Bonačićev crno-bijeli Octovision

Slika korisnika mkvanja
Izložba fotografija u Guma baru
Presjek je to Bonačićevih crno-bijelih fotografija nastalih posljednjih četiri do pet godina, pretežito inspiriranih autorovim estetskim porivom, a ponekad i humorom ili kritikom upakiranom u digitalni format
Aleksandar BONAČIĆ
Scarry movie scene

''Octovision'' je naziv izložbe zadarskog fotografa Aleksandra Bonačića koja je sinoć otvorena u Guma baru u Zadru. Riječ je zapravo o virtualnoj izložbi bez papira i okvira jer je Bonačić na osam ekrana “izvjesio” 60 svojih fotografija koje se mijenjaju svake minute. Presjek je to njegovih crno-bijelih fotografija nastalih posljednjih četiri do pet godina, pretežito inspiriranih autorovim estetskim porivom, a ponekad i humorom ili kritikom.

Otvarajući izložbu voditeljica Galerije umjetnina Nevena Štokić, rekla je kako je Bonačić fotograf posebnog trenutka, naročitog kadra, crno-bijelih kontrasta i sjena, a sve to kako bi nam ono što svi vidimo svakoga dana, prikazao pod drugim kutom i u novom svjetlu.

- Odjednom se obični prizor pred Sašinim objektivom pretvara u neobičnost koja proizlazi iz izdvojenog detalja, mikro ili makro vizure, plesa sjena i odraza. Da, to jest obična stvarnost, to jesu krajolici i ljudi pored kojih svakodnevno prolazimo, ali ih ne percipiramo na način fotografa koji nudi upravo ono što nije - naviknuto promatranje. Naravno, istu bi pojavu u prirodi drugi fotograf vidio iz nekog sasvim drugog kuta, pa bismo mogli reći: koliko je fotografija toliko je i istina o predmetu, osobi ili krajoliku, rekla je Nevena Štokić.

Karakteristika Bonačićeve fotografije, nastavila je voditeljica Galerije umjetnina, je i u posebnoj izoštrenosti na jake kontraste u prirodi, na svijet sjena jednako kao i na tijela koja ih proizvode. Pritom radije izdvaja osamljenu figuru, osamljen predmet, tihu prisutnost krajolika, nego mnoštvo ili nemir i uzburkanost svijeta. Guste i duge sjene pritom su mu pomagači da bi taj svijet doveo do nestajanja u mraku i tek naznačio njegovu prisutnost preko žarišnog svjetla koje se nadmeće sa sjenom.

- Detalj, a ne cjelina i kontekst, kao da bolje svjedoče o svijetu kakvog nam Bonačić želi predstaviti. Bonačić je, treba istaknuti, jedan od onih fotografa koji osobitu pažnju posvećuju nazivu fotografije čineći taj naziv njenim sastavnim dijelom. Pritom valja istaknuti da su ti nazivi često protkani humorom, dakle imaju ludičku komponentu poigravanja onim što se vidi i onim što se nazivom sugerira, rekla je između ostalog Nevena Štokić.

Izložbu je uveličao i zadarskog trio "Jimmy Shakers".

O autoru:

Aleksandar Bonačić trenutno živi i radi u Zadru. Fotografijom se aktivno bavi dvadesetak godina što je rezultiralo s osamnaest samostalnih i preko dvadeset skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu. Član je likovne udruge ''Zadar'', udruge ''Bila Hrvatska'' i foto sekcije ''5.exe'' čiji je i pokretač.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)

Komentari

Slika korisnika SOFIJA ROSA
Pozdrav, ja sam gdica SOFIJA ROSA. Iz Zagreba u Hrvatskoj želim dati pouzdano svjedocanstvo o tome kako sam dobio kredit od gospode Vladimire Financial Investor. Dobio sam zajam od 50000 €. NAPOMENA: Ona je pouzdana i autenticna Ako je netko zainteresiran za dobivanje kredita, molimo kontaktirajte njezin VIA EMAIL: vladimirafinancijskiinvestitor@yahoo.com