Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Zadarski izvoz smanjen tri posto

Autor: Damir Maričić

07.02.2013. 23:00
Zadarski izvoz smanjen tri posto


Zadarska županija je ipak među 12 pozitivnih u Hrvatskoj koje više izvoze nego uvoze, te je vani prodala 30-ak milijuna eura više roba nego je izvani uvezla


Izvoz roba iz Zadarske županije u 2012. godini iznosio je 1,262.905 kuna, što je dalo indeks od 97, odnosno iskazan je pad izvoza od tri posto.
Posljednjih kriznih godina navikli smo navoditi da su svega dva pokazatelja iz Zadarske županije pozitivna. Prvi je, svakako, turizam i on je takav i ostao. Drugi je bio – izvoz roba. Sada je i on “zaškripio”, odnosno ubilježio podbačaj, makar za sad malen. Utjeha je ipak da je i uvoz smanjen za isti postotak i ukupno je iznosio 1.046.806 milijarde. Što će reći da je gospodarstvo Zadarske županije izvezlo roba za 220 milijuna kuna više nego je uvezlo, odnosno da je pokrivenost uvoza izvozom ovdje ipak na oko 120 posto nasuprot prosjeku Hrvatske.
Hrvatska i Zadarska županija
Hrvatska je tradicionalno zemlja malog robnog izvoza i velikog uvoza jer ovdašnje gospodarstvo u svijet nerijetko plasira 50 posto manje vrijednosti roba nego što uveze. U tom nas smislu spašava – priljev deviza iz drugih izvora, a dominantan je turizam. Slijede izvoz usluga, prihodi domaćih ljudi od doznaka iz inozemstva, direktna strana ulaganja i sl.
Naime, ukupan izvoz Republike Hrvatske u razdoblju od siječnja do prosinca 2012., prema privremenim podacima Državnog zavoda za statistiku, iznosio je 72,2 milijarde kuna. Istodobno je uvoz iznosio 121,5 milijardi kuna. Vanjskotrgovinski deficit iznosio je 49,3 milijarde kuna. Zadarska županija, kako se vidi, spada u “pozitivce”.
12 županija ostvarilo je suficit. Županije sa znatnim udjelom u ukupnom izvozu i uvozu Republike Hrvatske te ostvarenim suficitom su Varaždinska, Sisačko-moslavačka, Međimurska, Osječko-baranjska i Istarska. Zadarska nema znatan iznos jer smo od 72 milijarde izvoza participirali tek sa 1,2 milijarde. No, u uvozu od 121 milijardom participacija ove županije manja je od jedan posto, te je pozitivna. Temeljni je ovdašnji problem centraliziranosti i uvozne orijentiranosti Zagreba. Grad Zagreb je županija s najvećim uvozom koji iznosi 72,4 milijarde kuna i čini 59,6% ukupnog uvoza Republike Hrvatske. Grad Zagreb u razdoblju od siječnja do prosinca 2012. bilježi najveći vanjskotrgovinski deficit u iznosu od 45,9 milijardi kuna.
 Zadar preuzeo lokalnu dominaciju?!
Zadarska županija iskazano u eurima pozitivna je za 28 milijuna eura. Nakon vodećeg Zadra druga izvoznička sredina su Kali, kod kojih je ipak sa 28,5 milijuna eura u 2011. godini došlo do pada izvoza na 25,9 milijuna eura, a odnosi se to prvenstveno na Kali Tunu. Treća izvozna sredina je Benkovac sa 22,5 milijuna eura, prije svega iz LHT-Metalnog lijeva. No i Benkovac je smanjio izvoz za nešto manje od dva posto. Rast pak bilježi Biograd sa 9,4 milijuna eura (rast je sedam posto), a zahvaljuje ga prije svega Jadran Tuni. Pakoštane su sa 4,8 milijuna eura pretekle druge sredine (DalMar). Stankovci su s Ostreom u padu od 50 posto i izvezli su 2,9 milijuna eura.
Sali su sa 1,8 milijuna eura vrijedne spomena, s rastom izvoza od 36 posto, a odnose se na Mardešić. U Gračacu se izvoz inćuna vinuo do 1,6 milijuna eura, a krizu djelatnosti vidljivu i kod ostalih na čelu s Ostreom otkriva pad od oko 50 posto. Spomena vrijedni podaci s iznosima od preko milijun eura su još samo oni iz Paga sa 1,2 milijuna eura uz pad od desetak posto, odnosno iz Obrovca od milijun eura, uz pad od gotovo 50 posto.


 POLIČNIKU “POBJEGAO” ALUFLEXPACK




Kada je u pitanju raspored izvoza po jedinicama lokalne samouprave unutar županije ključni preokret kroz 2012. godinu je gubitak primata Poličnika i preuzimanje prvenstva u izvozu od strane gospodarstvenika iz Zadra.
Naime, Poličniku je izvoz pao za 85 posto i iznosio je 10,5 umjesto gotovo 65 milijuna eura godinu prije. Istovremeno, zadarski je izvoz rastao nevjerojatnih 180 posto i umjesto 30 milijuna iznosio 84,8 milijuna eura. No tajna je prije svega u formalnom administrativnom preseljenju Aluflexpacka otkako je došlo i do vlasničke preinake iz Poličnika u Zadar. Pogoni su, naravno, ostali gdje su bili.