Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Obrovac uzima 6 milijuna kuna kredita za obnovu zgrada

Autor: Ante Vidović

07.02.2013. 23:00
Obrovac uzima 6 milijuna kuna kredita za obnovu zgrada

Foto: Ante VIDOVIĆ



Nećemo samo bojiti fasade. Objekti će biti dovedeni na visoku građevinsku razinu za korištenje i stanovanje, rekao je gradonačelnik Župan


Tresla se brda, rodio se miš, izreka je koja najbolje opisuje događaje oko posljednje jučer održane sjednice Gradskog vijeća Grada Obrovca. Sjednica je sazvana na zahtjev sedam oporbenih vijećnika DPS-a i DC-HSLS-a, koji su predložili smanjenje visine komunalnog doprinosa kako bi se olakšala legalizacija. Očekivao se napad na gradsku vlast koja je odlučila kreditno zadužiti Grad, ali su se pojavila samo trojica oporbenih vijećnika, Mile Anić Minja (DC-HSLS), Bogdan Kalinić (DPS) i Tomo Glušac (DPS), koji su napustili vijećnicu prije prve točke dnevnog reda. Kako su napustili sjednicu, njihov prijedlog se nije ni razmatrao te je predsjednik Gradskog vijeća Grga Šoša raspravu o njemu odgodio na neodređeno vrijeme.
Bez oporbe vijećnici vlasti su ekspresno prošli kroz dnevni red od petnaest točaka, među kojima treba izdvojiti izvještaj gradonačelnika Ante Župana za drugu polovicu 2012. godine, rebalans proračuna za ovu godinu i kreditno zaduživanje grada za šest milijuna kuna za obnovu zgrada. U svom izvješću Župan se dotaknuo projekta u ovoj godini koji se realiziraju ili čija je realizacija u planu.
– U tijeku je uređenje trgova u Kruševu, Obrovcu i Žegaru. Vrijednost radova je tri milijuna kuna. Isto tako, u tijeku su radovi na izgradnji vodospreme u Vrujama ukupne vrijednosti oko 4,5 milijuna. Izrađen je projekt sanacije ceste za Otišinu, a početak radova očekuje se u sljedećih dva do tri mjeseca. U roku od mjesec dana počet će radovi na izgradnji vjetroelektrane u Kruševu vrijedne 50 milijuna eura, najavljuje Župan.
Usvojene su izmjene gradskog proračuna za ovu godinu. Rebalansom je prihod s planiranih 33 milijuna kuna smanjen na 31,1 milijun kuna, a rashodi sa 28,8 milijuna povećani na 30,76 milijuna kuna. U ovoj godini Grad će se zadužiti za šest milijuna kuna, čime će se financirati obnova derutnih zgrada koje ugrožavaju sigurnost građana na cijelom obrovačkom području.
– Nećemo samo bojiti fasade. Objekti će biti dovedeni na visoku građevinsku razinu za korištenje i stanovanje, kaže gradonačelnik Župan.
Prihvaćena je odluka o dodjeli javnih priznanja Grada Obrovca za 2013. godinu. Priznanja su dobili Marin Jurjević iz Kruševa za doprinos u sportu i Miomir Švonja iz Žegara, za doprinos u poljoprivredi i stočarstvu. Imenovano je i zapovjedništvo civilne zaštite. Slobodan Jurjević imenovan je za zapovjednika, Marin Klanac za načelnika, Dražen Breulj za operativca, Dragan Vukas za člana zaduženog za evakuaciju i Miroslav Modrić za člana zaduženog za zbrinjavanje.


 TRAŽI SE JAVNI BILJEŽNIK!




Stanovnici Grada Obrovca imaju problem s ovjeravanjem dokumenata. U gradu ne postoji javni bilježnik, a slične poslove ne obavljaju više ni u Uredu državne uprave. U takvoj situaciji Obrovčani za svaku ovjeru moraju ići u Zadar ili Benkovac. Zbog toga je prihvaćen prijedlog gradonačelnika Ante Župana da Grad ustupi na besplatno korištenje odgovarajući uredski prostor za obavljanje javnobilježničke djelatnosti te ako se pokaže potrebnim, da sufinancira troškove rada javnog bilježnika. Osoba ovlaštena za provođenje projekta je gradonačelnik.