Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Pavle Kostov i Petar Cupać napredovali sedam mjesta

Autor: Zrinka Grancarić

07.02.2013. 23:00
Pavle Kostov i Petar Cupać napredovali sedam mjesta


Šime Fantela i Igor Marenić najbolji su hrvatski predstavnici na sjajnom četvrtom mjestu među olimpijskim dvojcima


Svjetski jedriličarski savez objavio je prve svjetske ljestvice olimpijskih disciplina u 2013. godini. Novi sustav bodovanja, koji je stupio na snagu krajem prošle godine, još uvijek nosi dosta noviteta na koje se valja priviknuti u skupljaju bodova, no Hrvatska je i dalje vrlo visoko pozicionirana u većini disciplina u kojima nastupaju hrvatski predstavnici, a u četiri hrvatski su natjecatelji među najboljih 20 na svijetu! Promjene na ljestvicama donijele su prve dvije regate Svjetskog kupa 2013. na kojima nisu nastupili hrvatski jedriličari, u australskom Melbourneu i američkom Miamiu.
Šime Fantela i Igor Marenić stabilno su u samom svjetskom vrhu olimpijskih dvojaca, na četvrtom mjestu, što je mjesto koje su držali i krajem 2012. Prva posada svijeta su Australci Belcher/Page.
Napredak od sedam mjesta ostvarili su Pavle Kostov i Petar Cupać, koji su stigli do desetog mjesta u skiffu, što je jedan od njihovih najboljih plasmana na svjetskim ljestvicama. Vode Njemci Schadewaldt/Baumann.
Na 11. mjestu ženskog samca nalazi se Tina Mihelić, klasično među vodećim kormilarkama svijeta, no nekoliko mjesta slabije nego krajem 2012. Niz hrvatskih juniorki također je osvojilo bodove za svjetske ljestvice: 143. Antonela Kačan, 148. Anja Hamerlitz, 173. Ana Zelić, 185. Nikolina Prtenjača… Na prvom mjestu se nalazi Australka Krystal Weir.
Tonči Stipanović je izgubio nekoliko pozicija u ogromnoj konkurenciji muškog samca, ovoga mjeseca zauzima 15. mjesto. Na 45. mjestu je Daniel Mihelić, 46. je Milan Vujasinović, 55. Filip Jurišić, 63. Ivan Taritaš… Vodeći kormilar svijeta je ovoga puta Australac Tom Burton.
Među ženskim dvojcima Enia Ninčević i Romana Župan su 18. (napredak od dva mjesta), a flotu predvode Brazilke Oliveira/Barbachan.
S obzirom na to da je prošle godine jedrio vrlo malo regata Svjetskog kupa, koncentriravši se više na EP i SP, odnosno pripreme za Olimpijske igre, Ivan Kljaković Gašpić nešto je niže plasiran na svjetskoj ljestvici teškog olimpijskog samca, na 30. mjestu. Svojedobno je dosta dugo držao broj jedan. Na 44. mjestu je Josip Olujić, a na 67. Tudor Bilić. Prvo mjesto zauzima Australac Brandon Casey. Među daskašima 32. mjesto zauzima Luka Mratović, jedno mjesto je niže plasiran nego na prošloj ljestvici. Na prvom mjestu je Švicarac Richard Stauffacher.
Sljedeće ljestvice bit će objavljene 8. travnja, nakon regate Svjetskog kupa u Španjolskoj, na kojoj će nastupiti i dio hrvatskih jedriličara.