Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Zadar postaje sjedište pravosudnog područja

07.02.2014. 23:00
Zadar postaje sjedište pravosudnog područja


Ministar pravosuđa Orsat Miljenić u petak je u Zadru predstavnicima sudstva, lokalne uprave i samouprave predstavio prijedlog reorganizacije pravosudnog sustava u Republici Hrvatskoj. Riječ je o izmjenama koje bi na snagu trebale stupiti 1. siječnja 2015. godine, a koje za cilj imaju smanjenje broja pravosudnih tijela s postojećih 208 na 95. Izmjene se odnose na općinske i prekršajne sudove, te općinska državna odvjetništava, a ministar pravosuđa ukratko je to nazvao reorganizacijom mreže pravosudnih tijela i žalbenog postupka te poticanje funkcionalnosti na sudovima.
– Svi građani će svoje potrebe za dostupnošću sudova obavljati tamo gdje su to obavljali i do sada, međutim Zadar postaje sjedište ovog pravosudnog područja, a ostali sudovi postaju ispostave, odnosno stalne službe. Ono što je najveći dobitak, to je mobilnost. Sada će predsjednici sudova moći rasporediti suce da rade i u drugom mjestu ako za to bude potrebe. Tako će primjerice suci iz Zadra moći po potrebi odraditi nešto na sudu u Gospiću i obrnuto, istaknuo je Miljenić dodajući kako će građani novim ustrojem sudova zapravo dobiti kvalitetnije usluge, a istovremeno i puno brže suđenje i zaštitu svojih prava.
Što se, pak, tiče nekih praktičnih izmjena, ubrzavanja rada na sudovima i efikasnijeg korištenja tehnike, interneta, te OIB broja, ministar je kazao kako se intenzivno razmišlja i o tome te da se nada kako će uskoro doći do pozitivnih pomaka i na tom području. U sudskim postupcima se, naime, još uvijek primjenjuju odavno zastarjele metode pa tako, primjerice, samo uzimanje podataka za optuženike i sve ostale sudionike u sudskom postupku oduzima značajno vrijeme. Budući da se ta procedura godinama nije mijenjala, kod uzimanja podataka za optuženike u popisu podataka za identifikaciju još uvijek se traže oni o služenju vojnog roka u bivšoj JNA, te o vojnoj evodenciji iako služenje vojnog roka odavno nije više obveza niti vojna evidencija kao takva više postoji.