelikvidnost i insolventnost, što su i preduvjeti za pokretanje postupka predstečajne nagodbe, takvom kupcu nudimo ugovor temeljen na avansnom plaćanju. Ovakvim ugovorom kupci imaju mogućnost kontrole svojih troškova na mjesečnoj razini, a INA im nudi povoljnije uvjete, primjerice karticu bez članarine. Ovakva zaštita vezana uz kreditne rizike uobičajen je način poslovanja sa svim poslovnim subjektima pa samim tim i s tvrtkama koje su pokrenule postupak predstečajne nagodbe, odgovaraju iz Ine na naš upit zašto je predstečajna nagodba signal da se poslovnim partnerima mijenjaju uvjeti.
Iz Ine nisu odgovorili na naše pitanje zašto blokiraju karticu i tvrtki koja je uredno podmirivala svoje obveze, niti koliko takvih slučajeva imaju. Bez odgovora je ostalo i pitanje boje li se da će na taj način ostati bez određenog broja kupaca, kao niti to sumnjaju li zapravo u uspjeh konsolidacije gospodarstva i jesu li u njemu spremni sudjelovati. Neslužbeno naši sugovornici iz Ine kažu da su se na taj način odlučili zaštititi od neplaćanja nakon otvaranja stečajnih nagodbi, jer se očito boje zloupotrebe odredbi po kojima se u poduzećima koja su u tom procesu ne može provoditi ovrha niti blokada računa. Kako se predstečajna nagodba mora završiti u 120 dana, nitko ne može dugo koristiti tu odredbu, ali u Ini su se očito odlučili ne upuštati u rizik u kojem bi dali povjerenje načinu na koji će država provoditi predstečajnu nagodbu.