U svakom trenutku zna gdje pase njegovo stado

Slika korisnika admin
Vedran SITNICA
Ovčar iz Sali protivi se klanju janjadi pa s užitkom gleda kako se njegovo stado stalno povećava

Obitelj Vojka Ušalja iz Sali na Dugom otoku okrenula je nedavno novu stranicu u razvitku zadarskog ovčarstva. Iako uz njihovo zasad  još malo stado od 25 ovaca pastir stalno ne boravi, ipak u svakom trenutku znaju kuda se ono kreće i to zahvaljujući GPS-u, svemirskom globalnom navigacijskom satelitskom sustavu.

Odlučio janjiće spasiti od ražnja

- Jedna od ovaca oko vrata ima zakačenu platnenu ogrlicu s GPS lokatorom, tako da preko svog pametnog telefona odmah mogu precizno utvrditi gdje se ovce nalaze. Moram reći kako nisam znao da se GPS lokator  može koristiti za nadzor ovaca, no pretpostavljao sam kako to već netko  primjenjuje pa sam surfajući internetom naišao na to da se ovi lokatori  koriste za nadzor lovačkih pasa. Kupio sam jednog, isprobao i utvrdio  kako je to dobro rješenje i za ovce - prisjetio se ovaj Saljanin, koji se, kako  kaže, ovčarstvom počeo baviti slučajno, a i sada mu je to sporedna djelatnost.

- Moja susjeda mi je prije tri godine rekla kako jedna njezina prijateljica, ovčarica s Paga, prodaje deset janjaca te me pitala jesam li zainteresiran. Odlučio sam te janjčiće spasiti od ražnja te sam automobilom  došao na Pag. Svakom od njih sam vezao noge, potrpao ih u Renault 4,  čiji je pod bio prekriven slamom, te ih dovezao na Dugi otok. U  međuvremenu smo imali dva janjenja pa se njihov broj povećao za dva i  pol puta - rekao je Ušalj čijem se dolasku s vrećom staroga kruha ovce,  koje borave sa sjeverne strane uvale Telašćica i do deset kilometara  udaljene od Sali, jako raduju pa ova "poslastica" nestane u nekoliko minuta.

Kad "polude", idu rogovima na ljude

 - Imamo i dva ovna, Ivu i Grgu, a oba su u nas došla neplanirano i to  kao bebe od nekoliko dana. Ivo je dobio ime po mojem prijatelju, koji je  jednom, kada je išao na ribe, u "škrači" vidio janjčića kako bleji napušten  i gladan. Ukrcao ga je na brod i poklonio ga meni. I njega i janjčića Grgu,  kojega su mi poklonili rendžeri Parka prirode Telašćica, od smrti smo  spasili hraneći ih mlijekom na dudu - priča Ušalj, koji upozorava kako  Ivo i Grga, baš zbog toga što su pitomi, nekada "polude" pa znaju napasti ljude svojim rogovima.

 Ovaj Saljanin je potvrdio kako ne namjerava prodavati janjad za roštilj,  već će pustiti da se njihovo stado postupno povećava. Do kojega će broja  ići ni sam još ne zna...

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno