HDZ i SDP glasovanjima potvrdili neslužbeni savez

Slika korisnika valentinam
Sklapanje nove većine u Županijskoj skupštini
Potvrdile su se također i najave kako će SDP-ov savez podršku vladajućima naplatiti mjestom u radnom tijelu Skupštine, potom u županijskom Vijeću za prevenciju kriminaliteta i u nacionalnom Otočnom vijeću, za što su dobili podršku HDZ-ova saveza
Marin GOSPIĆ
Marko Pupić Bakrač pobrinuo se da sjednica ne bude dosadna

Sjednicom Županijske skupštine u skladu s najavama dominiralo je pitanje suradnje HDZ-a i njegovih partnera s nominalno najjačim oporbenim savezom, SDP-om i njegovim partnerima, s obzirom kako HDZ i partneri nemaju više apsolutnu većinu vijećnika, a koja im je bila potrebna za najavljenu izmjenu Statuta Županije. Izmjenu Statuta nametnule su izmjene Zakona i to na način da je postao "lex šerif". Suradnja ova dva politička saveza danas se dokazala glasovanjem četvero vijećnika SDP-ova saveza, SDP-ovaca Radoslave Gregov, Josipa Tičića i Marina Rukavine te DSU-ova Roberta Pelicarića za usklađenje Statuta s "lex šerifom".

Međutim, dvoje SDP-ovih vijećnika, Suzana Jakovac i Nino Mrčela te HNS-ov Milan Stojanov, koji su bili na Aktualnom satu, nakon njega su napustili vijećnicu te nisu glasovali za izmjene Statuta. Potpredsjednica Županijske skupštine, SDP-ova Renata Sabljar-Dračevac koja je uoči Skupštine najavila kako će njihovi vijećnici podržati usklađivanje Statuta, nije bila nazočna sjednici. Potvrdile su se također i najave kako će SDP-ov savez podršku vladajućima naplatiti mjestom u radnom tijelu Skupštine, potom u županijskom Vijeću za prevenciju kriminaliteta i u nacionalnom Otočnom vijeću, za što su dobili podršku HDZ-ova saveza.

Ipak, usklađivanje Statuta pokušali su svojim prijedlozima spriječiti ostali oporbeni vijećnici tražeći skidanje ove točke s dnevnog reda. 

Još za Aktualnog sata vijećnik Akcije mladih (AM) Kristijan Kotlar upitao je župana Božidara Longina je li istina da je Sabljar-Dračevac s HDZ-om dogovorila da će ih podržati za glasovanja kada im bude potrebno. Longin nije uopće odgovorio na ovo pitanje, kao ni na ono saveznika AM-a. Ivana Matića iz Mosta o tome postoji li uopće vladajuća većina u Skupštini. U samoj raspravi o usklađivanju Statuta AM-ov Marko Pupić Bakrač je rekao kako je Sabljar-Dračevac na sjednici ŽO SDP-a izvijestila da se dogovorila s predsjednikom kluba zastupnika HDZ-a Željkom Šošom.

- Rekla im je kako su u zamjenu za glasovanje za Statut dobili mjesta u odborima Skupštine. Ova mjesta u odborima dijele se unutar oporbe pa ne može Šoša odlučivati kome će pripasti. Trgovina HDZ-a i Sabljar- Dračevac ima dugu povijest još iz prošlog saziva Skupštine kada je ova SDP-ovka štitila svojeg vijećnika Dragana Ranja, iako je prethodno podržao HDZ u izborima za VMO Brodarica. Molim vas gospodo iz SDP-a da ne prodate obraz za dva odbora i sjednicu Skupštine o poplavama. Drago mi je da su sve maske pale, a imam sazanja kako je Sabljar- Dračevac zaposlila supruga uz pomoć HDZ-a, govori Pupić Bakrač, dok je njegov stranački kolega Ante Rubeša kazao kako je "lex šerif" najveći poraz demokracije kojim se štite kriminalci u lokalnoj samoupravi.

Politička bitka svoj vrhunac doživjela je pri završetku sjednice kada je vijećnik Rubeša pokušao predložiti dvoje ljudi u odbore Skupštine, alito, prema riječima predsjednika Skupštine Željka Lončara, nije napravio u skladu s procedurom pa je jedna od točaka dnevnog reda odmah izglasana. Tada je za govornicu stupio vijećnik Pupić Bakrač te rekao kako odbija otići s nje, a sjednica se pokušala nastaviti na način da su vijećnicom kružili bežični mikrofoni koje su potom kod sebe zadržali AM-ovi vijećnici. Međutim, nova vladajuća većina je bez problema izglasala preostale točke dnevnog reda kojih je bilo ukupno 44, od kojih je 41 prošla gotovo bez rasprave.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)